
Οι όποιες – μικρές – αμφιβολίες υπήρχαν για το κατά πόσο η εμπορική πολιτική Τραμπ ήταν μια ‘σπουδαία ‘ διαπραγματευτική τακτική ή μια ωμή αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής ισχύος απαντήθηκαν περίτρανα το Σάββατο με την εκ νέου στροφή/αλλαγή/εξαίρεση από τους περιβόητους δασμούς προιόντων όπως smartphones, laptop, microchips, που πλήττουν βάναυσα τις αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς (Apple , Nvidia κα).
Οι δέκα ημέρες που μεσολάβησαν από την περίφημη «Ημέρα Απελευθέρωσης» μοιάζουν με αιωνιότητα στα πεπραγμένα των χρηματαγορών, με τα αμερικανικά Ομόλογα να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και το κόστος των 10ετών να φτάνει στο 4.5% και τα καμπανάκια να χτυπάνε δυνατά στα πέριξ του Λευκού Οίκου θυμίζοντας ότι από τα 33 τρισ. δολάρια του τεραστίου χρέους των ΗΠΑ περίπου το 4% ή 1.2 τρισ. $ το κατέχουν άμεσα ή έμμεσα (μέσω θεματοφυλακής) Κινεζικά χέρια.
Η συνθηκολόγηση με το προκάλυμμα των 90 ημερών παύσης των δασμών για διαπραγματεύσεις φέρνει στις μνήμες μας αρκετά κοινά (σε πολλαπλάσιο εννοείται εύρος) με αντίστοιχες δικές μας κυβιστήσεις με την σημαντική διαφοροποίση ότι στην παρούσα φάση οι αγορές – που δείχνουν να είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη – χτυπάνε σε όλα τα επίπεδα εννοείται και στο νόμισμα (ισοτιμία eurusd στο 1.14) με ένα τρόπο που φαίνεται η αποδόμηση του δολαρίου συνολικά αλλά περισσότερο της έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην γενικότερη αμερικάνικη πολιτική.
Αυτή η αναξιοπιστία προφανώς θα επιχειρηθεί να ανακτηθεί από τις ΗΠΑ στην πρώτη ευκαιρία – οικονομική,στρατιωτική ή άλλη – που θα της παρουσιαστεί με το διάστημα των τριών επόμενων μηνών εξαιρετικά ασταθές για το τι μπορεί να μεσολαβήσει.
Στο εγχώριο σκηνικό πέραν της συνολικής αβεβαιότητας που έχει καλύψει την αγορά στο σκέλος των επενδύσεων και των επιπτώσεων από τις πιθανότητες υφεσιακής στροφής στην ευρωπαική οικονομία, κάποιες πρώτες – αρνητικές – ενδείξεις έρχονται από τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για τον Μάρτιο με μεγάλες πτώσεις να παρατηρούνται σε σημαντικούς προορισμούς (Σαντορίνη,Μύκονο,Ρόδο) κάτι που προσγείωσε και το καλό ξεκίνημα διμήνου σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα (+2.8% για το σύνολο των 14 αεροδρομίων της Fraport).
Η χρηματιστηρική αγορά ως μέρος της παγκόσμιας κοινότητας αντέδρασε σπασμωδικά την προηγούμενη εβδομάδα με έντονες ημερήσιες μεταβολές και τελική κατάληξη για τον ΓΔ στο -0.95% φέρνοντας την συνολική απόδοση από 1.1.25 στο +7.7% ακόμα υψηλότερα από το +2.4% του Dax και εννοείται πολύ πάνω από το –9.2% του S&P , παρόλα αυτά έχοντας αφήσει αρκετά σημάδια με την σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά των 1750 μονάδων (-10% στο κλείσιμο της Παρασκευής στις 1582) και με τις μηνιαίες αποδόσεις σε αποδρομή (ΓΔ -6%, ΔΤΡ -10% κα).
Οι επιπτώσεις της νέας πραγματικότητας θα φανούν σε βάθος χρόνου (ίσως μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο) και μέχρι τότε οι επενδυτές προσαρμόζουν την στρατηγική τους σε πιο αμυντικογενή χαρτοφυλάκια με περισσότερες επιλογές σε εταιρίες υποδομών, μερισματοφόρων μετοχών ή/και αυξημένης ρευστότητας.
Ο νέος ΥπΟικ σε μια προσπάθεια τόνωσης του ενδιαφέροντος για ελληνικά assets δήλωσε ότι η χώρα προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα και έως το 2031 τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (εναπομείνασας αξίας περίπου 36 δις ευρώ) που κανονικά έληγαν σταδιακά έως το 2041, χρησιμοποιώντας μέρος των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων (άνω των 35 δις) και των προβλεπόμενων ετησίων πρωτογενών πλεονασμάτων , αποπληρώνοντας εκτάκτως 5 δις ανά έτος. Μια τέτοια εξέλιξη στο εξαιρετικά ρευστό παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, θα έδινε το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στην σωστή κατεύθυνση και ίσως – σε υπερθετικό σχολιασμό – αποτελεί και επενδυτικό καταφύγιο εφόσον οι μικρές λήξεις χρέους για την επόμενη τουλάχιστον επταετία δεν την πιέζουν από την πρόσφατη ανισορροπία στην αγορά Ομολόγων.
Οι ροές κεφαλαίων – που τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί σημαντικά – προς το ΧΑ θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και στην πορεία των τιμών, με τις εισηγμένες να ολοκληρώνουν την τρέχουσα εβδομάδα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2024 και τα βλέμματα έτσι και αλλιώς στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
Τεχνικά η μεγάλη διακύμανση των τελευταίων συνεδριάσεων (χαμηλό ΓΔ στις 1455 μονάδες και υψηλό στην προσπάθεια επαναφορά στις 1653) έχουν οριοθετήσει ουσιαστικά την βραχυπρόθεσμη εικόνα με τα κρίσιμα σημεία στήριξης να βρίσκονται πέριξ των 1550 μονάδων και αντίστασης στις 1630.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης