Επίσης θα ανακοινώσει νέους, «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» για να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Στην καθολική -χωρίς εξαίρεση- επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, με ισχύ από τις 12 Μαρτίου προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε να περνά επισήμως σε νέα φάση.
«Σήμερα απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοεί τι σημαίνουν. Είναι 25%, χωρίς εξαίρεση η απαλλαγή. Για όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο 47ος Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμώντας πως έτσι «θα ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ».
- Δασμοί Τραμπ: Οι νέες απειλές, οι φόβοι για καθίζηση στην Ευρώπη και τα επόμενα ασαφή βήματα
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι προβλέπεται απαλλαγή για την Αυστραλία, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις για αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, εξαιτίας σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρου του εμπορικού «πλεονάσματος» με τον σύμμαχο της χώρας του στην Ωκεανία.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια», επιχειρηματολόγησε ο Ρεπουμπλικάνος στο Οβάλ Γραφείο, με αναλυτές να υποστηρίζουν πως το μέτρο που ανακοίνωσε θα πλήξει ιδιαίτερα τον Καναδά, τον κυριότερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα είναι σημαντικοί προμηθευτές των μετάλλων που δασμολογήθηκαν ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να προκαλέσει ισχυρό αντίκτυπο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
- Reuters: Όλη η λίστα των δασμών Τραμπ – Ποιες χώρες και ποια αγαθά είναι στο επίκεντρο
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης ως τονωτική ένεση για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι το ύψος των δασμών στα μέταλλα «μπορεί να αυξηθεί».
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι δασμοί είναι απάντηση στους «ξένους παίκτες» που ευθύνονται για τις «αυξανόμενες εξαγωγές» μετάλλων στις ΗΠΑ και στην «υπονόμευση των εγχώριων παραγωγών» χάλυβα και αλουμινίου.