
Σε «βαριά» ατμόσφαιρα ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του 2025 για τη Wall Street, αφού, την Τρίτη 1η Απριλίου, η συνεδρίαση άνοιξε στα «κόκκινα», με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε ασταθές και πτωτικό έδαφος, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τους εμπορικούς δασμούς που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αύριο, Τετάρτη (2/4).
Έτσι, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, ο Dow Jones βρίσκεται στις 41.817,20 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 0,44% ή αλλιώς χάνοντας 185 μονάδες, ο S&P 500 πέφτει κατά 0,20% στις 5.600 μονάδες και ο Nasdaq Composite καταγράφει τη μικρότερη πτώση της τάξης του 0,10% στις 17.284,35 μονάδες.
Στο μέτωπο των εταιρειών, φαίνεται πως η εικόνα στο ταμπλό προειδοποιεί για μία δύσκολη συνεδρίαση. Ειδικότερα, η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρεί κατά 3,5%, μετά την απόφαση δικαστηρίου να απορρίψει για τρίτη φορά την απόπειρα της εταιρείας να χρησιμοποιήσει την πτώχευση θυγατρικής της, ώστε να κλείσει τις υποθέσεις για καρκινογενή ταλκ. Πτώση σημειώνουν και οι αεροπορικές εταιρείες Delta Airlines και Southwest, μετά τη μείωση της αξιολόγησής τους από την Jefferies, λόγω ανησυχιών για τις καταναλωτικές δαπάνες.
Στα καλά νέα, η Tesla βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,5% εν όψει της ανακοίνωσης για τις παραδόσεις οχημάτων του α’ τριμήνου, που αναμένεται την Τετάρτη (3/4). Βέβαια, παρά τη σημερινή άνοδο, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει περίπου 36% από την αρχή του έτους.
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής, καθώς προετοιμάζονται για έναν νέο κύμα δασμών και προστατευτισμού στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, κάτι που εντείνει τους φόβους για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Τα πρώτα σημάδια αποσταθεροποίησης φάνηκαν ήδη με την πτώση του S&P 500 κατά 4,6% στο α’ τρίμηνο, που ήταν και η χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2022. Εκτός αυτού, ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 10% και ο Dow Jones έκλεισε το α’ τρίμηνο με απώλειες του 1,3%.
Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει οδηγήσει τις μετοχές σε υπερβολικά ασταθές έδαφος και αναζωπυρώνει συνεχώς τη νευρικότητα στις αγορές. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει χαρακτηρίσει την Τετάρτη 2 Απριλίου, οπότε και θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τους δασμούς, ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», δηλώνοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μίας πιο σκληρής προστατευτικής στρατηγικής έναντι όσων «εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ».
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς στους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας -Καναδά, Μεξικό και Κίνα- καθώς και σε βασικούς τομείς όπως τα αυτοκίνητα, το αλουμίνιο και ο χάλυβας. Σειρά φαίνεται να παίρνει ο χαλκός, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και τα φάρμακα, οι ημιαγωγοί και η ξυλεία. Οι αναλυτές προειδοποιούν για έναν παρατεταμένο γύρο έντονων και ενδεχομένως αδιέξοδων διαπραγματεύσεων με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω την οικονομία και να διατηρήσουν την αστάθεια στις αγορές σε υψηλά επίπεδα