
Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επανενταχθούν στην επιθυμητή κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον παρόχο του δείκτη FTSE Russell αυτή την εβδομάδα, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τις εισροές εκατομμυρίων δολαρίων.
Η FTSE Russell ενδέχεται να γίνει ο πρώτος μεταξύ μεγάλων παρόχων δεικτών που θα επανακατηγοριοποιήσει τις ελληνικές μετοχές όταν δημοσιεύσει την Τρίτη (8/4) την ενδιάμεση ενημέρωσή της για την ταξινόμηση της χώρας.
Ο πάροχος του δείκτη έβαλε τη χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή προαγωγή από την κατηγορία των Ανώτερων Αναδυόμενων Αγορών τον Οκτώβριο, αναφέροντας ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια των ανεπτυγμένων αγορών εκτός από ένα – την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας, η οποία εξακολουθούσε να θεωρείται «προβληματική».
«Το γεγονός ότι η (FTSE Russell) έβαλε τη χώρα στη λίστα παρακολούθησης και ταυτόχρονα είπε ότι πληρούν τα κριτήρια, υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πολύ λογική πιθανότητα να δούμε αυτήν την αναβάθμιση», δήλωσε ο Γιώργος Λεοντάρης, CIO για την περιοχή ΕΜΕΑ και Ελβετία στην HSBC Global Private Banking.
Μια αναβάθμιση θα σηματοδοτούσε ένα ακόμη βήμα για την Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει προσπαθήσει να ξεπεράσει μια σοβαρή οικονομική κατάρρευση και κρίση χρέους μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση. Η πιστωτική αξιολόγηση της Moody’s, μαζί με άλλους οργανισμούς αξιολόγησης, ανέβασε τον Μάρτιο τα ελληνικά ομόλογα σε «επενδυτική βαθμίδα».
Η αναβάθμιση του FTSE Russell θα μπορούσε να επιφέρει καθαρές παθητικές εισροές περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά η Θεά Τζάμισον, διευθύνουσα σύμβουλος της CHANGE Global Investment. Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα την Ελλάδα, Hellenic Asset Management, είδε εισροές από 250 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι είναι θέμα χρόνου πριν και άλλοι πάροχοι δεικτών αναβαθμίσουν τις ελληνικές μετοχές.
Η S&P Dow Jones Indices έβαλε τις ελληνικές μετοχές σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση το 2025, αλλά η κύρια προσοχή θα είναι στην ανασκόπηση της προσβασιμότητας της αγοράς από την MSCI αργότερα μέσα στο έτος, την οποία παρακολουθούν στενά οι περισσότερες διαχειριστές κεφαλαίων.
Οι πάροχοι δεικτών αναμένεται να εκδώσουν τις αναφορές τους σε μια ασταθή περίοδο για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι προσδοκίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.
Τα ελληνικά blue chips έχουν χάσει πάνω από 10% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αλλά παραμένουν αυξημένες περίπου 0,5% για το έτος, σε αντίθεση με την πτώση άνω του 2% του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600.