Η αυξημένη αβεβαιότητα για την μείωση του πληθωρισμού, λόγω της επιθετικής αμερικανικής εμπορικής πολιτικής και της συμφωνίας των Ευρωπαίων για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, θέτει υπό αμφισβήτηση την μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον Απρίλιο.
Η έβδομη μείωση επιτοκίων, από 2,5% σε 2,25%, επανεξετάζεται, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην ΕΕ έχουν αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες. Η ΕΚΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 2%, μεταθέτοντας τον στόχο από το τρίτο τρίμηνο του 2025 στο πρώτο τρίμηνο του 2026.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πρόσφατα, ότι αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ΕΚΤ, θα προχωρήσει στην έβδομη μείωση επιτοκίων του ευρώ μέσα στο Απρίλιο. Όπως διευκρίνισε, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία, ενώ οι αυξήσεις των εισοδημάτων, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το επίπεδο των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλησε να είναι κατηγορηματικός. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ακόμη είναι Μάρτιος και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που συγκεντρώνει κάθε μήνα η ΕΚΤ
Στο μεταξύ, τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος, έχουν επισημάνει σε δηλώσεις τους την αύξηση της διεθνούς αβεβαιότητας από τον εμπορικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ στους εμπορικούς τους εταίρους, συνθήκη που εγκυμονεί βραχυπρόθεσμα πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, ο κ. Ντε Γκίντος είχε επισημάνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη διεθνή αβεβαιότητα σε επίπεδα πάνω από αυτά που είχε βρεθεί κατά την εξάπλωση της πανδημίας του Covid 19
Ακόμη ένα στοιχείο που εξετάζεται είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών να επενδύσουν σε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αυξάνοντας συντονισμένα μεν, αλλά απότομα και γενναία, τις αμυντικές δαπάνες. Εδώ οι γνώμες διίστανται σχετικά με το αποτέλεσμα για τον πληθωρισμό. Υπάρχουν στελέχη της ΕΚΤ, τα οποία πιστεύουν ότι η αύξηση θα αυξήσει το επίπεδο των τιμών, ενώ άλλα θεωρούν ότι το αποτύπωμα της αύξησης θα είναι σαφώς πιο έντονο στον τομέα της ανάπτυξης της ΕΕ.
Άλλες δύο μειώσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές αναμένουν από την ΕΚΤ άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων του ευρώ μέχρι τα επιτόκια να προσγειωθούν ομαλά, στο επίπεδο του 2%.
Το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα ήταν να γίνει μια μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο και μια τελική τον Ιούνιο. Στο να τηρηθεί ως έχει το αρχικό χρονοδιάγραμμα, συνηγορεί το γεγονός ότι για τον Φεβρουάριο, τελικά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τελικά στο 2,3%, αντί στο 2,4% που είχε αρχικά προβλέψει η Eurostat.
Από την άλλη, η αλλαγή χρονοδιαγράμματος μπορεί να γίνει αν έχουμε νέους δασμούς των ΗΠΑ στην ΕΕ στις αρχές του επόμενου μήνα, γεγονός που θα επανεκτιμηθεί σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του στο πληθωρισμό.
Συνεπώς, όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση του το συμβούλιο νομισματική πολιτικής της κεντρικής τράπεζας του ευρώ όταν θα κληθεί να συνεδριάσει στις 16 και τις 17 Απριλίου.