Η Κίνα αύξησε τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται απο τις ΗΠΑ, από 84% σε 125%, με ισχύ από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Παράλληλα, το Πεκίνο σημείωσε ότι δεν έχει πλέον οικονομικό νόημα να απαντήσουν εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν πρόσθετους δασμούς.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αποδοχής από την αγορά των αμερικανικών προϊόντων που εξάγονται στην Κίνα με τα τρέχοντα επίπεδα δασμών, εάν η αμερικανική πλευρά συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, η κινεζική πλευρά δεν θα δώσει συνέχεια σε αυτό», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
«Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα καταλήξει σε ένα αστείο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται επίσης.
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν εκ νέου τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και πλέον διαμορφώνονται στο 145%. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε αισιόδοξος, ότι θα συνάψει τελικά συμφωνία με την Κίνα, παρά την επιβολή των δασμών.
Στο Πεκίνο ο Ισπανός πρωθυπουργός
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακοίνωση της Κίνας για την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές έρχεται την ημέρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα.
Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει ζητήσει την στροφή της Ευρώπης προς την Κίνα. Μάλιστα κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ κράτησε αποστάσεις από τις Βρυξέλλες. Αν και η ΕΕ ορίζει επίσημα την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», ο Ισπανός πρωθυπουργός έδειξε μια σαφή πολιτική προσέγγιση. «Η Ισπανία, όπως γνωρίζετε, είναι μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή χώρα που βλέπει την Κίνα ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε την ΕΕ να αντιταχθεί μαζί με την Κίνα «στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού».
Πάνε Πεκίνο οι Βρυξέλλες;
Στο μεταξύ δημοσίευμα της South China Morning Post αναφέρει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κίνα στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να συναντηθούν με τον Κινέζο πρόεδρο. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο.
Διαβάστε ακόμα:
→ Το «πυρηνικό όπλο» των 761 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Κίνα να ανατινάξει την αμερικανική οικονομία;