Οι ρυθμιστές, ο Ευάγγελος και ο στόχος τους
Άλλο ένα +6% και ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο γυρνάει από εκεί που ξεκίνησε τη βουτιά του -16,85%, αλλά γράφει και νέα υψηλά πολλών ετών. Έτσι, μετά την έντονη καθοδική κίνηση από τις 1750 στις 1455 μονάδες, ο δείκτης έχει κάνει ένα σημαντικό ποσοστιαίο retracement της τάξης του +14% από τα χαμηλά της κίνησης, διασπώντας μάλιστα χθες και την αντίσταση των 1655 μονάδων μιας που ο Γενικός Δείκτης στις δημοπρασίες έγραψε στο ταμπλό τη τελική τιμή των 1656,48 μονάδων.
Για τη συνέχεια τώρα, το ζητούμενο είναι να μπορέσει ο δείκτης να περπατήσει γρήγορα το έδαφος που μεσολαβεί έως τις 1700 μονάδες και μετά να μπει και πάλι μέσα στην περιοχή των υψηλών των 1700 με 1750 μονάδων. Καλό είναι βέβαια η κίνηση αυτή να συνοδευτεί και με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών, κάτι που αφήνει εκτός πλάνου τις επόμενες δύο συνεδριάσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα μιας που δεν φημίζονται και τόσο για την υψηλή τους συναλλακτικότητα, παρά το γεγονός της πιθανής νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κριστίν Λαγκάρντ. Αρκεί φυσικά να πάει ο Ντόναλντ για κανά χαλαρωτικό γκολφ και να μην πιάσει και πάλι τα μικρόφωνα και τους δασμοκαταλόγους. Νέα λέξη αυτή.
Στην περίπτωση τώρα που δείκτης δηλώσει έντονα την αδυναμία διακράτησης και συνέχειας προς τις 1700 μονάδες θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο πισωγύρισμα προς τη ζώνη στήριξης των 1600 με 1580 μονάδων ή έως και ένα -4,50% από το χθεσινό κλείσιμο. Εκεί όμως η αγορά και ο δείκτης θα πρέπει να φανερώσουν τα χαρτιά τους για τη συνέχεια. Ή δηλαδή θα “πατήσει” και θα κινηθεί με δύναμη προς τις 1750 με 1800 μονάδες ή θα τη διαλύσει καθοδικά ανοίγοντας για άλλη μια φορά έναν πτωτικό δίαυλο επικοινωνίας με το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης που εκτείνεται από τις 1500 έως τις 1455 μονάδες. Σενάρια τα οποία επαναλαμβάνω έχουν να κάνουν με την επαναπροσέγγιση των 1600 μονάδων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που φέρει τις τέσσερις μεγαλύτερες σε βαρύτητα εταιρείες να διαμορφώνουν πλέον κάτι παραπάνω από το 33% του δείκτη, ενώ αν προσθέσουμε και άλλες δύο το ποσοστό ξεπερνάει το 44%.
Έτσι, έχουμε στην πρώτη θέση των “ρυθμιστών” του Γενικού Δείκτη την Coca Cola HBC με ένα 11,34%, στη δεύτερη την Εθνική Τράπεζα με ένα +10,22%, στην τρίτη την Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών με 6.01%, ενώ στην τέταρτη θέση έχει ανέβει η φορτσάτη Metlen με ένα 5,67%.
Μια Metlen, η οποία με αυτά που θα μας ανακοινώσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα τεθεί στα επόμενα χρόνια ως φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης όχι μόνο στη βαρύτητα του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης. Αυτή τη στιγμή, η Coca Cola HBC παίζει στην τιμή των 42,60 ευρώ με μια κεφαλαιοποίηση στα 15,9 εκατ. ευρώ ή 8 φορές περίπου τα EBITDA των 2 δισ. ευρώ που έχει δηλώσει ο Ευάγγελος για το 2028. Η πρόβλεψη δηλαδή δίνει μια τιμή ανά μετοχή στα 110 ευρώ.
Αυτός είναι άλλωστε και ο “κρυφός” στόχος του Ευάγγελου, να σκαρφαλώσει μέσα στην πρώτη 40άδα στον FTSE 100 του Λονδίνου. Η Coca Cola HBC βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 39η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ενώ στην 40η βρίσκονται τα Intercontinental Hotels με 13,98 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Γενικά, σύμφωνα με την τωρινή κατάσταση των εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE 100 από την 49η θέση έως και την 30η υπάρχουν εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποιήσεις από 10 έως 20 δισ. ευρώ. Αυτά τα λίγα για να έχουμε στο μυαλό μας τι μπορεί να πετύχει στα επόμενα χρόνια ο δεύτερος σημαντικός Έλληνας παίκτης που θα μπει με μεγάλες αξιώσεις στη σύνθεση του FTSE 100.
Οι εταιρείες τώρα που συμπληρώνουν την εξάδα του 44% του Γενικού Δείκτη είναι η Πειραιώς Financial Holdings με ένα 5,43% βαρύτητα και ο ανερχόμενος ΟΠΑΠ που βαδίζει προς το κατώφλι των 20 ευρώ με ένα 5,40%.
Και οι έξι αυτές πολύ ισχυρές εισηγμένες εταιρείες θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες 15 συνεδριάσεις τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2025, όπου αναμένεται να είναι καλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2024. Πρώτη ξεκινάει η Metlen στις 24 του Απρίλη, μετά η Coca Cola HBC στις 30 Απριλίου, η Πειραιώς στις 6 Μαΐου, ο ΟΠΑΠ στις 7 Μαΐου, η Εθνική στις 8 και η Alpha στις 9 Μαΐου.
Οπότε, δύσκολα θα μπορούσε η εικόνα να χαλάσει τόσο, ώστε να περάσει ο δείκτης σε έντονη πτωτική πορεία κατεβαίνοντας κάτω από το όριο των 1500 μονάδων. Υπάρχει και η “εκεχειρία” των 90 ημερών για την ταριφολογία του Ντόναλντ. Εκτός και αν στην εν λόγω ρεπουμπλικανική κυβέρνηση κάποιοι δεν φοράνε παντελόνια και ό,τι ανακοινώνουν το θέτουν σε συνεχόμενη κυβίστηση. Αυτή τη λέξη όμως την έχουμε διδαχθεί για τα καλά.
Κοιτώντας δε την δεκάμηνη μακροπρόθεσμη ανάλυση του Γενικού Δείκτη καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο μακροπρόθεσμο διαγραμματικό πλάνο που έχουμε θέσει για την είσοδό του μέσα στην περιοχή που εκτείνεται από τις 2700 έως τις 3150 μονάδες. Μιλάμε δηλαδή για μια ανοδική κίνηση πάνω από 1000 μονάδες ή ένα περίπου +60% από το χθεσινό κλείσιμο.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
April 16, 2025
www.chartwar.gr