Επένδυση 12 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «ΕΛΛΗΦΩΣ» στην Κεντρική Μακεδονία, με τη χρηματοδοτική στήριξη να ανέρχεται έως 8,25 εκατ. Κατασκευή πάνελ 300 W, στα 23 MW η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας.
Χρηματοδοτική στήριξη μέσω του «Produc-E Green» εξασφάλισε επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών ενσωματωμένων σε κτήρια (Building Integrated Photovoltaic– BiPV). Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός της μονάδας ανέρχεται σε 12 εκατ., με τη χρηματοδοτική στήριξη να φτάνει έως 8,25 εκατ.
Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία «ΕΛΛΗΦΩΣ» («Ελληνικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ανώνυμη Εταιρεία»), με τη μονάδα να εγκαθίσταται στον Δήμο Ωραιοκάστρου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Τα πάνελ θα έχουν ισχύ έως 300 W, με την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας να ανέρχεται σε 23 MW.
Η εταιρεία θα ανεγείρει νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει καινούργια σύγχρονα μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό, ενώ επίσης θα προμηθευτεί στόλο οχημάτων για μεταφορές εντός του χώρου τη μονάδας. Επίσης, θα πιστοποιεί τα παραγόμενα φωτοβολταϊκά κύτταρα σύμφωνα με τα πρότυπα IEC/ΕΝ 61215 και ΙΕC/ΕΝ 61730. Το υπόλοιπο ύψος της επένδυσης θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.
«Πράσινη» παραγωγή
Υπενθυμίζεται ότι το «Produc-E Green» έχει προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εθνική βιομηχανία και η ανταγωνιστική θέση των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί μία ισχυρή εγχώρια αλυσίδα αξίας με νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς τομείς, όπως ενδεικτικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων.
Στο πρόγραμμα έχουν προβλεφθεί κριτηρία επιλεξιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των business plan που θα ενταχθούν. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 70%, με σκοπό εγχώριες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιομηχανικές μονάδες που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Αναγκαία προϋπόθεση πάντως για τη χορήγηση επιδότησης αποτελεί οι παραγωγικές δραστηριότητες να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.
Οι πρώτες εντάξεις
Όπως έχει γράψει το -, ήδη από τον Οκτώβριο είχε δεσμευθεί ένα κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις, το οποίο θα μοιραστούν 15 επιλέξιμες επιχειρήσεις. Στην πλειονότητά τους, οι 15 δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εφαρμογές στην ηλιοθερμία. Με την επιδότηση που εξασφάλισαν, θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα τους, όπως και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην «πράσινη» οικονομία.
Με βάση τις αποφάσεις ένταξης, επισφραγίστηκε η «είσοδος» του επενδυτικού σχεδίου της Calpak, που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ηλιακών θερμοσίφωνων και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την προμήθεια και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας. Για το επενδυτικό σχέδιο της Calpak, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,7 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ποσό επιχορήγησης 1,36 εκατ. Ευρώ.
Στο πρόγραμμα εντάχθηκε επίσημα και επενδυτικό σχέδιο της Prime Laser Technology που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών θερμοσίφωνων. Για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 542.560 ευρώ, εγκρίνεται ποσό επιχορήγησης 244.152 ευρώ.
Παράλληλα, «κλείδωσε» η είσοδος στο πρόγραμμα του επενδυτικού σχεδίου της Venman που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών θερμοσίφωνων. Για το επενδυτικό της σχέδιο, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,43 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ποσό επιχορήγησης ύψους 1,458 εκατ. ευρώ.