Με αποδόσεις γύρω στο 10%, τα γαλλικά ομόλογα έχουν τώρα υψηλότερο κόστος δανεισμού από εκείνα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Το γεγονός πως πρώτα η Ιρλανδία, μετά η Πορτογαλία, έπειτα η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα, δηλαδή οι χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, κατάφεραν να ξεπεράσουν την Γαλλία, αναδεικνύει με νέο δημοσίευμά του τo -, προσθέτοντας πως η εικόνα της ασφαλούς και σταθερής αγοράς ομολόγων που διατηρούσε εδώ και έτη το Παρίσι αρχίζει να καταρρέει.
Με την πολιτική κρίση στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης να συνεχίζεται, πλέον στο μυαλό όλων πλανάται ένα ερώτημα που φάνταζε αδιανόητο πριν από ένα χρόνο: Θα φτάσει σύντομα η Γαλλία να δανείζεται ακριβότερα από την χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με τη δημοσιονομική ασυδοσία, την Ιταλία;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλία: Ο νέος τρόμος στις αγορές κρατικού χρέους – Τα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και οι «πυροσβεστικές» κινήσεις
Τα γαλλικά ομόλογα πήραν μια ανάσα από τις πιέσεις αφότου ο Μισέλ Μπαρνιέ έκανε παραχωρήσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2025, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μια πρόταση μομφής, η οποία θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνησή του. Όμως, η μακροπρόθεσμη τάση είναι σαφής: Το χάσμα ανάμεσα στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Παρίσι και Ρώμη έχει ήδη πέσει κάτω από τις 40 μ.β, δηλαδή στο μισό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
«Ποτέ μην λες ποτέ», υπογραμμίζει μιλώντας στο - ο Ντάνιελ Λάφνεϊ, επικεφαλής ανάλυσης ομολόγων της Mediolanum International Funds. «Ίσως χρειαστεί να φτάσει το spread κοντά στης Ιταλίας για να αναλάβουν δράση οι γαλλικές ελίτ» έσπευσε να συμπληρώσει, τονίζοντας πως έως και τα μέσα του έτους, οι γαλλικοί τίτλοι, θεωρούνταν σχεδόν αντίστοιχα των γερμανικών bunds, τα οποία είναι οι ασφαλέστεροι τίτλοι της Ευρώπης.
Με αποδόσεις γύρω στο 10%, τα γαλλικά ομόλογα έχουν τώρα υψηλότερο κόστος δανεισμού από εκείνα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Βέβαια, η κατάρρευση της εικόνας σταθερότητας στην Πόλη του Φωτός είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος, καθώς οι προαναφερθείσες χώρες, κατάφεραν με μεταρρυθμίσεις να μειώσουν τα χρέη μέσα από δημοσιονομική σύνεση.
Η Γαλλία θα πετύχει ακόμη ένα «μελανό» ορόσημο εάν φτάσει να δανείζεται τόσο ακριβά όσο η Ιταλία, καθώς για χρόνια, τα ομόλογα της Ρώμης ήταν τα πιο ευμετάβλητα της Ευρώπης, καθώς η γειτονική μας χώρα πήγαινε από τη μία πολιτική κρίση στην άλλη, προβληματίζοντας τους επενδυτές και δυσκολεύοντας τη μείωση του χρέους, που ανέρχεται γύρω στο 140% του ΑΕΠ.
Σήμερα, ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές προκλήσεις, η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι έχει φέρει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στην αγορά ομολόγων της πατρίδας της. Το spread των ιταλικών 10ετών χρεογράφων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κινείται γύρω στις 120 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά σε χαμηλό τριετίας.
Η αντίστροφη πορεία που ακολουθούν οι αξιολογήσεις των δύο χωρών αντανακλά τις διαφορετικές προοπτικές τους. Ενώ η Γαλλία έχει αξιολόγηση ΑΑ και από τους τρεις μεγάλους οίκους, έχει υποβαθμιστεί δύο φορές από τις αρχές του 2023. Η Ιταλία, που αξιολογείται με ΒΒΒ, είναι «υποψήφια» για αναβάθμιση από τη Fitch Ratings.