
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1ο τρίμηνο του 2025 θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων 25 ετών και σίγουρα με διαφορά το καλύτερο συγκρινόμενο με τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες. Με δύο συνεδριάσεις να υπολείπονται για το τέλος του τριμήνου το ΧΑ βρίσκεται στο +18,9% έναντι -3,3% του αμερικανικού S&P , έχοντας μια υπεραπόδοση στο συγκεκριμένο διάστημα +22,2%!
Και αν το θέμα ευρωπαϊκές/αμερικανικές μετοχές είναι ευρύτερο και επηρεάζεται από την ατελέσφορη πολιτική Τραμπ περί δασμών και εμπορίου γενικότερα, η υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών για τον μήνα Μάρτιο είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα μέσα στον μήνα το ΧΑ καταγράφει κέρδη +8,7% έναντι +1,3% του Dax (υπεραποδοση μήνα +7,4%) με βασική αιτία την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ροή εντολών αγοράς από διεθνείς επενδυτές για δεικτοβαρείς μετοχές με τις τράπεζες πάντα σε πρώτο πλάνο και στις τιμές (ΔΤΡ +33,9% από 1.1) αλλά και στον τζίρο με το 60% του μήνα να αφορά σε συναλλαγές τραπεζικών μετοχών.
Η χθεσινή ημέρα εκτός του νέου υψηλού 15ετίας του ΓΔ στις 1750 μονάδες, θα μνημονεύεται και για την ταυτόχρονη επίτευξη ιστορικών υψηλών για τέσσερις δεικτοβαρείς τίτλους, την Metlen, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ , τον ΟΠΑΠ και την ΔΕΗ (μετά την διάσπαση σε ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ) ενώ σε επιχειρηματικά νέα είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από αρκετές εισηγμένες (ΔΕΗ , ΛΑΜΔΑ , ΤΙΤΑΝ κα) με τα βασικά μεγέθη να είναι βελτιωμένα σε όλες τις γραμμές .
Αναλυτικά η ΛΑΜΔΑ ανακοίνωσε αύξηση εσόδων στα 665 εκ. (+48%) , αύξηση ebitda στα 171 εκ. (+30%) και κέρδη στα 46,3 εκ. (+71%), η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση εσόδων στα 9 δις (+17%), ebitda στα 1,8 δις (+41%) και κερδών στα 365 εκ. (+161%) με προτεινόμενο μέρισμα τα 0,40/μετοχή που αναλογεί σε 3% περίπου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχε το cc από την διοίκηση με τα κυριότερα σημεία αρχικά την επιβεβαίωση του guidance για το 2025 (ebitda 2 δις και κέρδη άνω των 400 εκ.) και νέες μεγάλες επενδύσεις με μετατροπή του λιγνιτικού Πτολεμαίδα 5 σε Φυσικό Αέριο και προχωρημένα σχέδια για ανάπτυξη στην Δυτική Μακεδονία mega data center (300 MW) που θα μπορούσε να δημιουργηθεί εντός διετίας.
Σε ότι αφορά στον ΤΙΤΑΝ πέρα των – αναμενόμενων – σημαντικών μεγεθών που ανακοίνωσε ο όμιλος με έοδα στα 2,6 δις (+3,8%) , ebitda 592 εκ. (+9,6%) και κέρδη στα 315 εκ. (+17,3%) αίσθηση έκανε η αναφορά της διοίκησης για προτεινόμενο συνολικό μέρισμα στα 3 ευρώ/μετοχή (απόδοση 7%) εξαιτίας της εισαγωγής της TITAN America στην ΝΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες ανακοινώσεις Τραμπ (ανεξάρτητα τα μπρος πίσω που μπορεί να γίνουν) για δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία 25% θα δώσουν πάλι τον τόνο στις αγορές με το volatility να χτυπάει και πάλι κόκκινο, ενώ σε ελληνικού ενδιαφέροντος ειδήσεις ίσως η πλέον σημαντική ήταν η ανακοίνωση της Chevron για έρευνες κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης κάτι που διαβάζεται και ως στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις γύρω από τα γνωστά θέματα στο Αιγαίο αλλά και ότι η αλλαγή της διακυβέρνησης δεν έχει επηρεάσει – προς ώρας – τις σχέσεις των δύο κρατών.
Για το ΧΑ ισχύει το «τα λόγια είναι περιττά» αλλά τουλάχιστον οι παλαιότεροι εξ υμών γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η φυσιολογική διόρθωση στην αγορά και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με την στήριξη να οριοθετείται πέριξ των 1680 μονάδων και επόμενος στόχος για τους long οι 1780 μονάδες.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης