
Πρώτη συνεδρίαση της άνοιξης η σημερινή (4/3) με τον Φεβρουάριο να έχει αφήσει στο ΧΑ παρακαταθήκη ένα +3.8% του ΓΔ και συνολικά +9.4% από την αρχή του χρόνου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται – όπως συνηθίζεται – στον τραπεζικό κλάδο που καταγράφει κέρδη +16% από 1.1.25 με το σύνολο των συστημικών τραπεζών να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά (πλην ΠΕΙΡ).
Τα αποτελέσματα έτους που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πέρα της διαφύλαξης των επιτοκιακών εσόδων τριμήνου (μικρή μείωση μόλις 3%), έδωσαν ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για το σύνολο του κλάδου με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ και με βάση τις προτεινόμενες χρηματικές διανομές (μερίσματα + επαναγορές μετοχών) το συνολικό ποσό θα πλησιάσει τα 2 δισ. ευρώ ή 40% της καθαρής κερδοφορίας.
Μέγας χορηγός της ανόδου του Φεβρουαρίου ήταν όμως η καταπληκτική ΕΕΕ με απόδοση μήνα στο +22.6% που συνεισέφερε περίπου το 70% της ανόδου του ΓΔ (2.5% οφείλεται στην ΕΕΕ από το +3.8%) και κάλυψε έτσι και την σημαντική υποχώρηση του ΤΙΤΑΝ (-12.2%) που ήταν έως πρότινος η κινητήρια δύναμη της αγοράς.
H ελληνική αγορά από την αρχή του χρόνου έχει συντονιστεί με τις μεγάλες ευρωπαϊκές και παρά τα σημαντικά γεωπολιτικά θέματα που έχουν προκύψει όλο το προηγούμενο διάστημα (δασμοί ΗΠΑ, άδειασμα ΕΕ από Τραμπ, ταπείνωση Ζελένσκι και πολλά άλλα) βρίσκονται σε εξαιρετικά θετικό momentum, με τον Dax να μπαίνει με το δεξί και στον 3ο μήνα του έτους με ιστορικά υψηλό πάνω από τις 23000 μονάδες (+2,5%) με τους κλάδους άμυνας στο επίκεντρο μετά και τις συζητήσεις στο Λονδίνοι και εν αναμονή της έκτακτης συνόδου την Πέμπτη των ηεγτών της ΕΕ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν ζούσαμε σε ένα πολιτικά αποστειρωμένο περιβάλλον όπου θα μας απασχολούσαν μόνο τα ιστορικά υψηλά των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με τα υψηλότατα επιχειρηματικά κέρδη και τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται (πλεονάσματα , ρεκόρ τουριστικών αφίξεων κα) οι επενδυτές θα είχαν ήδη ψηφίσει για την αγορά με την μεγαλύτερη προοπτική, όμως η πραγματικότητα πολλές φορές είναι σκληρή και η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει χαρακτηριστεί ως διαβολοβδομάδα λόγω της αυξανόμενης πίεσης προς την κυβέρνηση με προανακριτική και πιθανόν πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και τις πολυπληθέστατες συγκεντρώσεις στην 2η επέτειο της τραγωδίας.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ φωτίζει πολλές πτυχές του δυστυχήματος και των ελληνικών σιδηροδρόμων γενικότερα, αφήνει και ερωτήματα – όπως ήταν φυσικό – αναπάντητα και παρά το ότι από πουθενα δεν τεκμαίρεται ότι η κυβέρνηση – πέρα των διαχρονικών παραλείψεων, λαθών και καθυστερήσεων – έχει προσπαθήσει να συγκαλήψει τα του συμβάντος , βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση κυρίως λόγω της κάκιστης επικοινωνιακής πολιτικής με την κοινωνία ουσιαστικά απέναντί της για χειρισμούς που θα μπορούσε είτε να εξηγήσει καλύτερα είτε και να αποφύγει. Το ζητούμενο για την αγορά είναι εάν αυτή η πίεση προς την κυβέρνηση μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική αστάθεια – κάτι που οι αγορές απεύχονται – και τι ακολουθεί. Το σίγουρο είναι ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής (με ρεκόρ τζίρου) ήταν και μια δήλωση για πολιτική σταθερότητα, περισσότερο όμως σαν προσδοκία παρά σαν πρόβλεψη.
Στα υπόλοιπα σημαντικά της εβδομάδας που ξεκινά έχουμε την συνέχιση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων έτους από εισηγμένες (ΕΛΧΑ, Cenergy, Optima) καθώς και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη με πιθανή νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ κατά -0,25% στο 2,5%.
Στο τεχνικό σκέλος της αγοράς ο Μάρτιος ξεκινάει με καθαρό προβάδισμα για τους long όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τις 1580 μονάδες με την σημαντική στήριξη στα επίπεδα των 1550 μονάδων και την αντίσταση του πολυετούς υψηλού της αγοράς στις 1630 μονάδες.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης