Για το 2030 μετατίθεται η πρεμιέρα του Six Senses Megalonisos, του πολυτελούς project φιλοξενίας που υλοποιεί η Grivalia Hospitality στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαδικασία δρομολόγησης των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου το project να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Το δικό μας όραμα αφορά μια περιοχή στη νότια Εύβοια όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ τουριστική επένδυση. Οι μόνες επενδύσεις που έχουν φιλοξενηθεί αφορούν ανεμογεννήτριες. Εκεί προγραμματίζουμε την ανάπτυξη ενός τουριστικού θερέτρου σε μια έκταση ιδιοκτησίας μας 550 στρεμμάτων σε ένα τμήμα της Μεγαλονήσου του συμπλέγματος των Πεταλιών. Ουσιαστικά εκεί θα δημιουργήσουμε μαζί με τη Six Senses, που είναι ο operator μας, 75 δωμάτια και 17 χρονομεριστικές κατοικίες», τόνισε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πάνος Παναγιωτίδης, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality.
Αναφερόμενος στους σκοπέλους που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Grivalia Hospitality σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση του project, αρχικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, ο Π. Παναγιωτίδης, επεσήμανε:
«Η περιπέτεια του greenfield development στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι που δυστυχώς ακόμη κι αν φωνάξουμε τους καλύτερους προφήτες του κόσμου, είναι αδύνατο να προβλέψουν πότε θα τελειώσει κι αν θα τελειώσει ποτέ.
Σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια γραφειοκρατικής διαδικασίας, καταφέραμε η επένδυση να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Αν λάβουμε υπόψη μας το πιο αισιόδοξο σενάριο, προσβλέπουμε τους επόμενους 12 μήνες να έχουμε εγκεκριμένο το Προεδρικό Διάταγμα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και μετά από 7 μήνες επιπλέον να έχουμε εγκεκριμένη την Κοινή Υπουργική Απόφαση και μετά από άλλους 3 μήνες να έχουμε εκδώσει μια οικοδομική άδεια».
Μάλιστα, όπως τόνισε, λόγω του μεγέθους του έργου, θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια για την κατασκευή του. «Κάποιος άλλος που θα μπορούσε να πάρει περισσότερα πολεοδομικά ρίσκα, θα μπορούσε να εκδώσει μια άδεια εκτός σχεδίου, όπως γίνονται συνήθως οι τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας, και μετά να προσθέσει κι ένα επιπλέον κομμάτι και να κάνει μια αναθεώρηση κ.ο.κ. και να προχωρήσει πολύ γρήγορα», είπε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί.
Εστιάζοντας στη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, ο Π. Παναγιωτίδης ανέφερε ότι λόγω αυτής έχει δοθεί «η δυνατότητα σε κάποιους ευκαιριακούς επενδυτές να αποκτήσουν πολεοδομικά προνόμια μέσω των ΕΣΧΑΣΕ και σήμερα να βρίσκονται σε μια δευτερογενή αγορά και να προσπαθούν να τα μεταπουλήσουν.
Είναι τεράστια στρέβλωση αυτή. Έχοντας επενδύσει μόνο ελάχιστα χρήματα σε μελέτες και έχοντας και τη δυνατότητα από τον νόμο απλώς να έχουν ενοικιάσει τη γη, να βρίσκονται κάποιοι σήμερα στην αγορά και να προσπαθούν να μεταπωλήσουν με τριπλάσιο και τετραπλάσιο όφελος αυτές τις επενδύσεις».
Ο CEO της Grivalia μίλησε και για την πρόθεση της εταιρείας να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι πολύ πιεστικό το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουμε να εντάξουμε την επένδυση των Πεταλιών και αργότερα ενδεχομένως και εκείνη της Μυκόνου, στο RRF. Ενώ είχαμε προγραμματίσει αυτό να γίνει πολύ νωρίτερα, η γραφειοκρατική διαδικασία μάς έχει καθυστερήσει και μας έχει ανατρέψει όλα τα προγράμματα. Όμως αυτό κάπως να εξηγεί γιατί υπάρχουν 7 στρατηγικές επενδύσεις με εγκεκριμένα ΕΣΧΑΣΕ και καμία δεν λειτουργεί. Μόνο δύο από αυτές είναι σε κατασκευαστική τροχιά», τόνισε.
«Χωρίς ρητές προθεσμίες στα επιμέρους στάδια στο εργαλείο που θεσπίστηκε επί μνημονίων, εκείνο των Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε σοβαροί επενδυτές ούτε σοβαρές επενδύσεις. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε κι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό αυτό το εργαλείο, θα είναι μια τεράστια αποτυχία για τη χώρα. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς σήμερα υπάρχουν αρκετοί δήμοι στο πλαίσιο της διαβούλευσης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που λένε ότι δεν θέλουν άλλες στρατηγικές επενδύσεις και επικροτούν την εκτός σχεδίου δόμηση.
Σήμερα, με το ειδικό χωροταξικό οι στρατηγικές επενδύσεις περιορίζονται σε συντελεστή 0,10 και η εκτός σχεδίου δόμηση παραμένει στο 18% χωρίς καμία επιμέρους έγκριση», προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι όπως εκτιμά η εταιρεία, το εν λόγω project θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.