Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    «Δεν σε αναγνωρίζω καν»: Η πρώην Μις Καλιφόρνια επιτίθεται με ανοιχτή επιστολή στον Τραμπ για τη στήριξή του στο Ισραήλ

    March 13, 2026

    Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

    March 13, 2026

    «Κόκκινη» η Wall Street – Τρίτη σερί εβδομάδα πτώσης για τον S&P 500  

    March 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • «Δεν σε αναγνωρίζω καν»: Η πρώην Μις Καλιφόρνια επιτίθεται με ανοιχτή επιστολή στον Τραμπ για τη στήριξή του στο Ισραήλ
    • Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook
    • «Κόκκινη» η Wall Street – Τρίτη σερί εβδομάδα πτώσης για τον S&P 500  
    • Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση στη Μέση Ανατολή
    • Στη Λάρισα το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ
    • Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ της Γροιλανδίας, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
    • Κ. Τσιάρας από Θεσσαλονίκη: Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης
    • Κύπρος: Προσβλέπει σε «παραγωγή φυσικού αερίου για εξαγωγή από το 2028»
    • Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά
    • Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις αναταράξεις — Εβδομαδιαίο κέρδος +0,47% με τη σκιά του ΚΜΟ200 να αποτρέπει τη διολίσθηση
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Saturday, March 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    fitch:-Αναβάθμισε-τις-ελληνικές-τράπεζες
    Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

    Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

    April 1, 2025 Επιχειρήσεις 3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch. Σε επενδυτική βαθμίδα ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ. Μία βαθμίδα χαμηλότερα ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ αλλά με θετικές προοπτικές.

    Σε αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

    Ο οίκος αναβάθμισε το IDR της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά μία βαθμίδα σε «BBB-» με σταθερό outlook, ήτοι σε επενδυτική βαθμίδα, από «BB+» με θετικό outlook και εκείνες της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB+» από «BB», διατηρώντας θετικό το outlook. Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής ευθυγραμμίζονται με την αξιολόγηση της Ελλάδας και την εκτίμηση των αναλυτων για το λειτουργικό περιβάλλον της χώρας. Οι θετικές προοπτικές για την Πειραιώς και την Alpha αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κεφαλαιακά τους βάρη από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πλήρους εξυγίανσης.

    Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιώσεις στα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ τους, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης πορείας παραγωγής υγιούς κερδοφορίας, της ολοκλήρωσης των περισσότερων κινήσεων εξυγίανσης και βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού, της ενίσχυσης των κεφαλαιακών θέσεων και της σταθερής χρηματοδότησης με βάση τις καταθέσεις.

    Οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως αντικατοπτρίζεται στην ανοδική αναθεώρηση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος από τη Fitch σε «bbb-» με σταθερό outlook από «bb+» με θετικό outlook. H Fitch αναμένει ότι η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών θα επωφεληθεί από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας της τάξεως του 2,3%, υψηλότερα δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, το 2025 και το 2026, λόγω των αυξήσεων των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των σταθερών επενδύσεων. Η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές τους εξωτερικούς κινδύνους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

    Η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιή λειτουργική κερδοφορία το 2025-2026 παρά την μείωση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων, ειδικά στο σκέλος των επιχειρηματικών δανειών και των χαμηλότερων πιστωτικών ζημιών λόγω μειωμένων πιέσεων προσιτότητας και σημαντικά μικρότερων απομειωμένων πωλήσεων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την ενίσχυση των προμηθειών, την υγιή λειτουργική αποτελεσματικότητα και την αυξημένη ψηφιοποίηση.

    Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις τράπεζες θα μειωθεί στο 2,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2026 στη βάση της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων και των μέτριων εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η αντιμετώπιση των απομειωμένων δανείων που τιτλοποιούνται από τις τράπεζες και τα οποία διαχειρίζονται οι servicers προχωρά πιο αργά από ό,τι αναμέναν οι αναλυτές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των τραπεζών είναι σε ομόλογα υψηλής κρατικής εγγύησης, τα οποία μετριάζουν τους κινδύνους.

    Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας θα παραμείνουν ικανοποιητικά καθώς η βελτιωμένη δημιουργία κερδοφορίας θα απορροφήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των δανείων, των προγραμματισμένων εξαγορών για τη βελτίωση της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, της αύξησης των χρηματικών διανομών και των επερχόμενων κεφαλαιακών κανονισμών. «Η εκτίμησή μας αντανακλά επίσης μια επιτάχυνση της αποαναγνώρισης αναβαλλόμενων φορλογικών πιστώσεων από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών τα επόμενα χρόνια».

    Previous ArticleIllycaffe: Ανατιμήσεις ενόψει μετά τους δασμούς Τραμπ – Σκέψεις για δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ
    Next Article Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch, δυο σε investment grade

    Keep Reading

    Κωνσταντινίδης: «Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο»

    Εθνική Τράπεζα: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

    Hellenic Seaplanes – NOEMI: Συμφωνία έως 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικών υδροπλάνων στην Ελλάδα

    Με 100% στα δικαιώματα ψήφου της Ακρίτας η Κύκλος Συμμετοχών

    Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

    Η Stellantis ζητά από τους Ευρωπαίους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα γραφεία

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    «Δεν σε αναγνωρίζω καν»: Η πρώην Μις Καλιφόρνια επιτίθεται με ανοιχτή επιστολή στον Τραμπ για τη στήριξή του στο Ισραήλ

    March 13, 2026

    Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

    March 13, 2026

    «Κόκκινη» η Wall Street – Τρίτη σερί εβδομάδα πτώσης για τον S&P 500  

    March 13, 2026

    Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση στη Μέση Ανατολή

    March 13, 2026

    Στη Λάρισα το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ

    March 13, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.