Ενώ το bitcoin έφτασε σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια για πρώτη φορά, πριν σημειώσει προσωρινή διόρθωση στα 92.000 δολάρια. ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε έχανε το μεγάλο του στοίχημα στο κρυπτονόμισμα.
Το Ελ Σαλβαδόρ, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα αλλαγές στην -πρωτοποριακή- χρήση του bitcoin ως νόμιμο χρήμα αλλά και μειώσεις στα κρατικά ελλείμματα, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.
Αποστολή του ΔΝΤ έχει φθάσει στο Σαν Σαλβαδόρ για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την κυβέρνηση.
Η συμφωνία αναμένεται να ξεκλειδώσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια δανεισμού από την Παγκόσμια Τράπεζα και 1 δισ. δολάρια από την Inter-American Development Bank τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν τα εν λόγω πρόσωπα.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την πολιτική του Ταμείου να μην μιλάει για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Το πακέτο δανεισμού, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα επισφραγίσει την επιστροφή της χώρας της Κεντρικής Αμερικής στη διεθνή χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής απομόνωσης, έπειτα από την ψήφιση νόμου τον Ιούνιο του 2021 που την κατέστησε την πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.
Το ΔΝΤ τάχθηκε κατά της υιοθέτησης του ψηφιακού νομίσματος επικαλούμενο κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και κάλεσε την κυβέρνηση Μπουκέλε να σταματήσει να αποδέχεται το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με το Ταμείο η χώρα θα εγκαταλείψει τη νομοθετική δέσμευση για τις επιχειρήσεις να δέχονται το Bitcoin ως πληρωμή, καθιστώντας το προαιρετικό.
Ο Μπουκέλε που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Έλον Μασκ επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει το μικροσκοπικό και φτωχό έθνος της Κεντρικής Αμερικής ως παράδεισο των κρυπτονομισμάτων.
Πρωτοστάτησε στη χρήση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος και ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή της «πόλης του Bitcoin» στις πλαγιές ενός ηφαιστείου, που θα τροφοδοτείτο από γεωθερμική ενέργεια. Αλλά η «πόλη» έχει μείνει στα χαρτιά.
Αποθεματικά δυνητικής αξίας πάνω από 600 εκατ. δολάρια
Η κυβέρνηση έχει συσσωρεύσει αποθεματικά του κρυπτονομίσματος, δυνητικής αξίας πάνω από 600 εκατ. δολάρια, καθώς ο Μπουκέλε προχωρούσε σε αγορές bitcoin όταν η τιμή του έπεφτε.
«Μπορείτε να το αποκαλέσετε τον πρώτο μας #Bitcoin κουμπαρά, έγραψε ο Μπουκέλε στο Facebook. «Δεν είναι πολλά, αλλά μιλάμε για μεια είναι τίμια προσπάθεια».
Άρνηση από τους πολίτες
Εξάλλου, ούτε οι πολίτες αγκάλιασαν την χρήση του bitcoin για καθημερινή χρήση, προτιμώντας το δολάριο ΗΠΑ, νόμιμο νόμισμα της χώρας.
Ωστόσο, οι πολίτες ποτέ δεν αγκάλιασαν την χρήση του bitcoin για καθημερινή χρήση, προτιμώντας το δολάριο ΗΠΑ, νόμιμο νόμισμα της χώρας.
Όταν το Κογκρέσο της χώρας κατέστησε το bitcoin επίσημο μέσο πληρωμών τον Ιούνιο του 2021, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, αν και δεν ήταν η μοναδική αιτία
Αλλά ο Μπουκέλε υποσχέθηκε ότι το bitcoin θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και θα αποκλείσει τις εταιρείες μεταφοράς χρημάτων από τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους οι Σαλβαδοριανοί του εξωτερικού.
Η κυβέρνηση μάλιστα προσέφερε 30 δολάρια σε bitcoin σε όσους εγγράφονταν στα ψηφιακά πορτοφόλια.
Πολλοί το έκαναν, αλλά γρήγορα εξαργύρωσαν το κρυπτονόμισμα.
Ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Κάρλος Ασέβεδο δήλωσε πως παρότι υπήρξε κέρδος, αυτό παραμένει μη ρευστοποιημένο.
Είπε επίσης ότι «η αισιοδοξία των αγορών πως η διοίκηση Τραμπ θα είναι φιλική προς τις αγορές και ιδιαίτερα προς το bitcoin» εξηγεί το διαρκές ράλι του τον τελευταίο μήνα. Αλλά η αστάθεια του κρυπτονομίσματος παραμένει μόνιμος κίνδυνος»,σημείωσε.
«Ο μέσος πολίτης δεν χρησιμοποιεί το bitcoin, αλλά προφανώς υπάρχουν και αυτοί που έχουν τους οικονομικούς πόρους ώστε ακόμη και πριν να έχουν επενδύσει στο κρυπτονόμισμα. Ωστόσο πρόκειται για μια μικρή ομάδα», είπε ο Ασέβεδο.
«Τα εξαργύρωσα για έξοδα του νοικοκυριού»
Ο Έστεμπαν Εσκαμίγια, εργαζόμενος σε κατάστημα ρούχων ανέφερε ότι εξαργύρωσε τα αρχικά 30 δολάρια bitcoin που του προσφέρθηκαν το 2021.
«Δεν χρησιμοποιώ bitcoin επειδή δεν έχω (χρήματα) για να επενδύσω και να βγάλω κέρδη Αλλά ξέρω ότι έχει ανέβει πολύ», είπε, αναγνωρίζοντας ότι θα είχε περισσότερα χρήματα τώρα αν είχε κρατήσει τα κρυπτονομίσματα.
Η Ζοζέφα Τόρες, 45 ετών, δήλωσε, ότι ούτε αυτή είχε bitcoin. «Έβγαλα τα χρήματα και τα χρησιμοποίησα για τα έξοδα του νοικοκυριού», είπε.