Ποιες επενδύσεις δρομολογεί η οικογενειακή επιχείρηση από τον ακριτικό Έβρο με μια επιχειρηματική διαδρομή που ξεπερνά τον ένα αιώνα. Οι στόχοι για το μέλλον.
Με κύκλο εργασιών ύψους 46 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2024 η εταιρεία Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος, μια από τις κορυφαίες αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλεύρων για εφαρμογές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
«Έχουμε επιλέξει να κάνουμε σταθερά βήματα και όχι άλματα», δήλωνε πρόσφατα η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, Ειρήνη Ευανθία Καΐρη, χαρτογραφώντας την πορεία μιας οικογενειακής επιχείρησης από τον ακριτικό Έβρο με μια επιχειρηματική διαδρομή που ξεπερνά τον έναν αιώνα.
Για το 2025 η αλευροβιομηχανία προσβλέπει σε ανάπτυξη 6-7%, ενώ οι εξαγωγές της αντιστοιχούν στο 15-20% επί του κύκλου εργασιών της με βασικούς προορισμούς την Κύπρο και τις χώρες των Βαλκανίων.
Το επενδυτικό πλάνο
Σύμφωνα με την κυρία Καΐρη, η αλευροβιομηχανία δρομολογεί επενδύσεις συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, στις αρχές του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε συστήματα αυτοματισμού στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ συνολικά έως το 2027, οι επενδύσεις της εταιρείας υπολογίζονται σε 3-4 εκατ. ευρώ.
Η αγορά αλεύρων
Όπως δε εξηγεί η ίδια, σήμερα το αλεύρι συγκαταλέγεται πλέον στα φτηνά προϊόντα, επιχειρώντας να αφήσει πίσω του τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στα σιτηρά στις αρχές του 2022, αμέσως μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. «Ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους που επλήγη λόγω του ουκρανικού ζητήματος», σημειώνει η κυρία Καΐρη.
Αναφερόμενη δε στη στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει μεσούσης της κρίσης η αλευροβιομηχανία, επισημαίνει χαρακτηριστικά «όταν η τιμή στα στάρια αυξήθηκε έως 40%, εμείς δεν ξεπεράσαμε το 10%. Αυτό ίσχυσε και για το 2022 και για το 2023. Πλέον οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και δη στην προ ουκρανικού πολέμου εποχή. Για αυτό τον λόγο, έχουμε πλέον αφαιρέσει αυτό το 10%».
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι τα ελληνικά σιτηρά δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του κλάδου της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, εξηγώντας πως η εταιρεία πραγματοποιεί εισαγωγές από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία και Γερμανία.
Πώς ξεκίνησαν όλα…
Για περισσότερο από έναν αιώνα, η εταιρεία παράγει αδιάκοπα μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την αρτοποϊία και τη ζαχαροπλαστική για την εγχώρια και τις ξένες αγορές.
Ήταν στη δεκαετία του 1920 όταν ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος, εμποροβιομήχανος από τα φημισμένα για τους αλευρόμυλούς τους Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς, εγκαθίσταται στις Φέρρες της Δυτικής Θράκης. Εκεί σηματοδοτείται το νέο ξεκίνημα, καθώς σχεδιάζεται και θεμελιώνεται ο πιο σύγχρονος μύλος της περιοχής, Αλευρόμυλος «Γ. Ουζουνόπουλου & Σία». Τρία ζεύγη μυλόπετρες αλέθουν τα δημητριακά την ημέρα, ενώ οι πετρελαιοκίνητες μηχανές που τις τροφοδοτούν, το βράδυ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα χρόνια περνούν και το 1955 η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη, με τον Ιωάννη Γ. Ουζουνόπουλο να αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ στη δεκαετία του 1970 οι μύλοι στρέφονται στις εξαγωγές και ιδρύεται η εταιρεία Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος ΑΕ.
Τις επόμενες δεκαετίες το τοπίο στην αλευροβιομηχανία αλλάζει ριζικά, καθώς εξαφάνιση των εξαγωγών και νέες καταναλωτικές και διατροφικές ανάγκες επιβάλλουν νέα πρότυπα λειτουργίας. Ο μύλος εκσυγχρονίζεται, αναπτύσσει την οργάνωση πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα και αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Το 2004 η οικογένεια Ουζουνοπούλου αποκτά το 92% των μετοχών και η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, αναλαμβάνει νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος. Τότε δημιουργείται μια νέα ομάδα διοίκησης με έντονο προσανατολισμό στις σύγχρονες μεθόδους management, σε σύγχρονα συστήματα προγραμματισμού και ελέγχου και σε καινοτόμες λειτουργίες και προϊόντα. Σε αυτό το πνεύμα καινοτομίας στρέφονται οι επενδύσεις της περιόδου που ακολουθεί.
Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, με αποθηκευτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δίκτυα διανομής σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό Bulher, σύγχρονες γραμμές ανάμιξης και συσκευασίας και γραμμή βιολογικού πετρόμυλου, ενώ έχει δυναμικότητα άλεσης 300 τόνους το 24ωρο.
Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 150 άτομα έμπειρο προσωπικό, συνεργάζεται με 780 τοπικούς προμηθευτές και παράγει 166 τύπους επαγγελματικών αλεύρων. Εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500 πελάτες, από αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και εργαστήρια παραγωγής φύλλου, μέχρι βιοτεχνίες και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κοντινές βαλκανικές χώρες.
Όλυρα
Το 2017 η εταιρεία με πρωτεργάτη τον Γιάννη Βαρελλά Ουζουνόπουλο, τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας, ιδρύει τη θυγατρική εταιρεία Όλυρα, με στόχο να παράγει βιολογικές μπάρες δημητριακών και σνακ με βάση αρχαιοελληνικές ποικιλίες δημητριακών (κριθάρι, βρώμη, σπέλτα και λούπινο). Η Όλυρα σήμερα διανέμει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 5.000 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ.