Ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, ο Τσέχος Τζόζεφ Σίκελα, επιθυμεί πιο εστιασμένη, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα και λιγότερο ιδεολογική λήψη αποφάσεων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Αφού η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες κρίσεις και εσωτερικές πιέσεις, είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Σίκελα.
«Αναμένω μια αλλαγή (με τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν)», δήλωσε ο Σίκελα σε συνέδριο στην Πράγα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εορτασμών της Τσεχίας για τα 20 χρόνια της συμμετοχής της στην ΕΕ.
«Όταν βλέπεις ότι κάτι δεν λειτουργεί πρέπει να αλλάξει, για να είναι επιτυχημένο- απαιτείται αυτή η αλλαγή», είπε.
Ο Σίκελα οραματίζεται μια Επιτροπή που θα είναι ταχύτερη και θα επικεντρώνεται περισσότερο σε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
«Περιμένω μεγαλύτερη λειτουργικότητα, ισχυρότερη εστίαση και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα δεδομένα, τα γεγονότα και τη σκοπιμότητα, με λιγότερη ιδεολογία», δήλωσε, σηματοδοτώντας την επιθυμία για μια πιο προσγειωμένη, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα ΕΕ.
Αναλογιζόμενος τα επιτεύγματα της ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Σίκελα αναγνώρισε τις επιτυχίες, αλλά ζήτησε επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων.
«Έχουμε πίσω μας 20 χρόνια πολύ επιτυχημένης ιστορίας. Είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν επιτευχθεί απίστευτα πράγματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε αυτά τα καλά πράγματα», σημείωσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της υπερφόρτωσης της ατζέντας της ΕΕ.
«Η επανεξέταση του κατά πόσον όλες οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει εξακολουθούν να είναι κατάλληλες και κατά πόσον χρειάζονται κάποιες προσαρμογές για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί είναι ζωτικής σημασίας. Αν προσπαθήσετε να πιάσετε πάρα πολλά κουνέλια, μπορεί να καταλήξετε να μην πιάσετε κανένα. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», πρόσθεσε.
Ο Σίκελα τόνισε επίσης ότι ενώ οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι, η πραγματική πρόκληση έγκειται στον καθορισμό του τρόπου επίτευξής τους.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της ότι έχουν υπεισέλθει ορισμένοι απρόβλεπτοι παράγοντες – όπως το τέλος των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου ή η κατάρρευση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.