Ελαφρύτερο θα είναι πλέον το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τα βασικά της επιτόκια, για τέταρτη φορά εφέτος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, χαμηλότερες θα είναι και οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, ενισχύοντας τους φόβους περί αναζήτησης “καταφυγίου” στις τράπεζες του εξωτερικού.
Πιο αναλυτικά, στη νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική, γεγονός που οδήγησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Σύμφωνα με τη “σιδηρά κυρία”, Κριστίν Λαγκάρντ δε, στο “τραπέζι” υπήρξε πρόταση και για μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε, ενώ απέφυγε να δεσμευθεί για την περαιτέρω πορεία, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία.
Τα νέα από τη Φρανκφούρτη, πάντως, έφεραν χαμόγελα στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι θα δουν από την επομένη κιόλας μειωμένη τη δόση των δανείων τους. Για πρώτη φορά, μάλιστα, το όφελος θα “περάσει” και σε όσους έχουν “πράσινα” στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχαν τεθεί στον “πάγο” από τις τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν το “ράλι” της προηγούμενης περιόδου. Πρόκειται για 422.000 συμβάσεις, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, η δόση των οποίων είχε “κλειδώσει” έως τον Απρίλιο του 2025, υπολογιζόμενη με επιτόκια στα επίπεδα του 2,70% για όσα δάνεια συνδέονται με Euribor 1 μήνα και του 2,85% για Euribor 3 μηνών.
Πλέον, με το Euribor να κινείται σήμερα κοντά στο 2,88%, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσει και για αυτούς τους δανειολήπτες η μείωση των δόσεων. Στον αντίποδα, αμετάβλητες θα παραμείνουν οι δόσεις όσων έχουν συνάψει δάνεια με σταθερό επιτόκιο που -ειδικά το τελευταίο διάστημα- αποτελούν και την πλειονότητα.
Αισθητή θα είναι η μείωση και για τους “κόκκινους” οφειλέτες του στεγαστικού χαρτοφυλακίου. Δεδομένου ότι η πλειονότητα αυτών των δανείων έχει μεταβιβαστεί στους servicers (σε σύνολο δανείων, ύψους 70 δισ. ευρώ, τα 22 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά) οι ρυθμίσεις γίνονται με κυμαινόμενα επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον η δόση τους θα είναι μειωμένη.
Τέλος, μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης θα δουν και όσοι έχουν λάβει κάθε άλλη κατηγορία δανείων, όπως καταναλωτικά ή επιχειρηματικά, τα οποία είναι -συνήθως- κυμαινόμενου επιτοκίου.
Καθοδικά οι αποδόσεις στις καταθέσεις
Στον αντίποδα, καθοδικά αναμένεται να κινηθούν οι αποδόσεις στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, μιας και όσοι έχουν ήδη επιλέξει να “κλείσουν” τα χρήματά τους έχουν “κλειδώσει” και τα προηγούμενα επιτόκια. Αυτά, βέβαια, όπως είχε γράψει και το Capital.gr, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΚΤ, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος (προθεσμιακές) διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 1,84%, με τη χώρα μας να καταγράφει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε σύνολο 20 χωρών, μετά τη Σλοβενία (1,59%) και την Κύπρο (1,76%) και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να “αγγίζει” το 2,74%. Εξίσου χαμηλά “σκοράρει” η Ελλάδα και στις καταθέσεις μίας ημέρας (σ.σ. ταμιευτήριο), το μέσο επιτόκιο στις οποίες διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα σε 0,03%. Η χώρα μας δε, μοιράζεται την τέταρτη χαμηλότερη θέση μετά την Κύπρο, την Κροατία και την Πορτογαλία, ενώ ο μέσος όρος είναι 0,36%.
Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζεται την προσεχή Κυριακή να ανακοινώσει μέτρα για τις τράπεζες, με το ζήτημα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις και κυρίως την “ψαλίδα” σε σχέση με τα επιτόκια στα δάνεια, να απασχολεί έντονα. Αν και οι όποιες δυνατότητες παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες, μιας και οι τράπεζες “λογοδοτούν” στην ΕΚΤ, εντούτοις θεωρείται βέβαιο πως το κυβερνητικό πρέσινγκ θα συνεχιστεί.