
Σε ελεύθερη πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές το πρωί της Δευτέρας (7/4), αρχίζοντας δυσοίωνα την εβδομάδα, με φόντο τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη Τετάρτη (2/4).
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση της τάξης του 5,75% στις 467.86 μονάδες, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Παράλληλα, θεαματικές είναι και οι απώλειες του γερμανικού δείκτη DAX στο Βερολίνο, που στην έναρξη της συνεδρίασης έχασε 9,5%, για να βρεθεί λίγη ώρα αργότερα να διαπραγματεύεται στις 19.276,75 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες του στο -6,82%.
Εξίσου κακή είναι η εικόνα και των υπόλοιπων βασικών δεικτών, με τον γαλλικό CAC να πέφτει κατά 5,75% στις 6.856,52 μονάδες και τον βρετανικό FTSE να σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,54% στις 7.689 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός ΜΙΒ πέφτει κατά 6,92% στις 32.275 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 5,78% στις 11.712,56 μονάδες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε συνολικές απώλειες 8,4%, σηματοδοτώντας τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε ετών. Την τελευταία δεκαετία, ο Stoxx 600 είχε χειρότερες επιδόσεις μόνο κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 το 2020.
Όπως είναι φυσικό, το διεθνές περιβάλλον επηρεάζει και το ΧΑ, που ανοίγει την εβδομάδα, όπως έκλεισε την προηγούμενη, με μεγάλες δηλαδή απώλειες, που στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ήταν άνω του 6%,
Οι επενδυτές είναι ακόμη μουδιασμένοι από τους νέους αμοιβαίους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, μία κίνηση που έχει πυροδοτήσει τους φόβους για παγκόσμια οικονομική ύφεση και εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο. Ήδη η Κίνα ανακοίνωσε πως θα ανταποδώσει το «χτύπημα , επιβάλλοντας δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, ενώ η ΕΕ υπόσχεται να επιβάλει τα δικά της αντίμετρα εάν οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική αποτύχουν.
Το ξεπούλημα των μετοχών συνεχίστηκε νωρίτερα και στις ασιατικές αγορές, με τις απώλειες ειδικά σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα να είναι δραματικές, ακόμα και σε διψήφια ποσοστά.