Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    March 15, 2026

    Το σοκ του Ορμούζ

    March 15, 2026

    Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας

    March 15, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο
    • Το σοκ του Ορμούζ
    • Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας
    • Οι ελληνικές τράπεζες μπροστά στο δίλημμα του πολέμου: Κέρδη από τα επιτόκια ή απειλή για τους ισολογισμούς;
    • Χρυσοχοΐδης για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας
    • Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για τη χορήγηση στεγαστικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές
    • Με δάνειο 42 εκατ. ευρώ από εταιρεία Ισραηλινών αγόρασε ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο
    • Η αγορά διορθώνει, οι ηγέτες ανεβαίνουν
    • Αμυντική βιομηχανία: Από την ασφάλεια στην ανάπτυξη μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
    • Το μέταλλο της κρίσης
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, March 15
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    Η-διεθνής-κοινότητα-στο-πλευρό-της-Μιανμάρ
    Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό της Μιανμάρ

    Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό της Μιανμάρ

    March 30, 2025 Πολιτική 3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η διεθνής κοινότητα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια.Ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ συνεχίζει να ανεβαίνει: ως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.700 άνθρωποι, ενώ 3.400 έχουν τραυματιστεί και 300 αγνοούνται. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι αρχικοί φόβοι που είχε εκφράσει το αμερικανικό ινστιτούτο USGS μετά από τον καταστροφικό σεισμό έντασης 7,7 ρίχτερ που έπληξε τη χώρα της Ασίας την Παρασκευή.

    Με τα διασωστικά συνεργεία πάντως να συνεχίζουν το έργο τους και την έκταση της καταστροφής να μην μπορεί να υπολογιστεί ακόμη επακριβώς, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του, προειδοποιώντας πως οι νεκροί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τελικά τις 10.000 – και η οικονομική ζημία να είναι εφάμιλλη του ετήσιου ΑΕΠ του κράτους.

    Δύσκολο το έργο των διασωστικών συνεργείων

    Ο σεισμός έπληξε τη Μιανμάρ σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα είναι άκρως ευάλωτη, καθώς από το πραξικόπημα του 2021 βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και εξαιτίας αυτού και σε μία οξεία ανθρωπιστική κρίση. Ο εμφύλιος έχει εξάλλου εκτοπίσει περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

    Το στρατιωτικό καθεστώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, τόσο σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των τραυματιών όσο και αναφορικά με την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών.

    Σε ορισμένες από τις περιοχές που βρίσκονταν στο επίκεντρο του σεισμού οι ίδιοι οι κάτοικοι αναλαμβάνουν την έρευνα και διάσωση των αγνοούμενων, διότι «δεν έχει έρθει καμία βοήθεια από την κυβέρνηση και δεν υπάρχουν πουθενά κανονικοί διασώστες», όπως δήλωσε κάτοικος της πόλης Σαγκάινγκ στο Reuters.

    Ο ΟΗΕ προειδοποίησε από την πλευρά του πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών υλικών. Την ίδια στιγμή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ολοένα περισσότερο – σε περιπτώσεις τέτοιων φυσικών καταστροφών με δεκάδες αγνοούμενους οι περισσότερες διασώσεις γίνεται εντός των πρώτων 24 ωρών και από εκεί κι έπειτα οι πιθανότητες επιβίωσης των εγκλωβισμένων μειώνονται πάρα πολύ γρήγορα από ώρα σε ώρα.

    Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται

    Έπειτα από τις εκκλήσεις του στρατιωτικού καθεστώτος για βοήθεια στην αντιμετώπιση της καταστροφής η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στέλνοντας νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ιατροφαρμακευτικά είδη όπως και γενικώς ανθρωπιστική βοήθεια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι του καθεστώτος, ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια το Σάββατο, ενώ ακολούθησαν η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη.

    Η Κίνα υποσχέθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού – το Πεκίνο έστειλε επίσης μία διασωστική ομάδα 82 ατόμων, ενώ το Χονγκ Κονγκ έστειλε 51 διασώστες και εννέα τόνους υλικά αγαθά.

    Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ δήλωσε πως θα διαθέσει άμεσα 5 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή «βοήθειας που θα σώσει ζωές», ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει και αυτή είδη πρώτης ανάγκης αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (2,7 εκατομμυρίων δολαρίων). 12,9 εκατομμύρια δολάρια διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο, για την εξασφάλιση «τροφίμων, νερού, φαρμάκων και στέγης».

    Όσον αφορά τέλος τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον σεισμό «καταστροφικό», προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τη Μιανμάρ. Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές τι πρόκειται να προσφέρουν οι ΗΠΑ – δεδομένων των περικοπών του USAID.

    - BBC, CNN, AP, Reuters

    Previous ArticleΆμυνα, οικονομία και η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ στη συνάντηση Μητσοτάκη και Νετανιάχου
    Next Article Next Post

    Keep Reading

    Χρυσοχοΐδης για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας

    Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για τη χορήγηση στεγαστικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

    Σήμερα ψηφίζουν για Συνέδρους στο ΠΑΣΟΚ – Η διαδικασία και τα 450 εκλογικά κέντρα

    Ανδρουλάκης για Χάμπερμας: Οι ιδέες του είναι φωτεινός φάρος σε μια εποχή με πόλωση

    Μαρινάκης για Σοφία Μητσοτάκη: «Η τοξικότητα και το μίσος τους δεν έχουν όρια»

    Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    March 15, 2026

    Το σοκ του Ορμούζ

    March 15, 2026

    Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας

    March 15, 2026

    Οι ελληνικές τράπεζες μπροστά στο δίλημμα του πολέμου: Κέρδη από τα επιτόκια ή απειλή για τους ισολογισμούς;

    March 15, 2026

    Χρυσοχοΐδης για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας

    March 15, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.