Ξεπέρασαν «με το καλημέρα» το όριο των 7,5 δισ. ευρώ τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων εταιρικών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς μόλις 16 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αθροιστική επίδοση ύψους 7,66 δισ. ευρώ!
Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 13% σε σύγκριση με την επίδοση των ίδιων εταιρειών την προηγούμενη χρονιά, ενώ από τις 16 εισηγμένες οι 13 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους και μόλις τρεις την επιδείνωσαν.
Στα προαναφερθέντα κέρδη των 7,66 δισ. ευρώ, θα προστεθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και οι αντίστοιχες επιδόσεις αρκετών δεκάδων άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Aktor Group, η Motor Oil, η ΔΕΗ, η ΑΔΜΗΕ, η Optima Bank, η Cenergy, η ElvalHalcor, η Viohalco, η Αεροπορία Αιγαίου, η Prodea ΑΕΕΑΠ, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η Autohellas, η Sarantis, η Quest Holdings, τα Πλαστικά Κρήτης, η ΕΧΑΕ, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Fourlis και σειρά άλλων εισηγμένων, οι οποίες σημειώνουν κάθε χρόνο πολύ ισχυρά καθαρά αποτελέσματα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει διαμορφωθεί στα 113,1 δισ. ευρώ, ζητούμενο αποτελεί το αν τελικά ο μέσος δείκτης P/E της αγοράς με βάση τα κέρδη του 2024 διαμορφωθεί σε μονοψήφιο νούμερο, ή λίγο πάνω από αυτό.
Πάντως, με βάση τα κέρδη των 16 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις οικονομικές τους επιδόσεις (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) και τα κλεισίματα τιμών της 28ης Φεβρουαρίου, προκύπτει μέσος δείκτης P/E 8,57.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η τιμή του μέσου P/E θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το προαναφερθέν 8,57, επειδή οι μη τραπεζικοί τίτλοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα περυσινά τους αποτελέσματα) διαπραγματεύονται συνήθως με υψηλότερες τιμές του συγκεκριμένου δείκτη.
ΥΓ: Η αθροιστική κερδοφορία των 7,66 δισ. ευρώ έχει επηρεαστεί και από έκτακτα -και γενικότερα μη λειτουργικά- αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών, τα οποία ωστόσο άλλοτε ήταν θετικά (π.χ. Ideal, Premia Properties) και άλλοτε αρνητικά (π.χ. Hellenic Energy).