Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε σε κόκκινο βαθύ, σημειώνοντας πτώση που έφτασε έως και 3,08% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την αγορά να κλείνει τελικά στις 1.685,2 μονάδες, χάνοντας 2,91% της αξίας της. Μια κατρακύλα που έφερε ανατριχίλα στους traders και προβληματισμό.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κακές οιωνούς, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές έδειχναν ήδη σημάδια νευρικότητας. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πτώση κλιμακώθηκε γρήγορα. Στις 14:03, ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη χάσει 2,81%, φτάνοντας τις 1.686 μονάδες, ενώ λίγο αργότερα, στις 16:38, η αγορά δοκίμαζε τις στηρίξεις στα επίπεδα των 1.689 μονάδων (-2,65%). Μέχρι το κλείσιμο, η εικόνα παρέμεινε ζοφερή: -2,91%, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες 4,73% και τις μετοχές-βαρόμετρα να βυθίζονται. Η Metlen έχασε 5,58% (40,6 ευρώ), η Motor Oil υποχώρησε 3,5% (22,08 ευρώ) και η ΔΕΗ σημείωσε πτώση 1,78% (13,81 ευρώ).
Η αγορά έχασε σε μία μόλις ημέρα δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίησή της, με τους αναλυτές να μιλούν για «δοκιμασία» των κρίσιμων επιπέδων στήριξης. Αν η πτώση συνεχιστεί, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα χαμηλότερα, ίσως στις 1.668 μονάδες, όπως προειδοποιούν οι τεχνικοί αναλυτές.
Τι πυροδότησε το «κραχ»;
Η σημερινή κατάρρευση δεν ήρθε από το πουθενά. Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό, με τις απειλές για νέους δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ να πυροδοτούν ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο. Στην Ευρώπη, οι δείκτες ακολούθησαν καθοδική πορεία, και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το ντόμινο. Εγχώριοι παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και η πίεση στις τράπεζες, έδωσαν τη χαριστική βολή. «Η αγορά δείχνει κουρασμένη», σημειώνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι η επιθετική τάση των προηγούμενων μηνών ίσως έχει φτάσει στα όριά της.
Παρά τη ζοφερή εικόνα, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Η τάση σε μεγάλη κλίμακα παραμένει ισχυρή», αναφέρουν, υπονοώντας ότι η σημερινή πτώση μπορεί να είναι μια προσωρινή διόρθωση. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις και την ικανότητα της ελληνικής αγοράς να αντέξει τις πιέσεις. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν σήμερα ήταν απλώς μια κακή παρένθεση ή η αρχή ενός πιο σκοτεινού κεφαλαίου.
Τεχνικά πάντως, η σημερινή εικόνα δεν άφησε και τις καλύτερες “παρακαταθήκες” για την συνέχεια, καθώς τα “τμήματα προκαλύψεως” που είχαν πάρει κάποιες πρώτες “οχυρωματικές θέσεις” στην πρώτη στήριξη των 1707 μονάδων, υπερφαλαγγίστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία από τους “sellers” και μένει να φανεί αν θα αντέξουν οι επόμενες στηρίξεις στις 1680 και 1665 – 1660 μονάδες.
Στα αρνητικά ημέρας και το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, δείκτες και επιμέρους τίτλοι σημείωναν νέα χαμηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και σύμφωνα με την Beta Sec., “σήμερα αναμένονται οι δημοσιεύσεις των ΕΧΑΕ, Austriacard και ΟΛΠ. Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η BriQ Properties, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσουν η Motor Oil και η Trade Estates. Την Πέμπτη την σκυτάλη θα πάρει η Dimand και η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties”.
Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται “επί θύραις” και για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές, “ο πληθωρισμός αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο δίλημμα για την Fed. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία του πληθωρισμού του Μαρτίου για την Ευρωζώνη, αύριο Τρίτη και μια σειρά στοιχείων για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, μέχρι την Παρασκευή”.
“Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως ανέβηκαν στο ‘πλοίο της αβεβαιότητας’, μαζί με καταναλωτές και Επιχειρήσεις, περιμένοντας περισσότερη σαφήνεια στην πολιτική κατεύθυνση από τη Διοίκηση Τραμπ. Σε αυτό το μοτίβο, καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα δίλημμα: Μειώνοντας τα επιτόκια, θα εκκινούσαν μια ακολουθία όπου οι Εισηγμένες θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερα (λόγω χαμηλότερου κόστους και δυνατότητα επέκτασης μόχλευσης), χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί η χαλιναγώγηση του επικείμενου πληθωρισμού και η Αμερικανική Οικονομία είναι ήδη υπερθερμασμένη, ώστε οποιαδήποτε ανάφλεξη πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγούσε σε προβλήματα.
Διατηρώντας όμως τα επιτόκια σε τέτοιο ύψος, ελλοχεύει ο στασιμοπληθωρισμός, ήτοι μια συνθήκη μέτρια υψηλού (και εκτός τεχνικών ορίων) πληθωρισμού και αδυναμίας περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης, γιατί όχι και ύφεσης. Από την άλλη, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι Εισηγμένες στο NYSE, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της Παγκόσμιας Χρηματαγοράς, διατήρησαν για το 2024 πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά, που μόνο ύφεση δεν υποδεικνύουν. Επιπλέον, αν και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, η αύξηση αυτή είναι σχετικά μικρή, κάτι που δείχνει ότι η Fed διατηρεί την εμπιστοσύνη της, ακόμη και μέσα στο σημερινό περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας”, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,84% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,19% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,536% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.