Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια 15η δέσμη οικονομικών και μεμονωμένων περιοριστικών μέτρων με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ μέσω της στόχευσης του σκιώδους στόλου του Πούτιν και την αποδυνάμωση του στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας.
«Η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Αυτό το πακέτο κυρώσεων είναι μέρος της απάντησής μας στην αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και εκείνων που επιτρέπουν αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών εταιρειών.
Δείχνει την ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ στη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να βάλουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση.
Θα σταθούμε δίπλα στον ουκρανικό λαό σε όλα τα μέτωπα: ανθρωπιστικό, οικονομικό, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα κερδίσει».
— Kaja Kallas, Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας
Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει αποφάσεις για:
Μεμονωμένες καταχωρίσεις
Το Συμβούλιο συμφώνησε σε μια σημαντική δέσμη 84 καταχωρίσεων, η οποία αποτελείται από 54 άτομα και 30 οντότητες υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Όσον αφορά τα άτομα, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στη στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την απεργία στο παιδικό νοσοκομείο Okhmadyt στο Κίεβο, ανώτερα στελέχη σε κορυφαίες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, άτομα υπεύθυνα για απέλαση παιδιών, προπαγάνδα και καταστρατήγηση, καθώς και δύο ανώτερους αξιωματούχους της ΛΔΚ .
Όσον αφορά τις οντότητες, η ΕΕ στόχευε κυρίως ρωσικές αμυντικές εταιρείες και ναυτιλιακές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης, παρέχοντας σημαντικά έσοδα στη ρωσική κυβέρνηση. Επίσης, απαριθμούσε ένα χημικό εργοστάσιο, μια πολιτική ρωσική αεροπορική εταιρεία που είναι σημαντικός πάροχος υλικοτεχνικής υποστήριξης στον ρωσικό στρατό. Για πρώτη φορά, επιβάλλει πλήρεις κυρώσεις (ταξιδιωτική απαγόρευση, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση διάθεσης οικονομικών πόρων) σε διάφορους κινέζους παράγοντες που προμηθεύουν εξαρτήματα drone και μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα για την υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Καταστρατήγηση
Το Συμβούλιο προσθέτει άλλα πλοία στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνι και απαγόρευση παροχής ευρέος φάσματος υπηρεσιών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτό το μέτρο προορίζεται να στοχεύσει δεξαμενόπλοια εκτός ΕΕ που αποτελούν μέρος του σκιώδους στόλου του Πούτιν που παρακάμπτουν τον μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών του πετρελαίου ή υποστηρίζουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας ή πλοία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία ή εμπλέκονται στη μεταφορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρά. 52 πλοία που προέρχονται από τρίτες χώρες στοχοποιήθηκαν σήμερα για αυτούς τους λόγους, ανεβάζοντας το σύνολο των χαρακτηρισμένων πλοίων σε 79.
Εμπόριο
Το Συμβούλιο πρόσθεσε επίσης 32 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Κίνα, Ινδία, Ιράν, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή έχουν εμπλακεί στην προμήθεια ευαίσθητων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως UAV και πυραύλους.
Προστασία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι ευρωπαϊκές εταιρείες από διαφορές με ρωσικές ομολόγους τους, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει την αναγνώριση ή την εκτέλεση στην ΕΕ των αποφάσεων που εκδόθηκαν από ρωσικά δικαστήρια βάσει του άρθρου 248 του Κώδικα Διαιτητικής Διαδικασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτές οι αποφάσεις εμπόδιζαν το αντίπαλο μέρος να κινήσει ή να συνεχίσει μια διαδικασία σε άλλη δικαιοδοσία εκτός της Ρωσίας (anti suit injunctions) κατά σαφή παραβίαση των καθιερωμένων διεθνών αρχών και πρακτικών και συχνά είχαν ως αποτέλεσμα δυσανάλογα υψηλές οικονομικές κυρώσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Το νέο μέτρο αποτρέπει την εκτέλεση αυτών των κυρώσεων κατά των φορέων εκμετάλλευσης της ΕΕ στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το Συμβούλιο εισήγαγε μια παρέκκλιση που επιτρέπει την αποδέσμευση των υπολοίπων μετρητών που διατηρούνται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ (ΚΑΤ). Αυτό είναι απαραίτητο υπό το πρίσμα των αυξανόμενων δικαστικών διαδικασιών και των αντιποίνων στη Ρωσία που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων CSD στην ΕΕ. Χάρη σε αυτήν την παρέκκλιση, τα ΚΑΤ θα μπορούν να ζητούν από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να αποδεσμεύσουν τα μετρητά τους και να τα χρησιμοποιήσουν για την εκπλήρωση των νομικών τους υποχρεώσεων έναντι των πελατών τους.
Τέλος, η ΕΕ παρέτεινε τις προθεσμίες που ισχύουν για ορισμένες παρεκκλίσεις που απαιτούνται για αποεπενδύσεις από τη Ρωσία. Λόγω των κινδύνων της διατήρησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν επιχειρήσεις στη Ρωσία ή/και να μην ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις εκεί. Η έκτακτη επέκταση των παρεκκλίσεων εκποίησης είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να εξέλθουν όσο το δυνατόν ταχύτερα από τη ρωσική αγορά. Οι εκτεταμένες παρεκκλίσεις χορηγούνται κατά περίπτωση από τα κράτη μέλη και επικεντρώνονται στο να επιτραπεί μια τακτική διαδικασία εκποίησης, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την παράταση αυτών των προθεσμιών.
Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευτούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
Στα συμπεράσματά του της 17ης Οκτωβρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστική του καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της διεθνώς αναγνωρισμένης σύνορα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να παρέχει συνεχή πολιτική, χρηματοοικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο εντατικά χρειάζεται. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο, μεταξύ άλλων με περαιτέρω κυρώσεις.