Στην ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος από θαλάσσης, αλλά και στην επαναβεβαίωση των ισχυρών διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας αποσκοπούσε η χθεσινή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ο οποίος βρέθηκε διαδοχικά στο Πεντάγωνο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με διακηρυγμένη τη θέση της Γαλλίας πως «το ζήτημα της θαλάσσιας άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των διμερών συζητήσεων, ο κ. Λεκορνί αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό του για όλο το φάσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, αρχής γενομένης από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή, το Σχέδιο ReArm Europe, και την Ουκρανία, ενώ έστειλε μηνύματα και προς την Άγκυρα, χωρίς να την κατονομάσει. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια , ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μία τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» παρατήρησε με νόημα ο Γάλλος Υπουργός, με τον Νίκο Δένδια να έχει προηγουμένως περιγράψει ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού». «Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», όπως παρατήρησε ο κ. Δένδιας.
Εκτός από την συναντίληψη απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και καινοτομία, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαίρεσε με έμφαση από αυτήν την προοπτική «τρίτες χώρες», αφήνοντας εκτός νυμφώνος την Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης στην ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον μια και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από τρίτους». Και συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά στα στρατηγικά συμφέροντα της Πατρίδας μας».
Παράλληλα, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης των κ. Λεκορνί και Δένδια πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής Διακρατικής Σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων EXOCET, ενώ «εκτελείται ήδη η σύμβασή μας για τα προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ-90”», σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια των 16 αντιπλοϊκών γαλλικών πυραύλων Exocet, όπως μετέδωσε το thetimes|-.gr, προορίζεται να αποτελέσει τον εξοπλισμό τόσο στις φρεγάτες, όσο και σε πυραυλάκατους τύπου Ρουσσέν, οι οποίες φέρουν παλιότερες εκδόσεις πυραύλων Exocet. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου με την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων του αποτέλεσε, άλλωστε, το κατεξοχήν πεδίο των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας με το Γάλλο ομόλογό του με τον Νίκο Δένδια να προαναγγέλλει την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra).
Επισκεπτόμενος με τον Γάλλο ομόλογό του τη γαλλική φρεγάτα FREMM «Alsace» στο λιμάνι του Πειραιά, «η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας» γνωστοποίησε ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει πως «και μαζί με τα RAFALE, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κατόπιν αυτών και σε συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2025 – 2036, σειρά έχει αύριο το ΚΥΣΕΑ, όπου την ατζέντα του αναμένεται να μονοπολώσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, εν αντιθέσει με πληροφορίες που ήθελαν αυτό να αφορά την πόντιση του καλωδίου.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις για την πρόσκτηση της τέταρτης Behlarra προκλήθηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης, με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη και του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου να κάνουν λόγο για ανάγκη για «διαφάνεια και αξιοπιστία» και «αιφνιδιασμό» αντίστοιχα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του κ. Δένδια αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση των φρεγατών του στόλου.

Ανανέωση της συμφωνίας
Πάντως, για πρώτη φορά μετά το 2021, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της ανανέωσης της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, όταν «το άρθρο 2 της Συμφωνίας διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών μας, και τα κοινά μας συμφέροντα», όπως υπενθύμισε στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία ο κ. Δένδιας.
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται» εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να καταλήξει πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας του ’21, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της».
Ειδήσεις σήμερα:
Το κοινό Πάσχα με τους καθολικούς ανοίγει την καλύτερη σεζόν – Στο χωριό οι Έλληνες, σε city break και νησιά οι ξένοι
Ναγίμπ Μπουκέλε: Ο αυτοαποκαλούμενος «πιο cool δικτάτορας του κόσμου» που επηρεάζει τον Λευκό Οίκο
Οι αλχημιστές των Μυκηνών και τα μυστικά τους – 3.500 χρόνια ιστορίας