Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το project εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) να βρίσκεται σε διαβούλευση.
To έργο, που έχει λάβει από το υπουργείο Τουρισμού το «πράσινο φως» για ένταξή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης του νέου αποσυμπλεκόμενου εξαθέσιου αναβατήρα «Ηρακλής», ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση Κελάρια 1950.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ΜΠΕ, ο εκσυγχρονισμός του αποσυμπλεκόμενου τετραθέσιου αναβατήρα «Ηρακλής» με αντικατάσταση από αποσυμπλεκόμενο εξαθέσιο, πρόκειται να εξασφαλίσει τη βέλτιστη λειτουργία της μονάδας, την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου (μέσω αύξησης των ημερών λειτουργίας σε «γόνιμες» ημέρες λόγω ανθεκτικότητας στις έντονες καιρικές συνθήκες), καθώς και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και αναψυχής.
Ο νέος εξαθέσιος αποσυμπλεκόμενος εναέριος αναβατήρας θα εκσυγχρονίσει και θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο τετραθέσιο αναβατήρα ανοιχτού φορείου, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη λειτουργία του.
Το επενδυτικό σχέδιο, όπως τονίζεται, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες συγκλίνοντας προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και στην αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
Στην ίδια κατεύθυνση, στόχος του έργου είναι η επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικές ευκαιρίες για ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή, καθώς και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων με σκοπό την λειτουργία των εγκαταστάσεων με μικρότερο αποτύπωμα ρύπων και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του project με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το συνολικό αιτηθέν κόστος της επένδυσης είναι 9,99 εκατ. ευρώ. Το ενισχυόμενο κόστος, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ανέρχεται σε 9,1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 890 χιλ. ευρώ από το αρχικά αιτούμενο.
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (ΧΚΠ) κατασκευάστηκε το 1976 σε υψόμετρο μεταξύ 1.640 μ. – 2.260 μ., οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στη θέση «Φτερόλακα», ενώ το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων στη θέση «Κελάρια».
Το ΧΚΠ είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας διαθέτοντας 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 μονοπάτια, συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ.