Με το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα βρεθεί η Πειραιώς, εφόσον η περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων με τη CVC Capital Partners καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας.
Η συμφωνία μετόχων, μεταξύ CVC και Εθνικής Τράπεζας, προβλέπει ότι εφόσον το private equity fund πωλήσει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής ενεργοποιείται η ρήτρα tag-along και η ΕΤΕ υποχρεούται να μεταβιβάσει με τους ίδιους ακριβώς όρους το 9,99%, που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι, αν η Πειραιώς συμφωνήσει με το CVC για την αγορά του 70%, αποκτά αυτόματα και άλλο ένα 10% της ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.
Προς το παρόν, η διαδικασία αποκλειστικότητας προβλέπει διενέργεια confirmatory (;) due diligence, βάσει του οποίου η Πειραιώς θα επανακαθορίσει τους όρους της προτεινόμενης συναλλαγής ή θα τους επιβεβαιώσει. Δεδομένης, πάντως, της δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση, στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι δύσκολα θα «χαλάσει» το deal, εφόσον τυχόν απόκλιση κινείται σε λογικά επίπεδα (σ.σ. 20 με 30 εκατ. ευρώ).
Η δεσμευτική προσφορά Πειραιώς αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα 670 εκατ. ευρώ (σ.σ. 469 εκατ. ευρώ για το 70%). Δεν διευκρινίζεται, λόγω του σταδίου που βρίσκεται η διαδικασία, αν η παραπάνω αποτίμηση περιλαμβάνει αναβαλλόμενο τίμημα (deferred payment) ή υπερτίμημα (earn out), βάσει εξέλιξης συγκεκριμένων δεικτών.
Πρόκειται για θελκτική αποτίμηση καθώς αντιστοιχεί σε 1,6 φορές τη λογιστική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξ ου και το fund εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς να κινήσει διαγωνιστική διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το πρωί ενημέρωσε, τόσο την Εθνική Τράπεζα, όσο και όσους είχαν εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική ότι εισήλθε σε αποκλειστικότητα με την Πειραιώς.
Γιατί η Πειραιώς αποκτά το 80% και όχι το 100%;
Η απόφαση της Πειραιώς να αποκτήσει, σε πρώτη φάση, το 80% (70%+10%) της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει να κάνει, σύμφωνα με πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, με την επίπτωση στην κεφαλαιακή της θέση και το ορόσημο χρήσης του Danish Compromise.
Κατά τις ίδιες πηγές η υφιστάμενη αρχιτεκτονική του deal είναι σχεδιασμένη, ώστε να μην αποσταθεροποιεί την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, ακόμη και χωρίς υιοθέτηση του μηχανισμού Danish Compromise.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η pro forma επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 150 μ.β. έναντι της 30ής Σεπτεμβρίου 2024. Προφανώς, η δομή της προτεινόμενης συναλλαγής είναι τέτοια, που δεν τίθενται σε κίνδυνο ενδιάμεσοι δείκτες, που συναπαρτίζουν τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια. Εξ ου και η Πειραιώς επισημαίνει ότι μετά την κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής θα παραμείνει με κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 200 μονάδων, έναντι του επιπέδου Pillar 2 Guidance.
Ρόλο, τέλος, στην κεφαλαιακή επίπτωση θα παίξει η διάρθρωση της συμφωνίας. Αν υπάρχει put option της CVC Capital Partners για το εναπομείναν 20%, λογικά η κεφαλαιακή επίπτωση, κατά τον εποπτικό χειρισμό, θα άπτεται της αποτίμησης του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Πειραιώς, όπως η ίδια αναφέρει, θα επιδιώξει να τύχει ένταξης στο Danish Compromise, ενοποιώντας την Εθνική Ασφαλιστική με τη μέθοδο του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού (σ.σ. συντελεστής 250%) και όχι με αφαίρεση του κόστους κτήσης από τα κεφάλαιά της.
Αν το επιτύχει θα μειώσει την κεφαλαιακή επίπτωση της -ενδεχόμενης- συναλλαγής σε επίπεδα χαμηλότερα των 100μ.β. Πρόκειται, όπως έγραψε το Euro2day.gr, για μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο, ενώ για να επιτευχθεί, ενδέχεται η Πειραιώς να «αβγατίσει» το ενεργητικό της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσθέτοντας κάτω από αυτή εργασίες Asset Management.
Το υπόλοιπο 20% μετά το Danish Compromise
Εφόσον υπογραφεί η συμφωνία και η Πειραιώς αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το υπόλοιπο 20% θα μεταβιβασθεί από τη CVC, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μετά τυχόν υιοθέτηση της εξαίρεσης Danish Compromise ή αλλιώς σε βάθος διετίας/τριετίας.