Ο πρώην πρωθυπουργός του PiS, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα διαδεχθεί την Μρλόνι, στη θέση του επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας ECR στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.
Η πιθανή διαδοχή αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και αρκετούς μήνες, και για τον Μοραβιέτσκι, η νέα θέση φέρεται να θεωρείται ως βραβείο παρηγοριάς επειδή δεν επελέγη ως υποψήφιος του PiS για την πολωνική προεδρία.
«Δεν ήταν μυστικό ότι η Τζόρτζια Μελόνι σκόπευε να παραιτηθεί από πρόεδρος του ECR. Ομοίως, ήταν γνωστό ότι ο Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να τη διαδεχθεί», ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Il Giornale.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή στην κορυφή του κόμματος είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύεται, ήδη στα μέσα Ιανουαρίου 2025, ώστε ο Μοραβιέτσκι να μπορέσει να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του ECR που θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, το καταστατικό του ECR ορίζει ότι πρέπει να μεσολαβήσουν 15 ημέρες μεταξύ της σύγκλησης του κομματικού συμβουλίου και της εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος.
Καθώς το κόμμα Fratelli d’Italia της Μελόνι και το PiS είναι τα δύο μεγαλύτερα μέλη του ECR, η συναίνεση μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων είναι συνήθως επαρκής για να κερδίσει ένας υποψήφιος την προεδρία, υπό την προϋπόθεση ότι στα μικρότερα κόμματα θα δοθούν θέσεις αντιπροέδρων, σημειώνει η Il Giornale.
Η παράδοση του χαρτοφυλακίου έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, την τελευταία ημέρα του Atreju, του ετήσιου συνεδρίου της νεανικής πτέρυγας του Fratelli d’Italia. Ο Μοραβιέτσκι θα είναι ο μόνος μη Ιταλός από το ECR που θα παραστεί στην εκδήλωση και θα εμφανιστεί στο τέλος της.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μελόνι στην ομιλία της την Κυριακή θα συγχαρεί τον Μοραβιέτσκι με μια de facto υποστήριξη, ενώ οι επίσημες διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ευκαιρία για τον Μοραβιέτσκι και το PiS
Η Μελόνι έγινε η πρώτη Ιταλίδα που ανέλαβε την προεδρία του ECR το 2020. Τότε, ήταν ένα κρίσιμο βήμα για τον αρχηγό του κόμματος και νυν πρωθυπουργό όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση. Έκτοτε έχει γίνει μία από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη και δεν έχει ανάγκη τη θέση αυτή για αναγνώριση, προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με έναν Πολωνό πολιτικό, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την υποψηφιότητά του. Ο Μοραβιέτσκι έχει ήδη εκφράσει την προθυμία του να αναλάβει τον ρόλο σε συνέντευξή του στην Il Giornale πριν από δύο μήνες.
Η πιθανή προεδρία Μοραβιέτσκι στο ECR θα μπορούσε να έχει σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις για το PiS εάν ο Μοραβιέτσκι παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο Μοραβιέτσκι θα ήταν ένας καλός πρόεδρος του ECR», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του PiS Μπόγκνταν Ρζόνκα στο Euractiv Πολωνίας νωρίτερα φέτος. Σημείωσε ότι η Μελόνι έχει πολλές υποχρεώσεις και δεν θα μπορούσε να βρει χρόνο να αφιερωθεί πλήρως στο ECR, ενώ το κόμμα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση της δύναμής του πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Εν τω μεταξύ, οι Ημέρες Μελέτης του ECR πραγματοποιούνται στη Βαρσοβία, με τα μέλη του FdI Κάρλο Φιντάνζα και Νίκολα Προκατσίνι να συμμετέχουν στα πάνελ για τη γεωργία. Ο Φιντάνζα επανέλαβε πρόσφατα την κάθετη αντίθεσή του στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur περιγράφοντά την ως «πολύ ανισόρροπη σε βάρος των Ευρωπαίων αγροτών».
Η αμφισβήτηση της συμφωνίας από την Fratelli d’Italia θα ήταν καλή είδηση για τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι υπολογίζει στην ιταλική κυβέρνηση να υποστηρίξει τη Βαρσοβία και το Παρίσι στην αντίθεσή τους στο ελεύθερο εμπόριο με τη Mercosur, ώστε οι τρεις χώρες να σχηματίσουν πλειοψηφία αποκλεισμού στο Συμβούλιο της ΕΕ.