Η μόχλευση της χρηματοδότησης των τραπεζών είναι κάτι που θα εξεταστεί ξεχωριστά για κάθε μία τράπεζα όπως ανέφερε η επικεφαλής του SSM Κλαούντια Μπουχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο - και τον χαρακτήρισε ως έναν υπαρκτό κίνδυνο για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Έχουμε δει μια αρκετά μεγάλη αύξηση στη μόχλευση χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Είναι σχετικά επικίνδυνο σημείωσε ενώ εναπόκειται στις Κοινές Εποπτικές Ομάδες να δουν ποια είναι η ακριβής παρακολούθηση για κάθε τράπεζα, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα νέα δεδομένα στη φιλοσοφία των δασμών
Oι επικίνδυνοι καιροί για τις τράπεζες ίσως να μην είναι και τόσο επικίνδυνοι μιας και η εποπτεία λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιμέρους προβλήματα τα οποία θα εξεταστούν σχολαστικά. Η συζήτηση περί δασμών έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Η αλλαγή επιλογών χρηματοδότησης των τραπεζών με βάση την πολιτική της Ε.Ε. απαντήθηκε επίσης από την επικεφαλής του SSM. Οι τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν ανάγκες εθνικής άμυνας με βάση τα νέα δεδομένα και την πρόθεση στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM η εποπτεία δεν μπορεί να υποδείξει στις τράπεζες τι θα χρηματοδοτήσουν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες.
Η δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε τις τράπεζες υγιείς και ασφαλείς, να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επαρκή αποθέματα στο σύστημα επισημαίνει η κα Μπουχ.
Κόκκινα δάνεια και διανομή μερισμάτων
H ίδια υποβαθμίζει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας των δασμών.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα η ίδια επισημαίνει πως η ΕΚΤ βρίσκεται πλέον στην κανονική διαδικασία παρακολούθησης των σχεδίων διανομής των τραπεζών.
Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε παρελθούσες αποφάσεις του SSM στο πλαίσιο της πανδημίας η κα Μπουχ σημείωσε:
Η κατάσταση στο πλαίσιο του COVID και της σύστασης της ΕΚΤ να μην διανείμουν οι τράπεζες μερίσματα ήταν διαφορετική επειδή επρόκειτο για ένα πολύ απροσδόκητο σοκ. Εκείνη την εποχή υπήρχε επίσης μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα δημοσιονομικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή. Η σύσταση δεν ήταν ότι οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πληρώσουν μερίσματα, αλλά να αναβάλουν τη διανομή μέχρι να επιλυθεί αυτή η αβεβαιότητα. Τώρα βρισκόμαστε σε κανονική πρακτική, αξιολογούμε τα σχέδια διανομής των τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ανέφερε η επικεφαλής του SSM. Στο τέλος εναπόκειται στις τράπεζες και τους μετόχους τους να αποφασίσουν πόσα από τα κέρδη τους θέλουν να χρησιμοποιήσουν για διανομές, πόσα θέλουν να διατηρήσουν, πόσα θέλουν να επενδύσουν στο μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Είμαστε σαφώς σε διαφορετική κατάσταση τώρα από ό,τι ήμασταν υπό τον COVID. Τώρα εργαζόμαστε ως συνήθως με την παρακολούθηση των σχεδίων διανομής των τραπεζών ανέφερε η κα Μπουχ.
Aς σημειωθεί πως οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν εξαγγείλει για φέτος διανομές που φθάνουν μέχρι και στο 100% της κερδοφορίας τους και δεν θεωρείται πιθανόν τα σχέδια αυτά να ανατραπούν λένε παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο δεν αποκλείονται μακροπρόθεσμες αλλαγές στα business plans των τραπεζών εάν η ΕΚΤ τους το συστήσει.
Ανατιμολόγηση κινδύνων και στήριξη της ανταγωνιστικότητας
Η κα Μπουχ μίλησε για μια ανατιμολόγηση του κινδύνου. Οι μετοχές των τραπεζών είχαν αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Οπότε υπάρχει κάποια διόρθωση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που η εποπτεία παρακολουθεί είναι η ρευστότητα. Μέχρι στιγμής, δεν παρατηρούνται σημάδια πίεσης ρευστότητας στις αγορές.
Στόχος της εποπτείας είναι να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών εταιρειών ώστε να υπάρχει ένα σταθερό και ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θα πρέπει να μην αποδυναμωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος και να διασφαλιστεί πως οτιδήποτε γίνεται υπόκειται σε καλή ανάλυση κόστους-οφέλους και εκτίμηση επιπτώσεων.
Δανέζικος συμβιβασμός
Σε ότι αφορά το δανέζικο συμβιβασμό η κα Μπουχ σημείωσε πως αυτός θα εφαρμόζεται μόνον σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες και όχι, για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.