Την ώρα που η συμφωνία ΕΕ-Mercosur βρίσκεται πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί μετά από 25 χρόνια, αντιμετωπίζει μια τελευταία δυσκολία: την έγκριση των κρατών μελών και η Πολωνία εναποθέτει τις ελπίδες της στην Ιταλία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της συμφωνίας.
Την Παρασκευή, η πολυαναμενόμενη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur υπεγράφη τελικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ομολόγους της από τα τέσσερα κράτη της Mercosur.
Η συμφωνία, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει περίπου 730 εκατομμύρια ανθρώπους, επιδιώκει να καθιερώσει μειώσεις δασμών, ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά και βασικούς πυλώνες βιωσιμότητας. Αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι.
Η Πολωνία και η Γαλλία ήταν δύο από τους πιο ηχηρούς αντιπάλους της συμφωνίας της Mercosur, καθώς και οι δύο φοβούνται τον αντίκτυπο που θα έχει στην ευρωπαϊκή γεωργία η υπερβολική εισροή ξένων προϊόντων διατροφής.
Οι διαβεβαιώσεις της Επιτροπής ότι δεν θα εισέλθουν στο μπλοκ τρόφιμα που δεν πληρούν τα πρότυπα παραγωγής της ΕΕ και ότι η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ θα περιοριστεί για «ευαίσθητα» προϊόντα όπως τα πουλερικά ή η ζάχαρη δεν έχουν πείσει ούτε τον Τουσκ.
Όσον αφορά όμως το μέρος της εμπορικής συμφωνίας που θα ψηφιστεί με ειδική πλειοψηφία, η αντίθεση της Πολωνίας και της Γαλλίας δεν θα είναι αρκετή για να μπλοκάρει τη συμφωνία, παραδέχθηκε ο Τουσκ.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μειοψηφία αποκλεισμού. Η Πολωνία και η Γαλλία είναι επί του παρόντος τα μόνα κράτη που λένε ένα ηχηρό «όχι» [στη συμφωνία]», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.
Πρόσθεσε ότι η Πολωνία υπολογίζει στην Ιταλία για να συμμετάσχει στην αντιπολίτευση, αν και δεν είναι σαφές αν η Ρώμη θα αποφασίσει να ενωθεί με τη Βαρσοβία και το Παρίσι στην αντίθεση στη συμφωνία.
«Αν είχαμε την Ιταλία στο πλευρό μας, θα είχαμε πιθανώς μια μειοψηφία αποκλεισμού», δήλωσε ο Τουσκ.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Παλάτσο Τσίτζι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει σκοπό να υποστηρίξει τη συμφωνία του ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur, εκτός εάν η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρότερες εγγυήσεις για τους αγρότες της ΕΕ.
Η προτεινόμενη συμφωνία θα δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ προτού υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για επικύρωση.
Το PiS υποστηρίζει τη θέση της κυβέρνησης
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι ένα από τα πολλά θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση Τουσκ ευθυγραμμίζεται με την συντηριτική αντιπολίτευση, το PiS (ECR), σχηματίζοντας ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο.
«Είμαι κατά της υπογραφής αυτής της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Νότιας Αμερικής, διότι σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό. Γνωρίζουμε ότι η Νότια Αμερική έχει εντελώς διαφορετικές αυστηρότητες όσον αφορά τη γεωργία», δήλωσε ο Κάρολ Ναβρόκι, ο υποστηριζόμενος από το PiS υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025, σε προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή.
Ο Ναβρόκι άδραξε την ευκαιρία για να χτυπήσει τη Γερμανία αποκαλώντας την σαρκαστικά «μηχανή της ΕΕ», εκφράζοντας τον παραδοσιακό σκεπτικισμό του PiS.
«Γνωρίζουμε ότι η Γερμανία έχει τα εθνικά της συμφέροντα στη Νότια Αμερική σχετικά με την εξαγωγή των προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας και γι’ αυτό είναι τόσο ανένδοτη στο να οδηγεί ολόκληρη την ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία Mercosur, η οποία είναι δυσμενής για τους Πολωνούς αγρότες», πρόσθεσε.
«Συνεπώς, η επίτευξη μιας πλειοψηφίας αποκλεισμού είναι υποχρέωσή μου», είπε, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση ως υποψήφιος πρόεδρος.