Βελτιωμένη εκτίμηση για τις επιδόσεις της χρήσης του 2025 κυρίως σε ότι αφορά τα περιθώρια κέρδους και την παραγωγή ταμειακών ροών έδωσε η διοίκηση του ομίλου Σαράντη στο περιθώριο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης του 2024.
Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Μπούρας και ο CFO του ομίλου Χ. Βάρσος ανέφεραν πως ο προβλεπόμενος τζίρος της τρέχουσας χρήσης θα διαμορφωθεί στα 628 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 4,7%.
Πρόκειται για πρόβλεψη που αφορά οργανική ανάπτυξη (καθώς πέρυσι ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της παραγωγικής Stella Pack στην Πολωνία) και συνάδει με την 5ετή εκτίμηση μεγεθών (έως το 2028) όπως είχε διατυπωθεί το Μάρτιο του 2024.
Σε ότι αφορά τα EBITDA ωστόσο εκτιμήθηκε πως θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση έναντι της αρχικής πρόβλεψης κατά 1,9% στα 92 εκατ. ευρώ (+12,7% έναντι του 2024) καθώς και αύξηση των κερδών EBIT στα 70 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 14,8% έναντι του 2024 και κατά 3,6% έναντι της πενταετούς εκτίμησης).
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως το περιθώριο κέρδους EBITDA θα διαμορφωθεί στο 14,6% και το περιθώριο κέρδους EBIT ΣΤΟ 11,1%. Ο όμιλος δε αναμένει την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών 68 εκατ. ευρώ αυξημένων και αυτών έναντι της αρχικής πρόβλεψης.
Κατά τη διοίκηση της εταιρείας το παραπάνω αποτέλεσμα θα έρθει τόσο από το διαφορετικό μείγμα προϊόντων, καθώς δίνεται έμφαση στο λανσάρισμα των δερμοκαλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής σε περισσότερες αγορές όπου διαθέτει παρουσία, καθώς αυτά διαθέτουν υψηλότερα κέρδη.
Παράλληλα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack, ο όμιλος αναμένει βελτίωση στο λειτουργικό κόστος και στο κεφάλαιο κίνησης. Παραλλήλως η εταιρεία αποπλήρωσε δανεισμό φθάνοντας να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο εισέπραξε την πρώτη δόση ύψους 20,6 εκατ. ευρώ για την πώληση της συμμετοχής στη μικτή εταιρεία με την Estee Lauder.
Για τη χρήση του 2025 δε προωθεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, φέρνοντας νωρίτερα το πλάνο 15 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο της Stella Pack στην Πολωνία, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε επενδύσεις – παραγωγικές και κτιριακές – στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, και συνεχίζει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και την αναβάθμιση του συστήματος SAP.
Οι εξαγωγές και το «παράθυρο» της Ουκρανίας
Ο όμιλος έχει κατοχυρώσει ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο μερίδιο στο τομέα εξαγωγών καλλυντικών, δραστηριότητα που εμφανίζει το υψηλότερο περιθώριο κέρδους (26,1% EBIT margin). Το 2024 ο εξαγωγικός τζίρος ανήλθε στα 19,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει μια νέα στρατηγική κατεύθυνση ανάπτυξης του ομίλου τα προσεχή χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως μετά το άνοιγμα σε Μέση Ανατολή με τη φίρμα αντιηλιακών Carroten, στις Φιλιππίνες με τις δερμοκαλλυντικές σειρές Bioten και Clinea, αλλά και τη διείσδυση του Carroten στις ΗΠΑ μέσω Amazon, o όμιλος μέσω τοπικού συνεργάτη ξεκίνησε τη διανομή του Carroten και στο δίκτυο του λιανεμπορικού κολοσσού Target, ο οποίος έχει παναμερικανική παρουσία (επίσης θέση σε Αυστραλία και Καναδά).
Πέραν της παραπάνω προοπτικής ο όμιλος αναμένει όφελος και από την διαφαινόμενη ομαλοποίηση στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου. Σημειώνεται πως εκεί διαθέτει παραγωγική μονάδα και δίκτυο ενώ κατάφερε να λανσάρει ιδιοπαραγόμενα προϊόντα –πέρα από τα είδη οικιακής χρήσης όπως το αρωματικό STR8 και τα δερμοκαλλυντικά Bioten.
Κατά τη διοίκηση του ομίλου ασφαλώς το 2025 η αγορά της Ουκρανίας δεν υπολογίζεται ως αναπτυσσόμενη, ωστόσο αναμένει σταδιακή ανάκαμψη τόσο από την τοπική αγορά όσο και τις όμορες, οι οποίες εξυπηρετούνται από τη βάση της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια.
Τέλος ο όμιλος συνεχίζει να παρακολουθεί το ευρύτερο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται για το ενδεχόμενο εξαγορών, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον. Κατά τον κ. Μπούρα και τον κ. Βάρσο μια εξαγορά θα πρέπει να δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στον όμιλο αλλά οι συνθήκες προσφοράς σ’αυτή τη φάση δεν δικαιολογούν τέτοιες κινήσεις.