Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Αστάθεια στη Μέση Ανατολή και LNG

    March 7, 2026

    Κικίλιας: Κάνουμε κινήσεις που συμβάλλουν στην ειρήνη – Ποτέ δεν ζητήσαμε να ανοίξει πολεμική σύρραξη

    March 7, 2026

    Ανδρουλάκης: Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματία

    March 7, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Αστάθεια στη Μέση Ανατολή και LNG
    • Κικίλιας: Κάνουμε κινήσεις που συμβάλλουν στην ειρήνη – Ποτέ δεν ζητήσαμε να ανοίξει πολεμική σύρραξη
    • Ανδρουλάκης: Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματία
    • Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους γρήγορης μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία
    • Γιατί θα ακριβύνουν τα πάντα ακόμη κι αν ο πόλεμος στο Ιράν τελειώσει γρήγορα
    • Αποθήκη CO₂ στον Πρίνο: Πώς η Καβάλα φέρνει την Ελλάδα στον χάρτη της νέας αγοράς δισεκατομμυρίων
    • Βίαια επεισόδια έξω από τζαμί στο Λονδίνο μεταξύ Ιρανών φιλοκαθεστωτικών και φιλομοναρχικών, τραυματίστηκε ένας 17χρονος: Δείτε βίντεο
    • Κουβέιτ: Προληπτική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου εξαιτίας της έντασης με το Ιράν
    • ΗΠΑ: Οι τιμές στα πρατήρια εκτοξεύονται καθώς ο πόλεμος με το Ιράν αναστατώνει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό
    • KPC: Το Κουβέιτ μειώνει προληπτικά την παραγωγή πετρελαίου εν μέσω εντάσεων με το Ιράν
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Saturday, March 7
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    Συγκοινωνίες:-Στα-«σκαριά»-η-προμήθεια-νέων-ηλεκτρικών-λεωφορείων/τρόλεϊ-μέσω-ΕΣΠΑ,-rrf-–-Η-υδρογονoκίνηση
    Συγκοινωνίες: Στα «σκαριά» η προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων/τρόλεϊ μέσω ΕΣΠΑ, RRF – Η υδρογονoκίνηση

    Συγκοινωνίες: Στα «σκαριά» η προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων/τρόλεϊ μέσω ΕΣΠΑ, RRF – Η υδρογονoκίνηση

    January 22, 2025 Επιχειρήσεις 4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Μέσα στους επόμενους μήνες, και τμηματικά αντί για έναν ενιαίο διαγωνισμό, έρχονται προκηρύξεις για την προμήθεια επιπλέον «πράσινων» αστικών οχημάτων. Στο μενού το υδρογόνο. Τι προβλέπεται για την Αθήνα. Οι πηγές χρηματοδότησης.

    Το χρηματοδοτικό του «οπλοστάσιο» για την απόκτηση νέων «πράσινων» ηλεκτρικών λεωφορείων, επιχειρεί να «γεμίσει» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης του συστήματος αστικών μεταφορών στην Αθήνα.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να συνδράμουν δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ, η μία για πρόσκληση για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ μηδενικών εκπομπών μέσω ΕΣΠΑ (η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 117.000.000 ευρώ) και η άλλη για τροποποίηση απόφασης για δράση που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης που «φέρνει», μεταξύ άλλων, την προσθήκη νέου υποέργου για την προμήθεια 125 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12μ. και των παρελκόμενων τους, αξίας 88.350.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

    Ερχονται νέοι διαγωνισμοί

    Επί της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικές κινήσεις άνω των 200 εκατ. που σχετίζονται με την ανανέωση του στόλου των Μεταφορών – Αστικών Συγκοινωνιών, πέραν των 950 οχημάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι θα κυκλοφορούν εντός του 2025 στους δρόμους της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου. Ως γνωστόν, το υπουργείο σχεδίαζε νέο διαγωνισμό «πακέτο» για την προμήθεια 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ, τα οποία προορίζονταν για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από αυτά, τα 550 προορίζονταν για την Αθήνα, με κόστος πέριξ των 200-250 εκατ. ευρώ, βάσει παλιότερων εκτιμήσεων (για το σύνολο της προμήθειας σχεδόν 400 εκατ.).

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός φαίνεται να διαφοροποιείται. Κατ’ αρχάς, μάλλον δεν οδηγούμαστε σε έναν, ενιαίο διαγωνισμό, αλλά σε κινήσεις που θα γίνουν τμηματικά και με διαφορετικές πηγές χρηματοδότηση. Επίσης, για τα λεωφορεία που προορίζονται για την Αθήνα ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις. Τούτο, καθώς, όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, στο μίγμα θα μπει και η υδρογονοκίνηση, με παλιές πληροφορίες να κάνουν λόγο για π.χ. 50 έως 100 τέτοια λεωφορεία, δηλαδή με καύσιμο υδρογόνο.

    Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν προσεχώς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουμε εξελίξεις και δημοπρατήσεις εντός των επόμενων 2-3 μηνών, ίσως με ορίζοντα το Πάσχα. Προφανώς, η χρηματοδότηση πάντα αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο. Εξάλλου, όπως και προ ημερών ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας (στο περιθώριο εκδήλωσης για το νέο εισιτήριο στο Σύνταγμα), απαιτείται η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ενώ λείπουν και οδηγοί.

    Οι τελευταίες χρηματοδοτήσεις

    Για να περάσουμε στις δύο τελευταίες αποφάσεις, προ ημερών δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόκληση προς το υπ. Υποδομών Και Μεταφορών, τον ΟΑΣΑ και την ΟΣΥ για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) στο πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της «Αναβάθμισης συστήματος αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Η δράση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης / αναδιάρθρωσης του συστήματος των αστικών μεταφορών, μέσω της ανάπτυξης στόλων λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στην Αθήνα, για την προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

    Ειδικότερα προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων έργων: προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ, μηδενικών εκπομπών, προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών βραδείας ή/και ταχείας φόρτισης για φόρτιση στο αμαξοστάσιο/τερματικούς σταθμούς, άλλες παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση του συστήματος συγκοινωνιών, οι οποίες θα προσδιορίζονται αναλυτικά στη μελέτη σκοπιμότητας (αμαξοστάσια, λεωφορειολωρίδες, ευφυή συστήματα μεταφορών κ.λπ). Αρα, δεν είναι μόνο για οχήματα, αλλά και για μονάδες φόρτισης κ.α..

    Ως εκ τούτου στην υποβαλλόμενη πρόταση, που θα αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος των αστικών μεταφορών στην Αθήνα, θα πρέπει να περιλαμβάνεται η απαραίτητη για τη λειτουργία των λεωφορείων και τρόλεϊ υποδομή (διαμόρφωση αμαξοστασίων, διαμόρφωση θέσεων ταχείας φόρτισης κ.α.) καθώς επίσης και τα συνοδά έργα τα οποία αποτελούν μέρος του λειτουργικού περιβάλλοντος για το νέο στόλο (λεωφορειολωρίδες, ευφυή συστήματα μεταφορών κ.α.). Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31η/12/2029.

    Επιπρόσθετα, η νέα τροποποίηση απόφασης ένταξης του έργου «Δημόσιες Μεταφορές – Ηλεκτροκίνηση» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φέρνει κάποιες… αποχωρήσεις δράσεων αλλά και μια νέα προσθήκη.

    Πρόκειται για την προσθήκη νέου υποέργου για την προμήθεια 125 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, και των παρελκόμενων τους, αξίας 88.350.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Επίσης, επικυρώνεται η διαγραφή κάποιων τμημάτων προμηθειών. Επί της ουσίας, έχουμε αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών λεωφορείων από 250 σε 375 (250+125) και συνακόλουθη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 137.189.276,23 ευρώ σε 225.539.276,23 ευρώ (137.189.276,23+88.350.000).

    Previous ArticleΠοιος θα πάρει το TikTok; Επίσημη προσφορά από τον Mr. Beast – Μασκ στηρίζει ο Τραμπ
    Next Article Πόδι στο νησί της Αποκάλυψης βάζει η Σκλαβενίτης

    Keep Reading

    Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους γρήγορης μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

    Κουβέιτ: Προληπτική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου εξαιτίας της έντασης με το Ιράν

    Ινδία: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής

    Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ο ρόλος του Δημοσίου και το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας

    Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

    Λιανεμπόριο: Το στοίχημα των εκπτώσεων που χάθηκε και η αβεβαιότητα για το 2026

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Αστάθεια στη Μέση Ανατολή και LNG

    March 7, 2026

    Κικίλιας: Κάνουμε κινήσεις που συμβάλλουν στην ειρήνη – Ποτέ δεν ζητήσαμε να ανοίξει πολεμική σύρραξη

    March 7, 2026

    Ανδρουλάκης: Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματία

    March 7, 2026

    Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους γρήγορης μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

    March 7, 2026

    Γιατί θα ακριβύνουν τα πάντα ακόμη κι αν ο πόλεμος στο Ιράν τελειώσει γρήγορα

    March 7, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.