Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνοψη που έβγαλε ο όμιλος της Profile Software (ΠΡΟΦ) στην ανακοίνωση που έκανε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024. Είπε λοιπόν ότι “η στρατηγική επέκτασης με υψηλό ανεκτέλεστο, καινοτομία και σημαντικές επενδύσεις, οδηγούν σε διπλασιασμό μεγεθών“.
Εδώ λοιπόν έχουμε στην ουσία τρία κομμάτια που αποκαλύπτουν πρώτον την έντονη αναπτυξιακή πορεία που έχει αναπτύξει πλέον ο όμιλος και δεύτερον το που μπορεί να φτάσει στα οικονομικά του μεγέθη.
Πάμε λοιπόν να δούμε το πρώτο κομμάτι …”η στρατηγική επέκτασης με υψηλό ανεκτέλεστο” που χωρίζεται επίσης σε δύο αξιόλογα στοιχεία.
Πρώτον τη στρατηγική επέκταση. Ήδη λοιπόν η Profile έχει υπογράψει νέες συμφωνίες με 42 οργανισμούς σε 25 διαφορετικές χώρες, που έφεραν νέες πωλήσεις από άδειες λογισμικού, συνδρομές, υπηρεσίες και έργα, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας. Προσέξτε τη λέξη νέες και όχι τις παλιές από τις οποίες ο όμιλος εισπράττει κάθε έτος ένα πολύ σημαντικό ποσό. Το γνωστό recurring.
Τα νούμερα είναι αδιανόητα καθώς ο όμιλος έχει απλώσει πλέον τον ιστό του παγκοσμίως και οι νέες συμφωνίες με 42 οργανισμούς το 2024 μπορούν άνετα να γίνουν 60, 80 ή ακόμα και 100 σε περισσότερες χώρες. Είναι οφθαλμοφανές ότι το προιόντα της Profile πουλάνε και πουλάνε χοντρά. Ειδάλλως όχι σε 25 χώρες δε θα έκλεινε συμφωνίες αλλά ούτε στην έδρα του την Ελλάδα. Η επιθετική επέκταση λοιπόν της Profile μόλις έχει ξεκινήσει και μη κρατάτε εδώ μικρό καλάθι αλλά μεγάλο.
Μάλιστα ακούω ότι έρχονται δύο πολύ μεγάλα deal το ένα είναι από μεγάλη χώρα της Αφρικής όπου ο όμιλος έχει πατήσει πόδι.
Στρατηγική επέκταση θα μπορούσε να νοηθεί και διαφορετικά. Το έχετε πάρει χαμπάρι ότι ο όμιλος εμφανίστηκε στα τέλη του 2024 με ένα ταμείο στα 21,2 εκατ. ευρώ το οποίο φυσικά θα εκτοξευτεί το 2025 καθώς θα αρχίσουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ορμή τα έργα και οι προκαταβολές από τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου δίχως φυσικά να βάζω μέσα τα νέα έργα που χτυπάει τα οποία είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Έχω την εντύπωση ότι με βάση το μεγάλο αυτό ταμείο, που εγώ προσωπικά νόμιζα ότι θα ήταν μικρότερο, ο κ. Στασινόπουλος ετοιμάζει τη κίνηση ματ με μια μεγάλη εξαγορά που θα εκτινάξει τις πωλήσεις και το EBITDA. Μια κίνηση φυσικά που θα αλλάξει τη ρότα των οικονομικών στοιχείων της Profile που κάθε χρόνο ανεβαίνει ανελλιπώς από 25% έως 40% στα έσοδα και τη κερδοφορία. Όταν λοιπόν γίνει η εξαγορά το +40% θα γίνει +70% για να μη πω κάτι παραπάνω.
Το δεύτερο κομμάτι της πρώτης πρότασης είναι το “με υψηλό ανεκτέλεστο”. Αλήθεια ξέρετε τι σημαίνει ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μιας που έρχεται νέα φουρνιά έργων;
Ο όμιλος έχει ένα περιθώριο % στα EBITDA κέρδη της τάξης του 25,7% το οποίο θα ανέβει στο 27% μιας που όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάλυση θα έχει χαμηλότερο κόστος καθώς έχει ολοκληρώσει το επενδυτικό του πλάνο των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν το ανεκτέλεστο των 130 εκατ. ευρώ θα φέρει στον όμιλο 35 με 38 εκατ. ευρώ. Αν τώρα σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε τις νέες συμφωνίες στη κύρια δραστηριότητα του FinTech και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη τότε που οδηγούνται τα EBITDA κέρδη; Αν βάλουμε στην πρόσθεση και την εξαγορά;
Το χαμηλότερο πολλαπλασιαστικό νούμερο που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος διεθνοποιημένος αναπτυξιακός όμιλος στο κλάδο του FinTech είναι 12 με 14 φορές το EBITDA (στα μεγάλα χρηματιστήρια ο κλάδος φτάνει ακόμα και στο 18 με 22 φορές) πράγμα που σημαίνει ότι η Profile οδηγείται προς μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 250 με 300 εκατ. ευρώ όπου δίνει τιμή από 10 έως 12 ευρώ ανά μετοχή. Και τώρα βρίσκεται στα 5,27 ευρώ.
Στο “καινοτομία και σημαντικές επενδύσεις” έχουμε απλώς να αναφέρουμε δύο λέξεις που ο όμιλος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια. Τεχνητή Νοημοσύνη. Εδώ πραγματικά το επιχειρηματικό πεδίο δεν έχει όρια.
Στο τελευταίο κομμάτι… “οδηγούν σε διπλασιασμό μεγεθών” επειδή γνωρίζω πολύ καλά πόσο συντηρητική είναι η διοίκηση στις δηλώσεις της ανεβάστε τον πήχη παραπάνω.
Όσον αφορά τη μετοχή του ομίλου ένα έχω να πω… “Μετρημένες είναι οι μέρες της αντίστασης των 5,55 ευρώ”. Και πολύ κράτησε.
Η διαγραμματική εικόνα της μετοχής στο διεβδομαδιαίο chart τιμών θυμίζει προετοιμασία για μια έντονη ανοδική κίνηση που θα ωθήσει τη μετοχή για αρχή στο επίπεδο τιμών των 6,30 με 6,50 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
March 31, 2025
www.chartwar.gr