
Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή (7/2), αλλά κατάφεραν να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη, ενώ τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, η νομισματική πολιτική και τα βασικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες της τάξη του 0,98% στις 545,28 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών να κινούνται καθοδικά, επιβαρύνοντας τον δείκτη περισσότερο.
Ωστόσο, ο Stoxx 600 κέρδισε συνολικά 0,54%, καθώς έφτασε στο τέλος μίας ευμετάβλητης εβδομάδας υπό την πίεση της ανησυχίας για την εμπορική πολιτική του Τραμπ. Άλλωστε, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν σε επίπεδα – ρεκόρ, “μαζεύοντας” τις απώλειες που κατέγραψαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Σήμερα, ωστόσο, στο ταμπλό, οι δείκτες έκλεισαν στα «κόκκινα», με τον βρετανικό FTSE να τελειώνει τη συνεδρίαση στις 8.700,53 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,31%, τον γαλλικό CAC να τερματίζει στις 7.973 μονάδες με απώλειες 0,43% και τον γερμανικό DAX να πέφτει κατά 0,53% στις 21.787 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχασε 0,18% και έκλεισε στις 37.055,70 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 0,33% στις 12.688,90 μονάδες.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα βρέθηκε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά το 2025.
Ο επικεφαλής της BoE Άντριου Μπέιλι σημείωσε, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, ότι η Τράπεζα αναμένεταινα προβεί σε περαιτέρω μειώσεις εντός του έτους.
Στο “μέτωπο” των μάκρο, τη μεγαλύτερη “βουτιά” (-2,4%) των τελευταίων πέντε μηνών σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, σε μια αποθαρρυντική ένδειξη για τον τομέα της μεταποίησης και παρά τις ελπίδες για σταθεροποίηση που δημιουργήθηκαν από άλλα οικονομικά στοιχεία.
Σημειώνεται, δε, πως ο δείκτης έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2020 (μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού).
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μισθοδοσίες εκτός της γεωργίας αυξήθηκαν κατά 143.000 τον Ιανουάριο, από 307.000 τον Δεκέμβριο και κάτω από τις 169.000 που προέβλεπε ο Dow Jones. Ενώ τα στοιχεία ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4% από 4,1%.
Ο Ρίτσαρντ Κάρτερ, επικεφαλής της έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot, δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – η οποία έχει διακόψει τις μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό – θα είναι καθησυχασμένη ότι «προς το παρόν, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να τρέχει».