Ζεσταίνει τις μηχανές η neobank Snappi με στόχο να εκκινήσει την λειτουργία της στην ελληνική αγορά εντός του δεύτερου τριμήνου, να «γράψει» 100.000 πελάτες μέχρι το τέλος του 2025 και να φτάσει το 1 εκατομμύριο το 2027 και το 1,9 εκατομμύρια το 2028.
Το ντεμπούτο της στην ευρωπαϊκή αγορά – η τράπεζα διαθέτει πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας – θα γίνει το 2026 και έως το 2029 στόχος είναι η παρουσία της σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες. Εντός του 3ου τριμήνου θα ανοίξει και το Snappi Hub στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η τράπεζα θα λειτουργεί με ελληνικό IBAN.
Στο μέτωπο της κερδοφορίας η Snappi αναμένεται να κάνει break even το 2027, σχετικά γρήγορα σε σχέση με το οικονομικό προφίλ των neobanks οι οποίες χρειάζονται περίπου 7 χρόνια για να εισέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας.
«Η Snappi έχει διαφορετικό DNA σε σχέση με τις υπόλοιπες neobanks όπως για παράδειγμα η Revolut αλλά και άλλες», τόνισε στην ενημέρωση για την πορεία του εγχειρήματος η διευθύνουσα σύμβουλός της Gabriella Kindet σχολιάζοντας την θέση της ψηφιακής τράπεζας έναντι του ανταγωνισμού.
Όσο για την σχέση της με τον έναν εκ των μετόχων της, την Τράπεζα Πειραιώς η κ Kindet υπογράμμισε: «Είμαστε απολύτως συμπληρωματικοί με την τράπεζα Πειραιώς». Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της Snappi είναι η τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία τεχνολογίας Natech.
Gen Z και προϊόντα
Με μότο την φράση «ακούμε τους πελάτες» η Snappi επιδιώκει πέραν των παραδοσιακών πελατών μιας τράπεζας να εστιάσει στις ανάγκες της Gen Z, οι οποίες απέχουν από αυτές των μεγαλύτερων ηλικιακά γενεών ενώ θα έχει πολύ χαμηλές προμήθειες κι αυτές όχι σε όλα τα προϊόντα της. Κι αυτό διότι το target group της εν λόγω γενιάς δεν έχει τις ίδιες σταθερές ως προς το εισόδημα, έχει άλλες ανάγκες, δεν έχει εκπαιδευτεί στο finance, ενημερώνεται από το TikTok και η επαγγελματική τους σταδιοδρομία έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες με έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον (π.χ. σύνταξη κλπ).
«Η Snappi θα προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα ως προς τα επιτόκια είτε πρόκειται για ένα απλό δάνειο που συνδέεται με εμπορικές επιχειρήσεις είτε για τις καταθέσεις τους», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να καθοδηγούμε τους πελάτες, κυρίως αυτής της γενιάς. Να τους μάθουμε να διαχειρίζονται το εισόδημά τους. Να τους παρέχουμε σταδιακά και επενδυτικά προϊόντα η απόδοση των οποίων θα εξασφαλίζει το μέλλον τους».
Ευκαιρία στα στεγαστικά
Το πρόβλημα της στέγης αποτελεί πλέον γεγονός και για την ελληνική αγορά πόσω μάλλον στους νέους ηλικιακά πολίτες. Η Snappi, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο αλλά και την αναπληρώτρια CEO Νίκη Χίου, θα εισέλθει στις εργασίες χορήγησης στεγαστικών δανείων τα επόμενα χρόνια.
«Βλέπουμε μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία στην στεγαστική πίστη στην ελληνική αγορά», υπογράμμισε η κ. Kindet. Όσον αφορά τις συμφωνίες με τους εμπόρους ήδη η Snappi πριν καν εκκινήσει την λειτουργία της έχει εξασφαλίσει συμφωνίες με 150 εμπορικές επιχειρήσεις.
Short list χωρών
Το λανσάρισμά της στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνει το 2026 και η σχετική έρευνα έχει καταλήξει σε μια short list με τις υποψήφιες χώρες. Σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης της Snappi ενδιαφέρον παρουσιάζει η γερμανική αγορά (π.χ. Μόναχο), η ιταλική (Ρώμη) αλλά και η ισπανική (Μαδρίτη). Γενικότερα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Με το Snappi App ο πελάτης της τράπεζας θα μπορεί:
- Να ανοίγει μέσω της εφαρμογής δωρεάν λογαριασμό εύκολα και γρήγορα.
- Θα μπορεί να εκδίδει άμεσα ψηφιακή και φυσική χρεωστική κάρτα.
- Θα μπορεί να μεταφέρει άμεσα χρήματα και να πληρώνει τους λογαριασμούς του.
- Θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ευέλικτες πληρωμές με την υπηρεσία Pay Later (Πλήρωσε αργότερα).