
Με μεικτά πρόσημα, που αντιστοιχούν σε οριακές απώλειες, αλλά και περιορισμένα κέρδη, έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη 1η Απριλίου, μετά από μία ασταθή συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε από την ανησυχία και τη νευρικότητα των επενδυτών εν όψει των ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αύριο, Τετάρτη 2 Απριλίου, για την επιβολή των αντισταθμιστικών δασμών.
Παρότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης όλοι οι βασικοί δείκτες ήταν «κόκκινοι», τελικά το αρνητικό κλίμα ανετράπη, τουλάχιστον εν μέρει, καθώς ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,35% και έκλεισε στις 5.633 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κινήθηκε, επίσης, ανοδικά, τερματίζοντας στις 17.449 μονάδες, με κέρδη 0,87%. Ωστόσο, λιγότερο καλές ήταν οι επιδόσεις του Dow Jones, ο οποίος δεν κατάφερε να «πρασινίσει», ολοκληρώνοντας την ημέρα με οριακές απώλειες 0,03% στις 14.989.
Στο μέτωπο των εταιρειών, καλά είναι τα νέα για την Tesla, οι μετοχές της οποία κέρδισαν 3,6%, ενώ και η Nike κινήθηκε ψηλά, με κέρδη της τάξης του 2%.
Στον αντίποδα, στις μεγάλες χαμένες βρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες με την Southwest να χάνει περίπου 6% και τις Delta, American και United να ακολουθούν. Μάλιστα, οι American και Delta έπρεπε να διαχειριστούν και την υποβάθμιση των μετοχών τους από την Jefferies.
Ωστόσο, το γεγονός πως από τον Λευκό Οίκο δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενημέρωση σχετικά με το τι πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, έχει διογκώσει την ανησυχία των επενδυτών. Όπως σημείωσε και ο Τζέι Γουντς, στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital Markets, «η αβεβαιότητα και η μυστικότητα έχουν τρελάνει την αγορά».
Μάλιστα, ο αρνητικός αντίκτυπος από τους δασμούς Τραμπ οδήγησε τη Δευτέρα (31/3) την Goldman Sachs να αυξήσει στο 35% την πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ από 20% προηγουμένως. Ο τραπεζικός κολοσσός βλέπει παράλληλα περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων από την Fed αυτό το έτος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα (1/4), το κλίμα έγινε ακόμη πιο «βαρύ» και εξαιτίας των αρνητικών μηνυμάτων από τα μακροοικονομικά μεγέθη που παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας. Η έκθεση JOLTS έδειξε με πτώση των κενών θέσεων τον Φεβρουάριο, ωστόσο στις 49 μονάδες, καθώς οι συνέπειες των αυξημένων δασμών έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις αντοχές της οικονομίας.
Μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε χαμηλά επίπεδα. Ο S&P 500 τη Δευτέρα άγγιξε χαμηλό έξι μηνών προτού ανακάμψει. Ο Για το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης έχασε 4,6%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 10%. Αυτό σηματοδότησε τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση και για τους δύο δείκτες αναφοράς από το 2022. Ο Dow σημείωσε πτώση 1,3% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Ακόμη, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους για μελλοντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 4,163% και του 2ετούς στο 3,871%.
Υποχώρηση για πετρέλαιο και χρυσό
Η αβεβαιότητα και η νευρικότητα που προκαλούν οι επικείμενοι δασμοί επηρέασαν και τις τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Μαΐου (WIT) να υποχωρεί κατά 0,4% στα 71,20 δολάρια/βαρέλι και το Brent του Ιουνίου να χάνει 0,35% στα 74,51 δολάρια/το βαρέλι.
Παράλληλα, καθοδικά κινήθηκε και ο χρυσός, αφήνοντας πίσω του τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, και σημειώνοντας οριακή πτώση στα 3.146 δολάρια ανά ουγγιά.