Στο άρθρο αυτό συνεργάστηκαν, “συμπληρώνοντας” ο ένας τον άλλο, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος (ΟΑΚ) και ο Απόστολος Μάνθος
Θα έλεγα πως το Α και το Ω σε μια επένδυση είναι η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται κανείς και όχι μόνο η συγκεκριμένη μετοχή που επιλέγει. Σε ελεύθερη μετάφραση, αν βρέχει χρήμα πχ στον κλάδο των κατασκευών προφανώς κάποια εταιρία θε προπορευτεί της αγοράς αλλά το σύνολο των εταιριών θα ευνοηθούν. Aκόμα και οι λιγότερo ικανές θα μαζέψουν μερικά έργα που ξεπέσανε από τους άλλους.
Οι ασφάλειες λοιπόν είναι εκείνος ο κλάδος που θέλει πολύ προσοχή στους επόμενους μήνες καθώς έχουν μπει πολύ επιθετικά στην επενδυτική επικαιρότητα μετά από πολλά χρόνια που ήταν στο παρασκήνιο γιατί βλέπεις τότε “κάποιους” τους βόλευε.
Οι σημαντικές αλλαγές στην νοοτροπία του Έλληνα και οι διευρυμένες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα σε λίγο πιστέψτε με θα γίνουν ακόμα πιο πιεστικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ξαφνικό μεγάλωμα της αγοράς. Μια αγορά η οποία αν κοιτάξεις τις τεράστιες διαφορές που μας χωρίζουν με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αγορών καταλαβαίνεις ότι η δικιά μας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Είναι ακόμα ένα νεογνό εμπρός στον πυρήνα της Ευρώπης.
Ότι και να λέει ο Έλληνας, ότι δικαιολογία και να βρει για τη μεγάλη του υστέρηση σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους θα αρχίσει να καταλαβαίνει μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα ότι η ασφάλιση είναι πλέον μια αναγκαιότητα στη ζωή του.
Τα στοιχεία που έχουν αρχίσει και βγαίνουν στην επιφάνεια δείχνουν τη μεγάλη δυναμική που έχει πάρει και θα πάρει ο κλάδος στα επόμενα έτη. Ο δρόμος που πρέπει να καλύψουμε είναι χαώδης με την ασφαλιστική δαπάνη σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG να βρίσκετε μόλις στο 16% του μέσου όρου της Ευρώπης.
Αν μάλιστα κοιτάξουμε τον παρακάτω πίνακα που δείχνει πόσα ασφάλιστρα πληρώνει ο Ευρωπαίος σε σχέση με τον Έλληνα καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι βρισκόμαστε όχι μόνο πίσω αλλά στα… σπήλαια.
Για παράδειγμα ενώ ο Ευρωπαίος το 2023 πλήρωνε 427 ευρώ ασφάλιστρα για τη κατοικία ο Έλληνας έδινε μόλις 54 ευρώ. Ενώ ο Ευρωπαίος έδινε 1.847 ευρώ για συμβόλαια υγείας ο Έλληνας έδινε μόλις 292 ευρώ. Στη δε ασφάλεια ζωής τα νούμερα είναι 789 για τον Ευρωπαίο και 94 για τον Έλληνα. Στις γενικές ασφάλειες έχει χαθεί η μπάλα με το Ευρωπαίο να δίνει 1321 ευρώ ενώ εμείς μόλις 214 ευρώ ενώ οι λοιπές ασφαλίσεις απλώς δεν υπάρχουν σαν έννοια στον Έλληνα καθώς ανοίγει το πορτοφόλι του και δίνει 58 ευρώ ενώ ο άνθρωπος που ζει στην Ευρώπη δίνει 489 ευρώ.
Εκτός και αν εμείς ζούμε δίπλα στη Σομαλία. Τι να λέμε τώρα. Αυτό το μεγάλο χάσμα θέλει δεν θέλει θα πρέπει να κλείσει ανεβάζοντας σημαντικά το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιριών.
Αλήθεια γιατί νομίζεται ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τόσες πολλές εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο; Γιατί πλασάρονται οι μεγάλοι όμιλοι στην ελληνική αγορά; Όχι πάντως για τουρισμό.
Απλά να θυμίσω ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι εξαγορές της AXA από την Generali, της MetLife από την ΝΝ, της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό Όμιλο Reale, της Europ Assistance Greece από την Interamerican και της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Holdings. Το τίμημα δε της εξαγοράς κυμαίνεται από 1,2 έως και 2 φορές την καθαρή αξία της κάθε εξαγοραζόμενης ασφαλιστικής. Τελευταία έχουμε και το μεγάλο deal της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς με τίμημα 1,5 φορές τα ίδια κεφάλαιά μιας που η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμήθηκε στα 600 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια της κεφάλαια ήταν στα τέλη του 2023 στα 400 εκατ. ευρώ. Πάμε παρακάτω.
Έχουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή την μια και μοναδική εισηγμένη ασφαλιστική σε ένα κλάδο που έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά από τις αλλεπάλληλες εξαγορές με τιμήματα μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή από εκείνη της καθαρής αξίας και ακόμα την κοιτάμε στα δόντια κρίνοντάς τη μόνο από την συμπεριφορά της στο ταμπλό.
Κοιτάξτε, κανένας δε θα χτυπήσει το καμπανάκι για να ξυπνήσετε και να προλάβετε να μπείτε στην μετοχή. Ξαφνικά μια μέρα θα έρθει μια πρόταση στο τραπέζι του κυρίου Γιάννη Βοτσαρίδη, που δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί και την επόμενη μέρα θα βρείτε τη μετοχή καρφωμένη για δύο συνεχόμενες μέρες στο +30% μέχρι να φτάσει στα 8,46 ευρώ που είναι το χαμηλότερο εύρος των εξαγορών δηλαδή το 1,2 φορές των ιδίων κεφαλαίων.
Μιλάω φυσικά για την Interlife (ΙΝΛΙΦ) που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστήριο με ένα τίμημα 0,68 φορές (!) των ιδίων της κεφαλαίων και προσέξτε και κάτι άλλο… είναι σούπερ κερδοφόρα σε σχέση με κάποιες από τις προαναφερόμενες ως εξαγοραζόμενες. Αδιανόητη κατάσταση.
Για όσους δεν το γνωρίζουν η Interlife έχει ίδια κεφάλαια στα 131 εκατ. ευρώ ή 7,05 ευρώ ανά μετοχή και αναμένεται φυσικά να πάει ψηλότερα. Σύμφωνα δηλαδή με το «φρέσκο» τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε η μετοχή να βρίσκεται στα… 10,58 ευρώ (!). Αδιανόητο εις το κύβο αυτή τη φορά.
Εύκολο είναι δε να καταλάβει κανείς που το πάει η Interlife στα επόμενα χρόνια κοιτώντας το ανοδικό διάγραμμα που μας δίνει το ενεργητικό της το οποίο αν ήταν μετοχή άνετα θα έλεγα ότι με τη γωνία κλίσης που έχει αναπτύξει πάει ντουγρού, που λέει και ένας φίλος, στα 400 εκατ. ευρώ από τα 321,27 εκατ. ευρώ που είχε στις 30/6/2024.
Αλήθεια που νομίζεται ότι θα έχουν φτάσει τότε τα ίδια κεφάλαια της Interlife;
Και τα 400 εκατ. ευρώ τα βάζουμε με την φυσιολογική πορεία που έχει πάρει η εταιρεία και όχι με αυτό που αναμένουμε στον κλάδο και εξηγήσαμε στην αρχή του άρθρου.
Η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι σα να βρίσκεται ακόμα στα 200 εκατ. ευρώ ενεργητικό και όχι στα 321 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.
Διαγραμματικά όπως γράφω και στο άρθρο στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” αν η μετοχή πάει και διαλύσει ανοδικά την περιοχή των των 5,40 ευρώ … άντε πιάστην. Το επόμενο επίπεδο εντοπίζεται στα 6,80 με 7 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
March 22, 2025
www.chartwar.gr