
Περίπου 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν κάνει φτερά από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από τις 17 Ιανουαρίου, την Παρασκευή πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί και ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του, σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Περίπου 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό χάθηκαν μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή 3 και 4 Απριλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη εξάλειψη της αξίας των μετόχων στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία του marketwatch.com.
Οι μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Apple και η Amazon, υποχώρησαν, ρίχνοντας τον Nasdaq Composite κάτω από 20% από το υψηλό του μέσου Δεκεμβρίου και εισάγοντας τον δείκτη σε «bear market».
Την Παρασκευή, ο Δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 2.231,07 μονάδες, ή 5,5%, φτάνοντας τις 38.314,86 μονάδες την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 1.679 μονάδων την Πέμπτη και φέρνει την υποχώρηση από το ρεκόρ του σε σχεδόν 15%.
Οι μετοχές της Apple, κατασκευαστή του iPhone, υποχώρησαν κατά 7%, φέρνοντας τις απώλειές της για την εβδομάδα στο 13%. Η Nvidia, που θεωρείται ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησε 7%, ενώ η Tesla κατέγραψε πτώση 10%. Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλα παραρτήματα στην Κίνα και είναι μεταξύ των πιο επηρεασμένων από τους αντεπιθετικούς δασμούς του Πεκίνου.
Εκτός του τομέα της τεχνολογίας, η Boeing και η Caterpillar — μεγάλες εξαγωγείς στην Κίνα — οδήγησαν τον Dow χαμηλότερα, με πτώση 9% και 6% αντίστοιχα.
Ανάλογη εικόνα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 έπεσε 8,4%, ενώ ο FTSE 100 του ΗΒ υποχώρησε 7%. Ο ασιατικός δείκτης MSCI έπεσε 4,5%.
Φυσικά δεν έμεινε αλώβητη και η Ελλάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταρρέει ουσιαστικά την Παρασκευή (4/4) με απώλειες 4,8%. Έτσι, μέσα στην εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στο 8% και τη μεγαλύτερη ζημιά την υπέστησαν οι τράπεζες.
O Τραμπ βέβαια παραμένει… αγέρωχος και δηλώνει σίγουρος πως “η εγχείρηση πέτυχε και σύντομα ο ασθενής (αμερικανική οικονομία) θα επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ”.