
Happy liberation day (!) όπως μου είπε και συνάδερφος το πρωί, με τις αγορές παγκοσμίως να κινούνται στον αστερισμό των τελικών (;) ανακοινώσεων Τραμπ για δασμούς, εμπορική πολιτική ή/και τυχόν εξαιρέσεις στον ακατανόητο εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε.
Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε πρόβλεψη για οικονομίες και αγορές έχουν πραγματικά μικρή σημασία αφού στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες δυνάμεις και εκτιμήσεις με βάση τις τελικές αποφάσεις στις ΗΠΑ που η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και ότι στο τέλος όλοι λίγο-πολύ θα βγούν χαμένοι από αυτό.
Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα παραπάνω και είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις, έχοντας πάντως ορισμένα θετικά (βελτιωμένα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, αύξηση κερδών/μετοχή των εισηγμένων, άνοιγμα της αγοράς σε μεγαλύτερη ομπρέλα επενδυτών εξαιτίας και των αναβαθμίσεων ξένων οίκων, προσδοκία αναβάθμισης από Ftse Russell κα.) αλλά και ορισμένα αρνητικά στοιχεία (σημαντικά κέρδη που εύκολα μπορούν να ρευστοποιηθούν, μικρό βάθος αγοράς, προσέγγιση αποτιμησέων κλάδων με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, αβεβαιότητα για τις καθαρές εισροές στη μετάβαση από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά) και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων με την μεταβλητότητα να είναι έντονη το επόμενο διάστημα.
Ο ΓΔ κάλυψε χθες μέρος των προχθεσινών απωλειών (κλείσιμο 1698 +0,78%) μη μπορώντας πάντως να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη (υψηλό 1709 +1,5%) με θετικές τράπεζες (ΔΤΡ +1,5%) και τον ΑΔΜΗΕ +4,3% και τον ΟΛΠ +12,6% να ξεχωρίζουν ανοδικά. Η ΕΕΕ είχε απώλειες -1,28% σε μια συνεδρίαση σχετικά περιορισμένου τζίρου στα 150 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα (μέσος όρος Μαρτίου 260 εκ.).
Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η ροή αποτελεσμάτων εισηγμένων με την ΜΠΡΙΚ να ανακοινώνει μεγέθη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το NAV να ανεβαίνει στα 3,43/μετοχή (από 3,07) ενώ μετά το κλείσιμο περιμένουμε τις ανακοινώσεις της ΜΟΗ με την αγορά να αναμένει μειωμένα ebitda λόγω χαμηλότερων margins και των γνωστών θεμάτων λίγο χαμηλότερα από το 1 δισ. ή -35%.
Σε περίπτωση αρνητικής κλίσης στις αγορές, το ΧΑ έχει την 1η σημαντική στήριξη πέριξ των 1675-1680 μονάδων με την τριμηνιαία απόδοση (+15,5%) να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επενδυτές.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης