ΚΙΕΒΟ (Reuters) – Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει περικοπές στη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, οι πολίτες της χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της στήριξης που λάμβαναν μέχρι τώρα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής χιλιάδων παιδιών από τις εμπόλεμες ζώνες.
Οι Ουκρανοί γονείς και ακτιβιστές που μάχονται για την επιστροφή των παιδιών τους, τα οποία φέρονται να έχουν μεταφερθεί παράνομα σε ρωσικό έδαφος, ανησυχούν ότι η μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα αποδυναμώσει τις προσπάθειες διάσωσης. «Ποιος θα απαντήσει τώρα στα παιδιά μας;» αναρωτιέται η Όλγκα Κοβαλένκο, μητέρα ενός 12χρονου αγοριού που εξαφανίστηκε από την κατεχόμενη Μαριούπολη το 2023. «Η διεθνής πίεση και η χρηματοδότηση ήταν η μόνη μας ελπίδα».
Σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, περισσότερα από 19.000 παιδιά έχουν καταγραφεί ως απαχθέντα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, με πολλά από αυτά να φέρονται να υιοθετούνται παράνομα από ρωσικές οικογένειες ή να στέλνονται σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης». Η κυβέρνηση του Κιέβου είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ για να πιέσει για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και την επιστροφή των παιδιών.
Η απόφαση του Τραμπ να μειώσει τη βοήθεια έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις. Από τη μία, ορισμένοι υποστηρικτές του στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του για μείωση των διεθνών δαπανών. Από την άλλη, στην Ουκρανία, η είδηση αντιμετωπίζεται με απογοήτευση και φόβο. «Χωρίς την αμερικανική στήριξη, οι φωνές μας θα σιωπήσουν», δήλωσε ο Ντμίτρο Λουμπινέτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η μείωση της βοήθειας ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο τις προσπάθειες για τα απαχθέντα παιδιά, αλλά και τη συνολική ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, οικογένειες όπως αυτή της Όλγκα συνεχίζουν να περιμένουν απαντήσεις, ελπίζοντας ότι η διεθνής πίεση δεν θα εξασθενήσει εντελώς.