Μέρισμα άνω των 350 εκατ. ευρώ, με ένα μείγμα μεταξύ μετρητών και επαναγοράς μετοχών, προγραμματίζει να διανείμει προς τους μετόχους της από τα κέρδη του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς, οι επιδόσεις της οποίας για το 9μηνο του τρέχοντος έτους επέτρεψαν στη διοίκηση να προχωρήσει σε ακόμη μία αναθεώρηση των οικονομικών της στόχων.
Πιο αναλυτικά, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η νέα στόχευση αφορά σε ποσοστό διανομής 35% από τα κέρδη του 2024 έναντι 25% αρχικής εκτίμησης, τόσο με μετρητά, όσο και με buyback, ενώ το ποσοστό διανομής 50% για το επόμενο έτος έχει επικυρωθεί στην επικαιροποιημένη πολιτική διανομής. “Πρόθεσή μας είναι η διανομή να γίνει νωρίτερα”, σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τράπεζα διένειμε – για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια – ένα συμβολικό μέρισμα, ύψους 80 εκατ. ευρώ ή 10%, με τον νέο πήχη να τοποθετείται υψηλότερα, δεδομένου ότι θα συνδυαστεί με ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου.
Όπως έγραψε νωρίτερα το Capital.gr, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει έως το 2034 να έχει μηδενίσει το DTC που στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί σε 3,1 δισ. ευρώ, με εποπτική πρόβλεψη, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Με γραμμική απομείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά έτος η τράπεζα θα μηδένιζε τον αναβαλλόμενο φόρο το 2041. Πλέον, με το συνολικό ποσό να “αγγίζει” τα 350 εκατ. ευρώ ο αναβαλλόμενος φόρος θα έχει αποσβεστεί πλήρως επτά χρόνια νωρίτερα. “Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Πειραιώς”, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, κάνοντας λόγο για “το τελευταίο απομεινάρι της κρίσης”, με τον Chief Financial Officer, κ. Θεόδωρο Γναρδέλλη, να αποσαφηνίζει πως με τον τρόπο αυτό η τράπεζα θέλει να δώσει λύση σε ένα θέμα που διαφορετικά θα επανερχόταν στη συζήτηση είτε με τον επόπτη είτε και με την επενδυτική κοινότητα για αρκετά χρόνια. “O SSM είναι υπεύθυνος για τον Κανονισμό και την τήρηση των κανόνων, δεν είναι ο συνέταιρος με τον οποίο συζητάς κάτι. Το επίμαχο σχέδιο το σκέφθηκε και υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να απαιτείται ‘πράσινο φως’ από τον SSM”, εξήγησε.
Το νέο guidance
Αναφορικά με τα βασικά σημεία του νέου guidance, αυτά, σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς, περιλαμβάνουν ενίσχυση της κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 17%, εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή πλέον των 0,90 ευρώ, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15%, άνοδο των ενήμερων δανείων στα 33 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χαμηλότερα του 3%.
Ανοδικά, πάντως, κινείται και η πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα από τόκους, με τη διοίκηση, κόντρα στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, να αναμένει αύξησή τους σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,9 δις. ευρώ και πέριξ του 1,85 με 1,9 δισ. ευρώ το 2025. “Η ισχυρή επίδοση στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 συνεπάγεται αναβάθμιση του στόχου για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2025, λόγω των υψηλότερων όγκων δανείων, του χαμηλότερου μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και της δημιουργίας εσόδων από τα παράγωγα ομολόγων (IRS), τα οποία σωρευτικά αναμένεται να αντισταθμίσουν την επίπτωση από τα χαμηλότερα επιτόκια”, ανέφερε η διοικητική ομάδα τη; Πειραιώς.
Εξαγορές
Ανοιχτή στο ενδεχόμενο νέων συνεργασιών και πιθανών εξαγορών, υπό το σκεπτικό των συνεργειών εμφανίστηκε η διοίκηση της Πειραιώς, κατευθύνοντας προς αυτή την κατεύθυνση μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι τομείς που ενδιαφέρουν την τράπεζα έχουν να κάνουν με το asset management, το leasing κ.ο.κ., εξετάζοντας οποιαδήποτε ευκαιρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέργειες, κατά κύριο λόγο εντός της ευρωζώνης.
Πιστωτική επέκταση
Πιστωτική επέκταση 1,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το 9μηνο του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς, ξεπερνώντας, τόσο την επίδοση του 2023, όσο και το στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του τρέχοντος έτους (1,6 δις. ευρώ). Σύμφωνα με τη διοίκηση, από τα 2,8 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο γ’ τρίμηνο περίπου 1,3 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες και περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το χαρτοφυλάκιο της λιανικής εξακολουθεί να βρίσκεται σε “νεκρό σημείο”. “Πρόκειται για ένα παζλ που προσπαθούμε να λύσουμε. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη κινητικότητα στα δάνεια, αφού οι αγοραπωλησίες γίνονται με ίδια κεφάλαια”, σχολίασε ο κ. Μεγάλου, εκτιμώντας πως η αγορά θα παραμείνει flat και το 2025, με το 2026 να σημαίνει την αρχή της επιτάχυνσης, με την τράπεζα να προβλέπει επέκταση, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στο RRF, η περίμετρος των δανείων της Πειραιώς διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί και 900 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην “ουρά”), επιπλέον των 500 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, στα 32 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε επικαιροποίηση στόχου για 33 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 10%.
MREL
Την τελική δεσμευτική απαίτηση για τον δείκτη MREL (σ.σ. 27,9% στα τέλη του 2025) περισσότερο από ένα έτος πριν την προθεσμία έχει “πιάσει” η Τράπεζα Πειραιώς, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο του 2024 στο 29,1%. “Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών”, τόνισε ο CEO της Πειραιώς. Υπενθυμίζεται πως εφέτος η τράπεζα έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις:
-Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ και κουπόνι 7,25%.
-Senior ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ και κουπόνι 5%.
-“Πράσινο” ομόλογο, ύψους 650 εκατ. ευρώ και κουπόνι 4,625% και
-Tier II, ύψους 650 εκατ. ευρώ και κουπόνι 5,375%.