H Ινδονησία και η Ταϊβάν – δύο από τις χώρες που επλήγησαν από τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα προβούν σε αντίποινα ενάντια στις ΗΠΑ, καθώς εξετάζουν να καταλήξουν σε εμπορικές συμφωνίες με τον Λευκό Οίκο μέσω της διαπραγματευτικής οδού.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής υπουργός Οικονομίας, Αϊρλίνγκα Χαρτάτο, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ινδονησία – στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικούς δασμούς 32%- θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων.
Στην ίδια δήλωση, ο Χαρτάτο δήλωσε ότι η Τζακάρτα θα στηρίξει τους τομείς που θα επηρεαστούν δυνητικά από τους δασμούς Τραμπ, όπως η βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων. Οι κυριότερες εξαγωγές της Ινδονησίας προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη, ενδύματα και ρούχα και υποδήματα.
Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας της Ινδονησίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει στρατηγική για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών, καθώς και τρόπους για να αυξήσει το εμπόριο με τις χώρες της ΕΕ, ως εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η Τζακάρτα δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ για απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Η Ινδονησία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 16,8 δισ. δολαρίων πέρυσι με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός της προορισμός, λαμβάνοντας αποστολές αξίας 26,3 δισ. δολαρίων το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης.
Η Ταϊβάν αυξάνει τις επενδύσεις της προς τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ- Τε, πρότεινε την Κυριακή «μηδενικούς δασμούς» προς τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, όπου η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ επίσης επέβαλε δασμούς ύψους 32%, δεσμεύτηκε να άρει τους εμπορικούς φραγμούς αντί να προβεί σε αντίποινα προς τις ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις αμερικανικές επενδύσεις τους.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικοί δασμοί δεν ισχύουν για τους ημιαγωγούς, ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της Ταϊβάν, η οποία έχει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής της Ταϊβάν και η κύρια πηγή όπλων της, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών.
Ο Λάι δήλωσε, επίσης, μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ότι δεδομένης της εξάρτησης της Ταϊβάν από το εμπόριο, η οικονομία θα δυσκολευτεί αναπόφευκτα να αντιμετωπίσει τους δασμούς, αλλά ότι πιστεύει ότι ο αντίκτυπος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. «Οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μπορούν να ξεκινήσουν με “μηδενικούς δασμούς” μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού.
Εν τω μεταξύ, η ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με συμβόλαιο στον κόσμο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. «Στο μέλλον, εκτός από την αυξημένη επένδυση της TSMC, και άλλες βιομηχανίες, όπως η ηλεκτρονική, οι πληροφορίες και οι επικοινωνίες, τα πετροχημικά και το φυσικό αέριο, θα μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και να εμβαθύνουν τη βιομηχανική συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ», δήλωσε ο Λάι, αναφερόμενος στην πρόθεση της χώρας να τονώσει τις εμπορικές της σχέσεις των δύο χωρών και σε άλλα είδη.