Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

    May 20, 2026

    Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα

    May 20, 2026

    Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control

    May 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα
    • Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα
    • Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control
    • ΥΠΕΞ: Τις επόμενες ώρες στην Ασντόντ οι Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Ανοιχτοί οι δίαυλοι με Τουρκία
    • «Πυξίδα», «Ιθάκη» ή «Λάουρα»: Βίντεο με προβλέψεις νέων για το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα
    • Μητσοτάκης σε Τασούλα: «Δεν μας αφορά η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού»
    • ΠΑΣΟΚ: Σήμερα είδαμε το τρέιλερ μιας ακόμη προαναγγελθείσας θεσμικής εκτροπής
    • Βουλή: Την Παρασκευή στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, May 20
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    ΟΑΣΕ:-Πρώτο-ταξίδι-Λαβρόφ-στην-ΕΕ-μετά-την-εισβολή-στην-Ουκρανία-–-Θα-αντιπαρατεθεί-με-τον-Μπλίνκεν
    ΟΑΣΕ: Πρώτο ταξίδι Λαβρόφ στην ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Θα αντιπαρατεθεί με τον Μπλίνκεν

    ΟΑΣΕ: Πρώτο ταξίδι Λαβρόφ στην ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Θα αντιπαρατεθεί με τον Μπλίνκεν

    By adminDecember 5, 2024 Διεθνή No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο απερχόμενος αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να αντιπαρατεθούν σήμερα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Ενώ η Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα, κατά τη συνάντηση πρόκειται επίσης να εγκριθούν συμφωνίες της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκαν για ζητήματα όπως οι θέσεις του υψηλόβαθμου προσωπικού σ’ αυτό τον οργανισμό για την ασφάλεια και τα δικαιώματα, στον οποίο οι δυτικές δυνάμεις συχνά κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες διεθνείς προδιαγραφές.

    Αυτή η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων από τις 57 χώρες μέλη του οργανισμού στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία επισκιάζεται φέτος από την επστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι σύμβουλοι του οποίου διατυπώνουν προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου με παραχώρηση μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

    Με τον Τραμπ να αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οι δυτικές δυνάμεις σχεδιάζουν να επαναλάβουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία είναι πιθανό να ανανενώσει τις επικρίσεις της σε βάρος του οργανισμού. Ο Λαβρόφ δήλωσε πέρυσι ότι ο ΟΑΣΕ «ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα παράρτημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022. Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στη διήμερη διάσκεψη.

    Η Μάλτα ακύρωσε χθες, Τετάρτη, τη βίζα της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση, επικαλούμενη μια ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος της.

    «Μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ, δεν υπάρχει ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος του. Εντούτοις υπάρχει ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος της κας Ζαχάροβα, της εκπροσώπου του», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας.

    Ο ΟΑΣΕ είναι ο διάδοχος ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να συνομιλούν μεταξύ τους η ανατολή και η δύση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτό που αποτελεί ουσιαστικά δικαίωμα βέτο, το οποίο διαθέτει κάθε χώρα, για να μπλοκάρει πολλές σημαντικές αποφάσεις, συχνά παραλύοντας τον οργανισμό.

    Φέτος ωστόσο οι χώρες που μπλοκάρουν τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΕ είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μάλλον, παρά η Ρωσία, λένε διπλωμάτες, αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουσή τους στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Διπλωμάτες λένε πως αυτή την εβδομάδα επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την πλήρωση τεσσάρων κορυφαίων θέσεων του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένης της θέσης του γενικού γραμματέα, την οποία θα αναλάβει ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2015.

    Η πιο σημαντική ετήσια απόφαση του ΟΑΣΕ -ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα αναλάβει την ετήσια προεδρία του οργανισμου- έχει ληφθεί από καιρό και η Φινλανδία θα είναι η πρόεδρος κατά την 50η επέτειο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που έθεσε τα θεμέλια του σημερινού ΟΑΣΕ.

    Ειδήσεις σήμερα:

    Επεισοδιακή καταδίωξη από το Ζεφύρι κατέληξε σε τροχαίο στην Εθνική Οδό

    Ο δολοφόνος του CEO της UnitedHealthcare του είχε στήσει καρτέρι – Το βίντεο της εν ψυχρώ εκτέλεσης στο Μανχάταν

    To βίντεo που έχει 18 εκατ. views στο Instagram: Η στιγμή που καρχαρίας δάγκωσε influencer στις Μαλδίβες

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Πώς το Ιράν έχασε τον πόλεμο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά κατάφερε ισχυρό πλήγμα στον κρίσιμο τομέα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας

    Θρίλερ στον Ορμούζ με το «Agios Fanourios I», παρεξήγηση πίσω από το μπλόκο των ΗΠΑ

    Στη σύνοδο των G7 στη Γαλλία τον Ιούνιο θα συμμετάσχει ο Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος: Τεχνητή Νοημοσύνη και εμπόριο στο τραπέζι

    Γιατί οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι ανέπτυξαν μικροσκοπικά χέρια;

    Επιστήμονες εντόπισαν νέο ρήγμα στην Αφρική που θα μπορούσε να χωρίσει την ήπειρο στα δύο

    Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσουμε τον πόλεμο πολύ γρήγορα» – «Θα καταρρίψουμε και άλλα F-35», απαντά η Τεχεράνη

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

    May 20, 2026

    Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα

    May 20, 2026

    Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control

    May 20, 2026

    ΥΠΕΞ: Τις επόμενες ώρες στην Ασντόντ οι Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Ανοιχτοί οι δίαυλοι με Τουρκία

    May 20, 2026

    «Πυξίδα», «Ιθάκη» ή «Λάουρα»: Βίντεο με προβλέψεις νέων για το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

    May 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.