Ο Μπόικο Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει πλέον την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με την Ουκρανία, μετά το αίτημα του υπερησιακού πρωθυπουργού της χώρας από το κοινοβούλιο να αποφασίσει για το θέμα.
Ο σημερινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, δεσμεύτηκε να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν πάνω από είκοσι χώρες και η ΕΕ τον Οκτώβριο, η οποία αφορά στη συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία.
Ενώ ο Γκλάβτσεφ αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψει τη εν λόγω συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλε, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αρνήθηκε και ζήτησε εντολή από το κοινοβούλιο, όπου το GERB του Μπορίσοφ έχει τις πλειοψηφία.
Μόνο έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ -η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος- δεν έχουν υπογράψει αυτή την συμφωνία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, το GERB υποστήριξε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και ο ίδιος ο Μπορίσοφ έχει συχνά τονίσει αυτή την υποστήριξη ως απόδειξη της φιλοδυτικής στάσης του κόμματός του.
Όμως, σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.
«Πριν από έξι μήνες, θα είχαμε υποστηρίξει κατηγορηματικά μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στήριξη σήμερα ισοδυναμεί με την «αγορά ενός εργοστασίου στις 9 Σεπτεμβρίου».
Η ορθή λαϊκή έκφραση είναι «αγοράζοντας ένα εργοστάσιο στις 9 Σεπτεμβρίου», που σημαίνει ότι κάνουμε μια πολύ κακή συμφωνία. Κι αυτή η φράση βγήκε καθώς στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Βουλγαρία, γεγονός που δεν προμήνυε τίποτα καλό για τους ιδιοκτήτες εργοστασίων.
Ο Μπορίσοφ εξήγησε ότι ο λόγος ήταν η αυξανόμενη συζήτηση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε για μια διαδικασία ανασυγκρότησης ή ειρήνης» στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να είναι μια κανονική κυβέρνηση που «θα υπογράψει μια συνθήκη που θα είναι αμοιβαία επωφελής».
Ο Μπορίσοφ δεν εξήγησε πού βλέπει έλλειψη αμοιβαίου οφέλους στην προτεινόμενη συμφωνία. Σε ερώτηση για το πώς μια τακτική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το σοσιαλιστικό κόμμα BSP, θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία, ο Μπορίσοφ δήλωσε: «Εάν η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής, κανένα κόμμα δεν θα έχει αντίρρηση».
Το BSP είναι αντίθετο όμως στην παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο ηγέτης του GERB δήλωσε επίσης ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική εντολή για να υπογράψει τη συμφωνία με την Ουκρανία.
Λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Μπορίσοφ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκλάβτσεφ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες απέρριψε τις κατηγορίες ότι η απόφασή του να ζητήσει εντολή από το βουλγαρικό κοινοβούλιο ήταν μια προσπάθεια να σαμποτάρει τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.
Είπε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ζήτησε την έγκριση των βουλευτών ήταν η προτεινόμενη 10ετής διάρκεια της συμφωνίας.
Η Βεσέλα Τσέρνεβα, αναπληρώτρια διευθύντρια του ECFR και πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, δήλωσε στο Euractiv ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «ένα δώρο» για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτρο Όρμπαν, ο οποίος επισκέπτεται τη Σόφια την Παρασκευή.
Ο Πέτκοφ είναι ο ηγέτης του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στο κοινοβούλιο. Χωρίς αυτή τη δύναμη, είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και ο σχηματισμός αυτός υποστηρίζει σθεναρά την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας με την Ουκρανία και δηλώνει πως μπορεί να παρακαμφθεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την υπογραφή της.