
Σε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 6 Μαρτίου 2025, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την αμυντική τους δυνατότητα και τη διαρκή τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παγώσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Το μέλλον της ασφάλειας της Ευρώπης τίθεται πλέον στο επίκεντρο, με την ανάγκη για ενίσχυση της αυτονομίας της Ε.Ε. να γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Αμυντικός Συνασπισμός στην Ευρώπη: Η Νέα Στρατηγική για την Ασφάλεια
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο αύξησης των δαπανών για την άμυνα, διακηρύσσοντας την πρόθεσή τους να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής τους απέναντι σε πιθανές απειλές, ειδικά υπό το πρίσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ ανταποκρίνεται στην πρόκληση χτίζοντας την Ευρώπη της Άμυνας και στέκεται απέναντι στον κόσμο δίπλα στην Ουκρανία».
Το σχέδιο προβλέπει δημοσιονομική ευελιξία και κοινό δανεισμό ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών, που είναι κρίσιμες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.
Υποστήριξη στην Ουκρανία: Αναγκαία Συμμαχία
Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε συνομιλία για ειρήνη δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους ηγέτες να υποστηρίξουν μια εκεχειρία για να δοκιμάσουν τις προθέσεις της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις φιλορωσικές του τάσεις, δεν υποστήριξε τις αποφάσεις του συμβουλίου.
Η Ανάγκη για Αυτονομία και Ηγεσία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων. Παράλληλα, εξέφρασε προθυμία να εξεταστεί η πιθανή «πυρηνική ομπρέλα» της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε με προσοχή αλλά και θετική διάθεση από κράτη όπως η Λιθουανία και η Πολωνία.
Σύμφωνα με την Πολωνία: «Μια τέτοια στρατηγική θα αποτελέσει σοβαρό αποτρεπτικό μέσο εναντίον της Ρωσίας», ενώ άλλες χώρες τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της αμερικανικής παρουσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι Ανησυχίες για το Μέλλον της Συμμαχίας με τις ΗΠΑ
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλύπτουν το 40% της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο, το παγωμένο κλίμα στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της ατλαντικής συμμαχίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν πως η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ψύχραιμα και συνετά τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες και χρόνια».
Η Ε.Ε. μπαίνει σε μια νέα εποχή στρατηγικής αυτονομίας, ενισχύοντας την αμυντική της ικανότητα και αναλαμβάνοντας αυξημένες ευθύνες για την ασφάλειά της. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και η εξέταση νέων συνεργασιών, όπως η πυρηνική ασφάλεια, με στόχο την αποτροπή της επιθετικότητας της Ρωσίας.