Η ελληνική αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) ξεκίνησε το 2025 με ένα μείγμα αντιφατικών τάσεων: από τη μια, οι ανατιμήσεις, με τη σοκολάτα να πρωτοστατεί με αύξηση 24,4%, και από την άλλη, η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, που παραμένουν απαισιόδοξοι παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, που παρουσίασε ο Παναγιώτης Μπορέτος κατά τη διάρκεια του 15ου Food Retail Conference, η αγορά των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τις 16 Μαρτίου, σημείωσε ανάπτυξη 4,7%, με τα επώνυμα προϊόντα να αυξάνονται κατά 4,8% και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 4,5%.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του όγκου αλλά και στις ανατιμήσεις. «Γενικά φαίνονται οι ανατιμήσεις», εξήγησε ο κ. Μπορέτος. Στη σοκολάτα η αύξηση είναι 24,4%, οι χυμοί ανατιμήθηκαν 6,4% ενώ η τιμή στο ελαιόλαδο υποχώρησε κατά 9,4%.
Η αύξηση των τιμών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των προωθητικών ενεργειών, καθώς οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας.
Με βάση την έρευνα της NielsenIQ, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της Βάιος Δημοράγκας, στο ίδιο συνέδριο, οι προωθητικές ενέργειες έχουν μειωθεί κατά 4 μονάδες.
Από τα ευρήματα της έρευνας της NielsenIQ, προκύπτει πως ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει ζορισμένος, προβληματισμένος και μάλλον απαισιόδοξος, με το 60% να δηλώνει ότι τα οικονομικά του είναι χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο το 14% βλέπει βελτίωση.
Αυτή η απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στην αντιλαμβανόμενη δυνατότητα αγορών. Ο παγκόσμιος καταναλωτής κατά μέσο όρο δηλώνει σε ένα ποσοστό 60% ότι είναι σχετικά άνετα και μπορεί να αγοράζει τα πράγματα τα οποία επιθυμεί, με το 40% να δηλώνει ότι ζορίζεται. Στην Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογο το ποσοστό. Κάτω από το 40% δηλώνει ότι είναι σχετικά άνετα ενώ πάνω από το 60% ότι περιορίζονται στα απολύτως βασικά.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, με βάση έρευνα που «έτρεξε» η NielsenIQ, 6 στα 10 στελέχη προβλέπουν ανάπτυξη 2-5%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, και 3 στους 10 προβλέπουν ότι θα είναι σταθερή (πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1 στους 10). Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, 3 στους 10 προβλέπουν ανάπτυξη 2-5% ενώ 6 στους 10 σταθεροποίηση των όγκων πωλήσεων.
Ποια η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς
Στην αγορά των FMCG και των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται ορισμένες ενδιαφέρουσες τάσεις:
Κατανάλωση στο σπίτι: Η διείσδυση του air fryer έχει ενισχύσει την τάση κατανάλωσης γευμάτων στο σπίτι, με τα έτοιμα γεύματα (heat and eat) να σημειώνουν στην Ελλάδα αύξηση 7,5% το 2024, στα 144 εκατ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 86% των γευμάτων προέρχεται από το σπίτι. Από αυτό το ποσοστό, το 87% είναι πρωινό από το σπίτι, το 76% μεσημεριανό και το 81% βραδινό. Σύμφωνα με τη Circana, τα προϊόντα heat and eat των πέντε λεπτών (εξαιρούνται τα ζεστά από τα σούπερ μάρκετ) κάνουν το 16%. Δηλαδή τα έτοιμα γεύματα για πρωινό είναι το 18%, για το μεσημεριανό το 32%, για το βραδινό το 36% και για το σνακ το 3%.
Private label: Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, φτάνοντας το 27% σε αξία και το 33% σε μονάδες.
Online κανάλι: Οι online πωλήσεις στους τέσσερις μεγάλους λιανέμπορους (Σκλαβενίτης, Μασούτης, Μετρό και Κρητικός) σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, με ανάπτυξη 5 φορές μεγαλύτερη από τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα. Δηλαδή το online μερίδιο σε αυτές τις αλυσίδες αυξήθηκε από το 2,7% στο 3,1%. Αυτή η τάση συνεχίζεται και εφέτος, με επιπλέον ανάπτυξη 0,2 μονάδες.
Cash & Carry: Πέρυσι οι πωλήσεις υποχώρησαν 2,3%, τάση που συνεχίζεται και εφέτος και αποτυπώνει τη μετακίνηση ενός μέρους της κατανάλωσης από έξω από το σπίτι, εντός αυτού. Οι πωλήσεις στο μη τρόφιμο στα Cash & Carry υποχωρούν 8% και 7% για τα προϊόντα σπιτιού και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής αντίστοιχα.
Κώδικας Δεοντολογίας: Η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας έχει οδηγήσει σε μείωση των προωθητικών ενεργειών κατά 4 περίπου μονάδες, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωσή τους. Οσον αφορά τις προσδοκίες για το τι αποτέλεσμα θα έχει ο Κώδικας, οι καταναλωτές σε ποσοστό 60% είναι αισιόδοξοι και λένε ότι θα ωφελήσει, ενώ μόνο το 30% των στελεχών της αγοράς τάσσεται με αυτή την άποψη.