Το πρόσθετο, μόνιμο έσοδο που προκύπτει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψει στην οικονομία είτε με αύξηση δημοσίων επενδύσεων, είτε με μειώσεις φόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «έχει έρθει ο καιρός το αποτύπωμα της θετικής μακροοικονομικής πορείας να το αισθανθούν πιο έντονα οι πολίτες», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αυτή η σταθερότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται συνολικά η οικονομική και η αναπτυξιακή μας πολιτική» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή πως «για πρώτη φορά το κράτος έκανε κάτι για το οποίο όλες οι κυβερνήσεις είχαν δεσμευθεί, όμως είχαν αποτύχει ή δεν είχαν τη βούληση να το κάνουν» και πρόσθεσε ότι τα έσοδα είναι σταθερά βελτιωμένα λόγω περιορισμού της φοροδιαφυγής.
«Θα επιστρέψουν στην οικονομία τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή»
«Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια, διότι θέλω να τονίσω ότι αυτό το πρόσθετο μόνιμο σταθερό έσοδο για την οικονομία μας θα επιστρέψει τελικά πίσω στην οικονομία, είτε με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με μειώσεις φόρων» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Άρα, οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, να γνωρίζουν ότι τελικά οι ίδιοι θα έχουν όφελος από αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να το διαπιστώνουν και θα αρχίσουν να το βλέπουν πολύ σύντομα».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε σημαντική εθνική επιτυχία την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, σημειώνοντας ότι, το γεγονός πως η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους μεγάλους διεθνείς οίκους, αποτελεί πιστοποίηση της προόδου που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία κόντρα στις σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό γρηγορότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η ανεργία μειώνεται, οι επενδύσεις αυξάνονται και η εξωστρέφεια της οικονομίας βελτιώνεται, με το το παραγωγικό μοντέλο να αλλάζει.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι αριθμοί ευημερούν ως προς τα δημόσια οικονομικά αλλά γνωρίζουμε πως πολίτες δυσκολεύονται ακόμη να τα βγάλουν πέρα» και πρόσθεσε πως το τελικό αποτύπωμα πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω της ονομαστικής αύξησης των μισθών και της μείωσης των φόρων. «Εκεί θα κριθεί η επιτυχία της πολιτικής μας» σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα 2,5 χρόνια, το οποίο τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου καλείται να υλοποιήσει».
Ως προς τις νομοθετικές δράσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, το οποίο περιλαμβάνει διεύρυνση της περιμέτρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού για ρύθμιση χρεών και υποχρεώσεων.
Είπε επίσης ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν τους λίγους και ισχυρούς, αλλά έχουν αποτύπωμα σε όλη την κοινωνία, από τους διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία μέχρι τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
«Να βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα εισοδήματα των πολιτών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας»
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έχουν τεθεί. «Να βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα εισοδήματα των πολιτών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας» σημείωσε.
Όπως τόνισε, ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Σημείωσε επίσης ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας ακόμη αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε εθνική επιτυχία την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s που έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδάκη για την ενδελεχή ενημέρωση.
Ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνείς προκλήσεις και εθνικοί στόχοι από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέχρι το νέο νομοθετικό έργο. Ως προς τη φοροδιαφυγή, στάθηκε στα τεχνικά εργαλεία ψηφιακά της ΑΑΔΕ και επεσήμανε ότι «μπορούμε να συμβάλλουμε πολύ με νέα μέσα», ενώ για το νομοθετικό έργο υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε στους ίδιους χρόνους».
Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη.