Επαφή με τους Ρώσους την Τετάρτη θα έχει η Ουάσινγκτον, μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Τζέντα με τους Ουκρανούς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σήμερα ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τόνισε πως «έχουν ήδη υπάρξει επαφές σε διάφορα επίπεδα με Ρώσους ομολόγους, διάφορα μέλη της κυβέρνησης, και αυτό θα συνεχιστεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι θα υπάρξουν «πολλαπλά σημεία επαφής» με τους Ρώσους, αλλά δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Επίσης, δεν έδωσε επιβεβαίωση ή λεπτομέρειες σχετικά με το αναμενόμενο ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Ρωσία.
«Όσον αφορά τη ρωσική αντίδραση σε αυτό, αυτό είναι το ερώτημα που μας απασχολεί», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας στάσης ανεφοδιασμού στην Ιρλανδία και καθ’ οδόν προς τον Καναδά για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι η Μόσχα «πιθανότατα επεξεργάζεται» την είδηση της προσωρινής πρότασης εκεχειρίας «όπως και ο υπόλοιπος κόσμος».
Η Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει αν η πρόταση εκεχειρίας που συμφωνήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία την Τρίτη είναι αποδεκτή από τη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι η Μόσχα αναμένει να ενημερωθεί πρώτα από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Ο Ρούμπιο επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να φέρουν την πρόταση στη Ρωσία «απευθείας». «Θα πούμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης και να ξεκινήσει την άμεση διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη διαρκή λήξη του πολέμου και θα δούμε ποια θα είναι η απάντηση», είπε.
«Αν η απάντησή τους είναι ναι, τότε ξέρουμε ότι έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο και υπάρχει πραγματική πιθανότητα ειρήνης», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Αν η απάντησή τους είναι αρνητική, θα είναι εξαιρετικά ατυχές και τότε θα γίνουν σαφείς οι προθέσεις τους».
Δεν δεσμεύτηκε για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρούμπιο τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται μακροπρόθεσμη ασφάλεια και τη δημιουργία αποτρεπτικού παράγοντα έναντι της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκε για την αμερικανική υποστήριξη αυτής της αποτροπής, σημείωσε πως η συμφωνία για τα ορυκτά δεν συνεπάγεται εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά τόνισε ότι αυτές είναι απαραίτητες ώστε να μην ξεσπάσει ξανά ένας πόλεμος στο μέλλον.
«Μπορεί η Ουκρανία να δημιουργήσει ένα επαρκές αποτρεπτικό μέσο κατά της μελλοντικής επιθετικότητας, κατά μιας μελλοντικής επίθεσης, κατά της μελλοντικής εισβολής;» τόνισε, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του CNN σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Διότι κάθε χώρα στον κόσμο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».