Το καλό με το πολίτευμα της δημοκρατίας είναι ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα. Αυτό ταυτόχρονα είναι και το μεγαλύτερο κακό της…
Το φαινομενικά παράδοξο αυτό γεγονός συμβαίνει κυρίως όταν άνθρωποι καταξιωμένοι στο χώρο τους και στη δουλειά τους για κάποιους λόγους αποφασίζουν σχολιάσουν και να αναλύσουν καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον κύριο τομέα της δραστηριότητάς τους αλλά και ίσως της πλήρους κατανόησης τους.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί μια ιδιότυπη ενεργειακή ανάλυση του κορυφαίου ίσως παρουσιαστή lifestyle στην ελληνική τηλεόραση αυτή τη στιγμή, που έθιξε το θέμα του λιγνίτη και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απασχολεί αυτονόητα σχεδόν κάθε έλληνα. Με την τροχειρότητα που γενικά μας διακρίνει ως λαό επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επιχείρημα το ότι καίγοντας λιγνίτη θα έχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Ξεχνώντας προς στιγμήν της φυσικές καταστροφές που επιφέρει στον πλανήτη η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και το τεράστιο κόστος αποκατάστασης αυτών τίθεται το ερώτημα: Ισχύει κάτι τέτοιο στο πραγματικό κόσμο και όχι στον πανέμορφο γυάλινο;
Μέσα στην τριετία, ο Όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας.
Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική. Τα στοιχεία του - NEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά. Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας).
Συνεπώς εάν ως χώρα συνεχίζαμε να καίμε λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα είχαμε ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στον τελικό καταναλωτή και μεγάλη καταστροφή της ελληνικής φύσης αλλά και του περίφημου ελληνικού κλίματος, σημαντικού περιουσιακού στοιχείου μεταξύ άλλων και για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό.
Οπότε με βάση τα ανωτέρω καλό θα ήταν να θυμίσουμε την παλιά σοφή λαϊκή παροιμία: Έκαστος στο είδος του… κι η Μαριγκόνα πάνω από όλα…
Ι.Α.Φ