Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

    May 20, 2026

    Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα

    May 20, 2026

    Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control

    May 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα
    • Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα
    • Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control
    • ΥΠΕΞ: Τις επόμενες ώρες στην Ασντόντ οι Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Ανοιχτοί οι δίαυλοι με Τουρκία
    • «Πυξίδα», «Ιθάκη» ή «Λάουρα»: Βίντεο με προβλέψεις νέων για το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα
    • Μητσοτάκης σε Τασούλα: «Δεν μας αφορά η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού»
    • ΠΑΣΟΚ: Σήμερα είδαμε το τρέιλερ μιας ακόμη προαναγγελθείσας θεσμικής εκτροπής
    • Βουλή: Την Παρασκευή στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, May 20
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    Νέος-διαγωνισμός-για-την-επέκταση-του-«Ελ.-Βενιζέλος»
    Νέος διαγωνισμός για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος»

    Νέος διαγωνισμός για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος»

    By adminApril 14, 2025 Επιχειρήσεις No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    To μοντέλο του Early Contractor Involvement (ECI) θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και σχετίζεται με το έργο επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Ο νέος διαγωνισμός αφορά την επιλογή της εταιρείας ή της κοινοπραξίας, η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κατασκευής του project στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος επέκτασης, η ολοκλήρωση του οποίου θα σηματοδοτήσει την αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την εξυπηρέτηση έως 40 εκατ. επιβατών ετησίως.

    Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και το δεύτερο τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου. Η ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ECI τοποθετείται χρονικά τον προσεχή Ιούλιο και αντίστοιχα, η ανάθεση της σύμβασης για τον σχεδιασμό και την περάτωση του έργου τοποθετείται χρονικά τον Ιανουάριο του 2026.

    Το project προβλέπει την επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού, με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 150.000 τ.μ. για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και τις απαιτούμενες τροποποιήσεις λοιπών υποδομών.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ελέγχου στον κύριο αεροσταθμό, καθώς και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού για τη διαχείριση των επιβατών και των πτήσεων εκτός της ζώνης Σένγκεν.

    Οι προϋποθέσεις

    Και σε αυτόν τον διαγωνισμό, οι υποψήφιοι καλούνται να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία. Ως προς το προφίλ των συμμετεχόντων, οι υποψήφιες εταιρείες/κοινοπραξίες οφείλουν, μεταξύ άλλων, να ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους όρους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης και την αξιοπιστία τους, με βάση τις υποβληθείσες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για τα τρία τελευταία έτη 2021, 2022 και 2023.

    Στην ίδια κατεύθυνση, όπως διευκρινίζεται στους όρους του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη τεχνική εμπειρία σε κατασκευαστικά έργα αντίστοιχου χαρακτήρα και μεγέθους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει ο κάθε συμμετέχων να έχει εμπειρία στην υλοποίηση ενός τουλάχιστον αντίστοιχου project, προϋπολογισμού κατ’ ελάχιστο 500 εκατ. ευρώ, τα τελευταία 15 χρόνια στο εξωτερικό. Επίσης, ο κάθε υποψήφιος οφείλει να έχει φέρει εις πέρας τουλάχιστον ένα κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

    Η αναθεώρηση του πλάνου

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του του ΔΑΑ προχώρησε στην ενοποίηση των δύο φάσεων του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας. Βάσει του αναθεωρημένου πλάνου, η ολοκλήρωση του προγράμματος επέκτασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2032, έτος κατά το οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 40 εκατ. επιβάτες ετησίως.

    Το πρόγραμμα επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan), το οποίο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως και 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.

    Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΑΑ εκτιμάται σε περίπου 1,280 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2032. Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Leonardo Hotels Mediterranean: Νέα επένδυση στο κέντρο της Αθήνας

    Η Εθνική Τράπεζα στη Qivalis για την έκδοση stablecoin

    Ψάλτης (Alpha Bank): Ισχυρό ξεκίνημα 2026, διψήφια άνοδος εσόδων και επιτάχυνση στρατηγικών εξαγορών

    Η Πειραιώς εντάσσεται στην κοινοπραξία Qivalis για την υποδομή stablecoin σε ευρώ στην Ευρώπη

    Ψάλτης (Alpha Bank): Έργα εκτός RRF θα περάσουν σε τραπεζική χρηματοδότηση – Χτίζουμε νέο τραπεζικό μοντέλο

    Qatar Airways: Μείωση κερδών και επιβατών λόγω του πολέμου στο Ιράν

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

    May 20, 2026

    Λιβάνιος: Ακρίβεια και στεγαστικό οι μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση, όχι τα κυοφορούμενα κόμματα

    May 20, 2026

    Κόμμα Καρυστιανού: Οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, δεν κάνουμε face control

    May 20, 2026

    ΥΠΕΞ: Τις επόμενες ώρες στην Ασντόντ οι Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Ανοιχτοί οι δίαυλοι με Τουρκία

    May 20, 2026

    «Πυξίδα», «Ιθάκη» ή «Λάουρα»: Βίντεο με προβλέψεις νέων για το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

    May 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.