
H προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με τις χειρότερες προοπτικές (Δευτέρα 3/2 ΓΔ -2.7%) λόγω και της ενεργοποίησης -αρχικά- δασμών 25% των ΗΠΑ απέναντι σε Μεξικό, Καναδά (που τελικά πήραν παράταση για 1 μήνα) και +10% σε Κίνα (που είναι ακόμα σε ισχύ) και κατέληξε με μια μεγάλη αντιστροφή και τελικό κλείσιμο στο +0.55% για τον ΓΔ στις 1557 μονάδες που είναι και υψηλό 14 ετών.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν και οι – μη – εξελίξεις στα δύο θέματα επικαιρότητα δηλαδή στο μεγάλο θέμα με την τραγωδία στα Τέμπη και στις πιθανές ευθύνες κρατικών λειτουργών και στην πρωτοφανή έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας γύρω από την Σαντορίνη.
Στο πρώτο θέμα, παρότι ακόμα ενεργό και πάντα επίκαιρο, νεώτερα στοιχεία δεν δείχνουν προς την θεωρία της συγκάλυψης που θα έπλητε ουσιαστικά την κυβέρνηση και αναμένουμε τα οριστικά πορίσματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.
Στο δεύτερο θέμα, οι επιστήμονες δείχνουν να συμφωνούν ότι η όποια σεισμική δραστηριότητα παρότι πρωτόγνωρη δεν φαίνεται να σχετίζεται με τα ηφαίστεια της περιοχής αλλά ούτε να μπορεί να τα επηρεάσει – κάτι που θα ήταν το χειρότερο σενάριο – και οι συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για πιθανότητα ενός σεισσμού έως τα 6R που θα εκτόνωνε και την όποια συσσωρευμένη ενέργεια.
Το συγκεκριμένο θέμα πέρα της προφανούς ανθρωπιστικής διάστασης έχει και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα – και κόστος – εφόσον στα νησιά που επηρεάζονται (Σαντορίνη,Αμοργός, Ιος) εισέρχεται κάθε χρόνο σημαντικό ποσοστό του τουριστικού εισοδήματος της χώρας και η πιθανότητα:
α. Είτε μεγάλου γεωλογικού γεγονότος ,
β. Είτε συνέχισης του φαινομένου για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο
θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημιά στις επιχειρήσεις της περιοχής και στην οικονομία γενικότερα.
Προς το παρόν οι όποιες αβεβαιότητες στα δύο αυτά θέματα δεν επηρέασαν την επενδυτική κοινότητα με τους αγοραστές να αποκτούν πλεονέκτημα και βασικό μοχλό της ανόδου την ΕΕΕ με απόδοση εβδομάδας +8.9% σε ιστορικά υψηλά και από κοντά τον ΤΙΤΑΝ που κάλυψε σύντομα το κακό ξεκίνημα εβδομάδας (-6% στις 3/2) και έκλεισε τελικά σε ιστορικό υψηλό στα 45.75 μετά και την ολοκλήρωση του ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ USA με σημαντική ζήτηση (5χ υπερκάλυψη) και τιμή διάθεσης τα 16$.
Στις πιο σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδας εντάσουμε τις ανακοινώσεις της ΠΕΙΡ για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το CVC για την πιθανή εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και συγκεκριμένα για ποσοστό 70% με τίμημα 469 εκ. Πολλές οι αναλύσεις και αναγνώσεις πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι όλες οι συστημικές τράπεζες να ψάχνουν τρόπους / επενδύσεις που θα καλύψουν μέρος των απωλειών που θα έχουν από τα μειωμένα επιτοκιακά έσοδα ειδικά αν υποθέσουμε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα φθάσουν έως το 2% μέχρι το τέλος του έτους (από 2.75% τώρα).
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και αβεβαιότητες βέβαια παραμένουν με τις αγορές να άγονται και να φέρονται με βάση τις κινήσεις / δηλώσεις / αναδιπλώσεις Τραμπ σε μια παγκόσμια πρώτη πρόδηλης χειραγώγησης των αγορών παγκοσμίως.
Οποιος γνωρίζει (;) τις σκέψεις και τις προθέσεις (ημέρας γιατί αλλάζουν συχνά) Τραμπ μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη σε λίγες ώρες με τους συμμετέχοντες στις αγορές (όλους δηλαδή τους επενδυτές σε Ομόλογα, μετοχές , εμπορεύματα, συνάλλαγμα κλπ) να πρέπει να συμπεριλάβουν στο προφίλ ρίσκου και αυτή την παράμετρο (Τραμπ) που δεν υπήρχε στο KYC τους (Know Your Client)!
Μέσα στην εβδομάδα (11/2) έχουμε τις τριμηναίες ανακοινώσεις της Msci για αναθεωρήσεις στους δείκτες ενώ από τις 13/2 ξεκινάει ο χορός ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2024 με 1η την ΕΕΕ και να ακολουθούν η Metlen και η ΠΕΙΡ.
H τεχνική εικόνα με τον ΓΔ στις 1557 δείχνει πολύ ελκυστική με την επόμενη στόχευση στις 1580 μονάδες για τους long και την πρώτη στήριξη στις 1525 μονάδες.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης