
Πολύ σημαντική η εβδομάδα που πέρασε σε όλα τα επίπεδα πολιτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά, με κυρίαρχα γεγονότα τις τεκτονικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη με βάση την νέα εποχή Τραμπ και το moto του αντιπροέδρου Βανς ότι ‘ήρθε νέος σερίφης στην πόλη’.
Οι θετικές προσδοκίες που καλλιεργηθηκαν από τις συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν σχετικά με πιθανές ειρηνευτικές διεργασίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν (είναι) ικανές να περιορίσουν την αρνητική αύρα που φέρνει η νέα διακυβέρνηση Τραμπ οπου ουσιαστικά επιθυμεί – προφανώς προς όφελός της – να αλλάξει τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε τα τελευταία 80 έως και 100 έτη. Να ανατρέψει δηλαδή την λεγόμενη δυτική συμμαχία στην οποία βασικό ρόλο παίζουν (έπαιζαν 😉 οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Η Αμερική έχοντας ως μοναδικό σκοπό το MAGA βλέπει οποιαδήποτε διμερή ή γενικότερη σχέση στο στενό διακύβευμα κόστους/οφέλους με αποτέλεσμα να κινείται με επιθετικότητα (οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική) απέναντι σε όσους δεν θεωρεί σημαντικούς παίκτες είτε είναι αντίπαλοι είτε σύμμαχοι, όπως η Ευρώπη που χάνει πόντους στο παγκόσμιο στερέωμα και που πρέπει άμεσα να αποφασίσει αν θέλει – και αν μπορεί – να ακολουθήσει τα μηνύματα των καιρών (πραγματική ενοποίηση, ισχυροποίηση μέσω δημοσιονομικών προσαρμογών, αύξηση δαπανών για άμυνα, ευρωπαικός στρατός κλπ).
Σε αυτό το κρίσιμο – και πολύπλοκο – περιβάλλον που εξελίσσεται , η Ευρώπη βιώνει το παράδοξο να δείχνει αδύναμη και ανίσχυρη αμυντικά και οικονομικά, ενώ την ίδια ώρα σε επίπεδο χρηματιστηριακών αποδόσεων – που υποτίθεται περιλαμβάνει όλες τις προσδοκίες θετικές και αρνητικές για τα τεκτενόμενα – να ίπταται σε νέες κορυφές και μάλιστα υπεραποδίδοντας απέναντι σε όλους τους διεθνείς δείκτες.Κλασικότερο παράδειγμα η απόδοση του γερμανικού Dax τόσο σε εβδομαδιαίο (+3,33%) αλλά κυρίως σε επίπεδο έτους (+12,43% από 1.1) όπου έχει αφήσει πολύ πίσω τους βασικούς αμερικάνικους δείκτες S&P +1,47% στην εβδομάδα και μόλις +3,96% από 1.1.25.
Σε αυτό – το μάλλον δυστοπικό – περιβάλλον κινείται και η ελληνική αγορά με μια εξαιρετική εβδομάδα στο ΧΑ (+2,98%) και συνολική απόδοση από 1/1.2025 στο +9,16%. Οδηγοί η ΕΕΕ με +16,09% και οι τράπεζες με τον ΔΤΡ +12,90% .
Η ΕΕΕ εκτός του ότι πρώτη ανακοίνωσε εξαιρετικά ετήσια αποτελέσματα 2024 με πολύ θετικό guidance για το 2025 και αυξημένο προτεινόμενο μέρισμα στα 1.03 ευρώ/μετοχή έχει πιθανώς να περιμένει πολλά και από μια ειρηνική λύση στον πολέμο Ουκρανίας / Ρωσίας λόγω σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή (εργοστάσια κα).
Σημαντική και η ενεργοποίηση δεικτοβαρών τίτλων που για καιρό είχαν μείνει πίσω όπως η μετοχή της Metlen με ανοδική κίνηση εβδομάδας +6,38% αντισταθμίζοντας έτσι την – λογική – υποχώρηση του ΤΙΤΑΝ -6% που κρατούσε έως πρόσφατα την μπαγκέτα της ανόδου.
Η υπέρβαση για τον ΓΔ των 1600 μονάδων (κλείσιμο 1604) είναι εξόχως σημαντική εκτός του ότι την καθιστά ως υψηλό 14 και πλέον ετών αλλά και γιατί σηματοδοτεί την διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές πέραν των συνηθισμένων (τραπεζών και λίγων ακόμα από τον 25άρη) με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM +4,13% να υπεραποδίδει όχι μόνο του ΓΔ (+2,98%) αλλά και του ΔΤΡ (+3,05%).
Η εβδομάδα που ξεκινάει θα έχει και πολλές διεργασίες στο εγχωριο πολιτικό επίπεδο με αφετηρία τις εξελίξεις στο θέμα των τεμπών – να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή (28/2) κλείνουμε 2 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα και είναι προγραμματισμένες αρκετές συγκεντρώσεις για το θέμα – αλλά και σε διεθνές επίπεδο με Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια απάντησης στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και την προσπάθεια απομόνωσης της Ευρώπης.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο η εβδομάδα θα είναι πλούσια – και σημαντική – εφόσον πλειάδα δεικτοβαρών μετοχών ανακοινώνουν αποτελέσματα έτους με τις Bochgr & Metlen να εκκινούν και να ακολουθούν ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ.
Οπως έχουμε παρατηρήσει η διάσπαση των 1550 μονάδων (και αντίστοιχα των 1580 σε μηνιαία βάση) για τον ΓΔ άνοιξε τον δρόμο για την σημαντική ετήσια αντίσταση των 1630 μονάδων.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης